"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kelimeyi söyleyin: Beyin fırtınası!

Hemen gündemi dakikalar içinde yaratılan ve değişen bizimkinden başka bir ülke var mı diye araştırmaya başladım.

Özellikle iktidardaki siyasi partilerin yöneticilerini, başaramadıkları olaylar karşısında gündem değiştirmedeki ustalıklarını, başarılarını algılarıyla övenleri ve okumakta güçlük çekenleri görebiliyorum.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Sakarya’da. Serdivan Spor Salonu’ndaki gençlik toplantısında yaptığı “İllerdeki Oyum Kürt Partisi’ne, İlk Oyum Erdoğan’a” başlıklı konuşmaları ülke gündeminde yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Göreve geldiğinde oy kullanma yaşı 30’du. 30 yaş altı oy kullanamıyordu. 25’e düşürdük, 18’e de indirdik.”

Bu haberi televizyonda izlerken kafam karıştı, nasılsın bilmiyorum! Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nde oy kullanma yaşının 30 olduğunu görmedim.

Ancak yüzyıllar öncesine gidersek, oy verme ve seçimde yaş farklılıklarını görebiliriz.

1876 ​​yılında Kanun-ı Esasi ile Ayyan Meclisi ve Miklis Mebusan olmak üzere iki meclisli bir meclis oluşturulmuş ve 25 yaşını doldurmuş Osmanlı vatandaşları ilk kez oy kullanma hakkını elde ederken, aynı dönemde 30 seçilmiştir. .

1924 anayasasında Türkiye Cumhuriyeti’nin onsekiz yaşını doldurmuş erkek vatandaşlarına seçme ve seçilme hakkı tanınmış ve “oy kullanma yaşı” 18’e indirilmiştir. oy), her Türk vatandaşına oy kullanma hakkı tanındı.22 yaşını dolduranlara ise oy kullanma hakkı verildi.

1960 darbesinden sonra Kurucu Meclis’in çıkardığı yasalara göre oy kullanma yaşı 21 olarak belirlendi.

1982 Anayasası 21 yaşını doldurmuş vatandaşlara oy kullanma hakkı tanıdı.

1987 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile seçme yaşı 20’ye indirilmiştir. 1995 seçimleri için yapılan anayasa değişikliği ile oy kullanma yaşı 18’e indirilmiştir.

Oy kullanma yaşına gelince, 2006 yılında yapılan değişiklikle oy kullanma yaşı 25’e indirildi. 1 Şubat 2017’de oy kullanma yaşının 18’e indirildiğini görüyoruz.

Türkiye’de oy kullanma yaşının hiçbir zaman 30 olarak belirlenmediği gerçeğinden yola çıktığımızda, 1995 yılında iktidar partisi liderinin ülkesinde açıklamaya çalıştığı 18’e indirildiğini kayıtlardan öğrendiğimizde. Sözler karışmaya başladı.
Üstelik dünyada bugün oy kullanma yaşının 30 olduğu hiçbir ülke yok. Seçmen için yaş sınırının “25” olarak belirlendiği ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri olduğunu görüyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partiden danışmanları tarafından hazırlanan bilgilerde yanlış bilgiler paylaşılırken yaptığı konuşma sonucunda insanların kafası karışabiliyor.

AKP hükümetinin ülkeyi yönetmeye gelmesinden önce ve günler sonra vatandaşlara verilen hizmetler hakkında bazı yanlış sözler duyduğumuzda; Diyoruz ki: “Tanrım, bana iyi bak!”

hatırlamak; “Önümüzde buzdolabı, ambulans, hatta toplu iğne bile yoktu!” yazan mektuplar. O da yeniden gündemdeydi.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir