"Enter"a basıp içeriğe geçin

Türkiye tarihinin en büyük yangını saman orkidelerini yok etti

Akdeniz Üniversitesi ile ortak yürütülen CONIVERA projesi çerçevesinde Manavgat yangınından sonra endemik ve nadir bitki türleri üzerinde yapılan gözlemlerde yine Antalya orkidelerine, bölgesel hasır orkide gruplarına da rastlandı. Neredeyse tamamen kayıp.

Geçen yaz yaşanan büyük yangın felaketinin ardından Akdeniz Üniversitesi fakültesi, Manavgat’ta faaliyet gösteren yerel STK’lar, Antalya orkidelerinden uzmanlar ve Biyoçeşitliliği Koruma Derneği, doğal bitkilerin etki düzeyini belirlemek için CONIVERA projesi kapsamında bir yıllık saha gözlemleri yaptı. yangından sonra.. Özellikle orman altına yayılan endemik ve nadir bitki türlerinin gözlemlendiği saha çalışmalarında yangından etkilenen alanın büyüklüğü ve alandaki bitki örtüsünün ciddi şekilde tahribatının etkisi ortaya çıkarıldı. Ophrys antalyensis’i (Antalya orkidesi) yangından etkilenmeyen bölgelerde bilim dünyasına tanıtıldığı için tür sahasında bulmak bizleri mutlu ederken, Ophrys urtea (Saman orkide) türlerinin Antalya’ya özgü toplulukları arasında büyük bir talihsizlik olmuştur. Oymapınar baraj gölü yakınlarında çoğalan, bölgeden tamamen yok oldu.

Antalya ormanları için “CONİFERA”

Orkideler ve Biyoçeşitliliği Koruma Derneği tarafından Antalya’da Akdeniz Üniversitesi, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katılımıyla yürütülen ve AB tarafından desteklenen “Antalya Konifera’da Tehlike Altındaki Orman Kaynaklarının Korunması Projesi” kapsamında fon, izleme ve koruma çalışmaları yürütülmektedir.Antalya ormanlarında soyu tükenmiş ve yaygın olan kırk tür hedef bitki üzerinde. Latince “Conifera”, “kozalaklı ağaç” anlamına gelir ve Antalya, bitki çeşitliliğini barındıran ve tür sayısı bakımından oldukça zengin olan ormanları temsil eder.

“Türlerin sahada izlenmesi çok önemli”

Orman yangınlarının ardından revize edilen CONIFERA projesi ile sahada değerlendirilen türlerin yayılış alanlarındaki popülasyonlarının vaka kayıtları yangına maruz kalmaya başlamıştır. İzleme çalışmaları bu türün gelecek nesilleri üzerindeki baskıları tespit etmeye çalışırken, yangın riski olan alanlarda türleri korumak için ek önlemler alınmaktadır. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Dr. BEN. Gökhan Deniz, Antalya’nın zengin biyoçeşitliliğinin en önemli göstergelerinden birinin endemik türler olduğuna dikkat çekti. Gensler, (Manavgat) yakınlarında yapılan arazi çalışmalarında bölgede sadece Antalya ormanlarında yayılış gösteren ve yaklaşık 10 yıldır bölgede görülmeyen Antalya orkide türlerinin yeniden keşfedilmiş olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Deniz, “Antalya’nın zengin bitki çeşitliliği için iklimsel ve topografik yapı değişiklikleri büyük önem taşıyor. Antalya orkidesi bilimsel adını güzel Antalya’dan alan çok yerel bir tür. Biyoçeşitliliğimizin devamlılığı için o kadar önemli ki tür, etkileyici parıldayan çiçekleri ile bilim dünyasına tanıtıldığı Genkler çevresindeki yangından etkilenmeyen bölgede yeniden gözlendi.

Saman kertenkelesine üzücü haber

Öte yandan araştırma ekibi, yangının yoğun olduğu bölgede yaygın olan ve sadece Manavgat yakınlarında bulunan Saman Orkide’nin Oymapınar grubunun neredeyse tamamen ortadan kalktığını keşfetti. Türe ait bireylerin büyük çoğunluğunun Oymapınar ile Tilkiler, Orm arasındaki yanma bölgesinde olduğu bildirilmektedir. , Project CONIVERA’daki izleme uzmanlarından biri. Gebelik. M. Süleyman Kaşar, bu türün iki ana yayılış alanından birinin Tağl ilçesi, diğerinin ise Oymapınar olduğunu belirtti. Cassar, “Orkide yaklaşık 10-15 cm boyunda kısa bir bitkidir ancak sarı kenarlı çiçekleri ile onu türünden ayıran bir yapıya sahiptir. CONIVERA projesi kapsamındaki tür izlememizde yanık alanlarda yayılan türler tespit edilmektedir. Özellikle ilgi çekicidir.Bireylerin görüşü Yeraltı yumrulu türlerin yangından ve çiçeklenmeden bir yıl sonra kısmen korunmuş olmaları, acımızı bir nebze olsun hafifletmektedir.Bu nedenle tarlaları korumak ve doğaya yenilenme fırsatı vermek çok önemlidir. kendisi.”

“Doğanın inanılmaz yenilenebilir gücü”

Sahada yapılan saha araştırmalarını değerlendiren proje koordinatörü Pınar Kınıklı, “Ormanın altına yayılan endemik ve nadir bitki türlerinin araştırılması, tanıtılması ve korunmasına odaklanan CONIFERA projesi için bölgedeki orman yangınları tüm dünyayı etkisi altına aldı. Bu kapsamda etüdünü yaptığımız alan tiplerinin yangından olumsuz etkilendiğine karar verdik.Sahada çalışırken afetin boyutu bizi derinden üzmüş olsa da, bunu görmekten büyük mutluluk duyduk. doğa bir yıl gibi kısa bir sürede kendini yenilemeye başladı.Proje kapsamında Antalya Orman Bölge Müdürlüğü personelinin güçlendirilmesi ve Manavgat’ta çalışan STK’ların işbirlikçi yaklaşımı, konuya olan ilgileri ve güçlü adımlar atıldığına dair görüşlerimiz Bu alanların korunmasında alınacak.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir