"Enter"a basıp içeriğe geçin

Yemen’de 2 Nisan’dan beri yürürlükte olan ateşkes sona erdi.

Yemen’de hükümet ile İran destekli Husiler arasındaki ateşkes 2 Nisan’dan bu yana sona erdi. BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg yaptığı açıklamada, “Bir çözüm bulmak için her iki tarafla birlikte çalışmaya devam edeceğim.” Dedi.

Yemen’de hükümet ile İran destekli Husiler arasındaki ateşkes 2 Nisan’dan bu yana yerel saatle 19.00’da sona eriyor. BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg yaptığı yazılı açıklamada, “2 Nisan 2022’de başlayan ateşkes Yemen için gerçek bir tarihi fırsat sundu. Son altı ayın olumlu sonuçlarına dayanarak bir öneri daha sunuldu. 1 Ekim’de taraflara, ateşkesin ek unsurlarla altı ay daha uzatılması üzerine. İki tarafa yaptığı yeni teklifin içeriğine değinen Grundberg, sunumunda, memur maaş ve emekli maaşlarının ödenmesinin, Taiz ve diğer vilayetlerde bazı yolların açılması ve Sana’a havalimanına gidiş-dönüş uçuşlar için ek destinasyonların açılması, Askeri Koordinasyon Komitesi aracılığıyla tansiyonu düşürmek için Hudeyde limanına dizel gemilerin girişlerinin yapıldığını sözlerine ekledi. mekanizmalar, tutukluların derhal serbest bırakılması, kapsamlı siyasi sürecin yeniden başlatılması ve kamu hizmetlerini içeren daha geniş ekonomik konular.

Grundberg, ateşkesin uzatılmasının Yemen halkına çok önemli ek faydalar sağlayacağını vurguladı. Grundberg, bugün herhangi bir anlaşmaya varılamamasından üzüntü duyarak, “Geçtiğimiz haftalarda iki tarafın da liderlik düzeyindeki yapıcı katılımı için minnettarım. Yemenlileri takdir ediyorum. Hükümetin teklifime olumlu yaklaşımı.” Grundberg, “Çözüm bulmak için taraflarla birlikte çalışmaya devam edeceğim” dedi. Grundberg tarafları sakin olmaya ve müzakereler sırasında şiddeti tırmandıracak provokasyonlardan veya herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırdı. Sonuç olarak, Yemenlilerin kapsayıcı bir siyasi süreç ve müzakere edilmiş bir çözüm yoluyla çatışmayı sona erdirmesi gerektiğini söyledi. 2 Nisan’dan bu yana iki kez uzatıldı.

Ateşkes kilitlenmesi

Dün, bir Husi açıklaması ateşkesin “çıkmaz bir noktaya ulaştığını” söyledi ve Suudi destekli koalisyonu “Yemen halkının acılarını hafifletmek” için önlemler üzerinde anlaşmaya varmamakla suçladı. Açıklamada, “Son altı ayda, insani meseleleri birinci öncelik haline getirmek için ciddi bir istek görmedik” denildi.

İnsani yardım grupları, ateşkes sayesinde can kayıplarının yüzde 60 oranında düştüğünü ve Husilerin kontrolündeki Hudeyde limanına yakıt ithalatının dört katına çıktığını söyledi. Yemen’deki 30 milyon insanın yaklaşık 23.4 milyonu hayatta kalmaya çalışıyor ve yardıma muhtaç.

7 yıldır iç savaş sürüyor

Yemen, 2014 yılında İran yanlısı Husilerin başkent Sana’yı ele geçirmesi ve uluslararası alanda tanınan hükümeti Suudi Arabistan’a kaçmaya zorlamasıyla iç savaşa girdi. Bölgesel müttefiklerden oluşan bir koalisyon, özellikle Riyad ve BAE, Mart 2015’te Husileri püskürtmek için müdahale etti. Koalisyon, ülke nüfusunun ve şehir merkezlerinin yaklaşık yüzde 80’ini kontrol eden Husileri 7 yıllık çatışmada yenemedi.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir