"Enter"a basıp içeriğe geçin

Lezzeti ile büyüleyen balkabağının sofralara yolculuğu başladı.

Sakarya’da sofraları süslemek için tırlara yüklenen ve lezzetiyle yiyenleri büyüleyen GI balkabağı, satış noktalarında yerini almaya başlıyor.

Türkiye’de balkabağı denilince akla ilk olarak “balkabağı şekeri”nde coğrafi işaret kaydı bulunan Sakarya gelir. Özenle seçilmiş tohumlardan Nisan ayında ekilen kabaklar yaklaşık 6 aylık bir sürenin ardından hasat edilir. Lezzeti ile yiyenleri kendine hayran bırakan ve sofraları süslemek için karavanlara yüklenen balkabağı, satış noktalarında yerini almaya başlıyor. Bu doğrultuda ambarlardan marketlere ve restoranlara gönderilen balkabağı maharetli ellerle tatlandırılarak sofralara servis edilir.

“Elektrik kesildiğinde oda kırmızıya döner”

Balkabağı üreticisi Şahin Karaali, “Adapazarı denilince akla balkabağı geliyor, bu balkabağı çok seviliyor ve ekimi nisan başında başlıyor. Sabırlı olamayız ve ağustos başında hasata başlıyoruz. Öyle güzel bir balkabağımız var ki” coğrafya, toprağa gümüş katıyoruz, altın topluyoruz.Çalışanlar çok güzel ürün yetiştiriyor.Elektrik gidince kırmızılığı odayı adeta aydınlatıyor, kabak Adapazarı denilince akla geliyor.”

“Yemeyeceğim diyen çok güzel”

Toprağın verimi ve kabak lezzetinden bahseden Karaali, “Burada verim düşmüyor, ortalama 3 tona çıkıyor, çiftçinin fiyatı bu yıl gülümsüyor, toplu olarak 5 liraya ağırlık veriyoruz. Alıcı 6-7 liraya verebilir.Squash Adapazarı sofraları süsler ve farklı çeşitleri vardır.Genellikle kabak unu,balkabağı,pirinçli kabaktan yapılır.İçinde insanın hayatını anlatan köfteler de vardır. yiyen uzar.Yemem diyen çok güzeldir.Çekirdeği almıyoruz, bizim tohumlarımızdır.Bu balkabağının nesli değişmedi ve değişmeyecek.Mükemmel bir aroması var ve tadı da çok güzel. iyi” dedi.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir