"Enter"a basıp içeriğe geçin

Shigley İmar ve İmar Çalıştayı yoğun katılımla gerçekleşti

Sigli Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Çiğli İmar ve Şehircilik Çalıştayı sona erdi. Çalıştaya katılan bilim insanları ve akademisyenler, Sigley’in imar ve şehirleşme ile ilgili sorunlarının yanı sıra çözüm yollarını da ayrıntılı olarak tartıştı.

Sigli Belediyesi İmar ve İmar Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sigli İmar ve Şehircilik Çalıştayı Sigli Belediyesi’ne bağlı Fakir Bayekort Salonu’nda gerçekleştirildi. Çalıştaya eski Başbakan Yardımcısı ve eski Ankara Belediye Başkanı Murat Karayalçın katıldı. İzmir Çatip Çelebi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Demokrasi Üniversitesi Akademisyenleri, bursiyerleri, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası üyeleri; Bayraklı, Bayındır, Buca, Çeşme, Karşıyaka, Menemen, Ödemiş, Tire ve Urla’dan uzman kadro, bağımsız mimar ve mühendislerin yanı sıra Gelecek Partisi İlçe Başkanı İzmir Onur Sivaslı, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özkan ve yönetimi, CHP İlçe Konferansa katılan başkan yardımcıları, dernekler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çok sayıda gazetecinin başkanları.

Eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalgın ve Sigli Belediye Başkanı Otko Gümrucu’nun açılış konuşmaları yaptığı çalıştayda akademisyenler, akademisyenler ve meslek odası temsilcileri Sigli’nin imar ve kentleşme sorunlarına ilişkin geniş bir değerlendirme yaptı. Tartışılan sorunlara yönelik çözüm önerileri açıklanmıştır.

Karayalçın: “İmar’a geçmek üzereyiz”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Karayalçın, “Sigli’nin yeni kentsel standartlara ulaşması için önemli hizmetler yapılıyor. Bu çalışmaları belediye şeffaflığı açısından değerli buluyorum. Şehircilikte çok önemli bir dönüşümün eşiğindeyiz. Türkiye’de imar ve planlama açısından bu dönüşümün tamamlanması ve Türkiye’nin yeni bir imar sistemine geçmesinin yerel yönetimlerin tüm şehir yasasını nasıl yorumlayacaklarına, çevre planlarını nasıl değerlendireceklerine ve tarımsal faaliyetleri nasıl ele alacaklarına bağlı olduğunu düşünüyorum.

‘Yerel yönetimler daha başarılı olacak’

Karayalçın sözlerine şöyle devam etti:

“Şehir kanununun tamamı tarımsal faaliyetleri kapsayan düzenlemelerle desteklenirse, tamamlamak üzere olduğumuz imar dönüşümünün başarıyla tamamlanacağına inanıyorum. Türkiye’de devlet yani Kırsal toprak reformu merkezi hükümet için maalesef yetersizdi.Şu anda nüfusumuzun sadece %8’i kırsalda yaşıyor.TÜİK’e göre nüfusumuzun yüzde 92’si şehirlerde yaşıyor.Bu yaklaşık 5 dünya standartlarına göre yüzde dünya standartlarına göre.Nüfus dağılımı gelince Tarım reformu önemini yitirdi.Türkiye’nin 81 ilinin 30’unda belediyelerimiz artık klasik kentleşmeye dayanmıyor. ve 30 belediyede dağ köyleri, tarım, ticaret ve sanayi. Çevre planı imar kanunu ile geldi ama şimdi tüm şehir gelişimi açısından yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğuna inanıyorum. 85.000 kırsal yerleşimden 40.000 köy. 30 ilçede köyler mahalleye dönüştürülmüş, 31 ilçede halen ayrı tüzel kişilikler olarak faaliyet göstermektedir. Kırsal yerleşim sistemi ya da tarım reformunun neden uygulanamadığı merak konusu. Artık yeni bir dönem ve yerel yönetimlerin müdahalesi başlıyor. Eski bir belediye başkanı ve eski başbakan yardımcısı olarak, yerel yönetimlerin bu kez toprak, insan ve kırsal yerleşimler arasındaki ilişkileri yeniden düzenlememe konusunda merkezi hükümetten daha başarılı sonuçlar elde edeceklerine inanıyorum.”

Alışkanlıklar: “Şehir sevgisi ona hizmet etmekle başlar”

Çalıştaya katılan herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Başkan Utku Gümrucu, “Şehir sevgisi hizmetle başlar. Kentsel imar sorunu olan yerleri, kentsel dönüşüm uygulamalarını, doğal değerlerimizi ve dijital uygulamalarımızı her alanda konuşacağız. Binlerce yıllık tarihi olan Çiğli ilçesi konumu ve doğal değerleri açısından İzmir’in en hızlı gelişen bölgelerinden biridir. Bölgemize farklı bölgelerden ve farklı kültürlerden vatandaşlar yerleşmeye devam etmektedir. tarım alanlarının imara açılması, denize yakın evler yapılması, sosyal donatıların yetersizliği gibi temel sorunlarımızı çözmek için çalışıyoruz İmar planlarımızı yeniliyor, yaşam ve sosyal donatı eksikliklerini gideriyoruz Tekrar söz veriyoruz: Tarım alanlarını kalkınmaya açmayacağız , yeşil alanları koruyacağız ve yenilerini kazanacağız, Sulak alanları koruyacağız ve izleyeceğiz Ekolojik dengeyi bozmadan insanların, hayvanların ve doğanın bir arada yaşayacağı bir şehir yaratacağız.

“Yüz. Bu yıl önemli adımlar atacağız.”

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Gumruxo, “Dağlık mahalle, Köyiçi, Gözeltepe ve Palatijk mahallelerinde kentsel dönüşüm gerçekleştireceğiz. Yeni planlarımızla 200 dönüme yakın yeşil alana kavuşacağız. şehrimizi doğal afetlere ve iklim krizine karşı 3D drone görüntüleri ile tüm sokakları planladık Yerçizenler Derneği ile dijital veri oluşturmak ve kamuya açık bir uygulama oluşturmak için çalışmaya devam ediyoruz.Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023 yılında, şehirleşmede büyük ilerleme kaydedeceğiz.Dayanıklı bir şehir anlamında büyük kazanımlar elde edeceğiz” dedi.

Murat Karayalçın’ın adı Sigli’de yaşayacak

Gümrükçü, Murat Karayalçın’ın adının Çiğli’de yaşatılacağını vurgulayarak, “İlçemizde nezih konut alanlarının öncüsü olan Egekent, Evka-5 ve Evka-2 mahalleleri Murat Karayalçın’ın kentleşme fikirleri üzerine inşa ediliyor. Yeşil alanlar ve sosyal aktivite alanları açısından da oldukça zengin alanlardır. Karayalçın Bey’in çabalarına cevaben İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin inşaatına devam ettiği tramvay sokağına isim verdik. Tramvaylarımız çok yakında vatandaşlarımızın hizmetinde olacaktır. Emeği geçen herkese tekrar teşekkürler.”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir