"Enter"a basıp içeriğe geçin

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nden kıyı ve marina erozyonu raporu

İnşaat Mühendisleri Odası (IMO) Kıyı Denizcilik Deneyim Konseyi’nin Atakum’daki kıyı oymaları ve Koroblet Marina projesine ilişkin raporu basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

Samson IMO şube başkanı Hüseyin Talak ve ODTÜ öğretmeni Dr. İshikan Güler, oda binasında düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Hüseyin Talak, “Karadeniz’de Samsun sahillerindeki Dereköy Balıkçı Barınağı incelenmiş ve değerlendirilmiş olup, Katalkam ve Koropelit mevkilerinde hızla yok olan kıyılarımız, kıyıların hızla kaybolmasından büyük ölçüde etkilenmiştir. Yapılacaktır. bölgesel ölçekte, yanlış tasarlanmış kıyı deniz yapılarına sahip bu kıyılarda büyük bir sorun var. Bu alanın kıyı erozyonu olgusu, matematiksel modeller kullanılarak önceden yapılmış bir çalışmadır. sırasıyla kum taşınımı ve hat değişimi Kıyısal Bu değerlendirmeler ışığında gelecek tahminleri yapılmıştır.Mevcut çıkışın doldurulması gerektiği düşünülmektedir.Mendirek yapısının çoğu (yaklaşık 500 m) matematiksel modeller kullanılarak çalışılmış ve Matematiksel model çalışmaları sonucunda kıyı şeridinin yaklaşık -60 m. 70 m aşındırılacağı tespit edilmiştir. durumu düzeltmek yerine daha kötü sonuçlar.Üretim maliyetinin olduğu açıktır. c)Belediyenin inşa etmeyi planladığı bu yapıdan doğacak olası kötü senaryolar doğaya ve kıyı yapılarına zarar vererek kumlu alanların tahribatına neden olacaktır. Mevcut yapının rehabilite edilmesi önerisi olarak Korobelite Marina’nın iç kısmının belirli aralıklarla taranması ve bu taranan malzeme tarafından aşınmış bitişik kıyıları beslemesi gerekiyor.”

Bu konuda çalışmalar yürüttüklerini söyleyen ODTÜ öğretmeni Dr. İşikan Güler, “Türkiye’nin en güzel plajlarından biri olan Samsun sahillerinde, başta Dereköy olmak üzere bu alanlarda yapılan yanlış uygulamalar sonucu tahribat ve erozyon olduğunu hep birlikte gördük. Kurupelit bir liman ama bu liman sahilin tam ortasında bulunuyor.Bu olay oradaki sahilin dengesini bozan en önemli etkenlerden biri.Burada da teknik yaklaşımın ve mühendislik yaklaşımının bitmediği ortaya çıkıyor.Ayrıca Korobelite doğu kıyısına zarar verir.Erozyona neden olur.Ayrıca kum ve teknelerin girmesini engeller.Bu konuda da bir çalışma yaptık.Rapor hazırladık.Bilimsel raporlar yapmaya çalıştık.

Basın toplantısının ardından Koroblit Marina incelendi. Geziye Atakum Belediye Başkanı Jamil Devichi de katıldı. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Başkan Jamil Devichi, “Burada imar ve mahalle kanunu var. Buradaki mevcut duruma göre binalar değer kazanmış, herkes oturup ticaret yapmak için bir yer seçmiş. arka arkaya davalar.Şehirlerde uygulaması zor olan mahalle kanununun zararlarından daha fazlasına yol açacak.Uzun vadeli davalar açılacak.Bu şehrin kalkınmasını geciktirecek sebeplerden biri ve turizm kenti olma iddiası.”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir