"Enter"a basıp içeriğe geçin

Padişah fermanıyla formülü yasaklanan efsanevi renk, yıllar sonra yeniden hayat buluyor.

1700’lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu’nun saraylarının hemen her köşesinde kullanılan ve kurulduğu dönemin padişahı tarafından hazırlanan fermanda formül bilgilerinin paylaşılmasını yasaklayan Edirne el-Ahmar’da yıllar sonra heyecan verici bir gelişme yaşandı. ün Avrupa’ya yayıldı.

Trakya Üniversitesi’nin master plan kapsamında yürüttüğü Edirne kırmızısı çalışmalarında büyük bir adım daha atıldı. Renk üretiminde kullanılan rubia tinctorum anacının Adrianes topraklarında yetiştirilerek çoğaltılması çalışmaları olumlu sonuç vermiştir. Trakya Üniversitesi ile Kiğılı arasında yapılan anlaşma sayesinde hasat edilecek bitkinin boyası giysi üretiminde kullanılacak.

kıyafetler kırmızı olacak

Birinci Adrianopter Kırmızı Hasat Programında konuşan Kiğılı Başkan Yardımcısı Hilal Sordim, “Hasat edilecek bitkiden elde edilecek renk ile yeni bir eşarp/eşarp, mendil ve kravatın yanı sıra yağmurluk, hafif kaban, ceket, Tasarım süreci tamamlanan sweatshirt ve t-shirt yeni ürünler. Parçalarımızın üretiminde değerlendireceğiz.”

Tarımda alternatif ürün olarak sunulacak

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kızıl Edirne’yi alternatif bir ürün olarak vatandaşlara sunacaklarını belirterek, “Belki de alternatif bir ürün olarak bunu vatandaşlarımıza sunabiliriz ki hem yetiştirelim hem de bu ticari değeri sağlayabilelim. bir tarım enstitüsü, biz de gelir elde edeceğiz. Kazan-kazan büyüme ve gelişme yoluna dönüştü. “.

Vali Kerbeck’ten iş için davet

Etkinlikte konuşan Vali Hüseyin Kürşat Kerbek, Edirne’nin büyük bir pazarı olduğunu belirterek, iş adamlarını davet etti. Kerbeck, “Bu süreçte şehirdeki hem iş insanlarının hem de iş adamlarının rolü büyük. Bu şehre şimdiye kadar sınır kapılarımızda yaklaşık 4,7 milyon giriş var. 4.7 Milyon çok büyük bir rakam burada çok büyük bir pazarımız var burada insanlara sunacak çok ürünümüz olmalı. Edirne kırmızısını kullanabileceğimiz her alanda kullanmak. Ticari anlamda ayırt etmemiz gerekiyor. Bu ürünü kente göstermemiz lazım.”

Sözlerin ardından sergi gezildi.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir