Zafer Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Manisa’da “Üreten Kent Üretici Kooperatifleri” programı düzenlendi. Acente desteğinin de belirtildiği programda kadın kooperatiflerinin üretime daha fazla önem verilmesinin önemi vurgulandı.
Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Manisa Valisi Zafer Karadeniz, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Okuzkuoğlu, Manisa’nın Yunusumra ilçesindeki Otel’de düzenlenen “Üreten Kent Üretici Kooperatifleri” programı Ticaret Bakanlığı Eğitim ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Yavuz Selim Akçakale, Zafer Veli Oğuz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, Yunusamra Belediye Başkan Yardımcısı Juli Uygur, Manisa’daki kadın kooperatiflerinin başkan ve üyeleri ile konuklar.
Hibe desteğinin aslan payı Manisa’ya gidiyor
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, “Özellikle Sosyal Kalkınmayı Destekleme Programı çerçevesinde, Sanayi Bakanlığımız Teknoloji Geliştirme Ajansları Genel Müdürlüğü’nü 2019 yılı itibari ile 81 ilde yerel kurumlarla koordineli olarak yürütülen SOGEP kapsamında uygulamaya koymuştur.Kooperatiflerimizle yakın çalışma fırsatı bulduk. 7 proje doğrudan 8,8 milyon TL’lik kooperatifler tarafından hayata geçirilirken, biz ajans olarak 4,6 milyon TL destek verdik. Burada 7 projeden 5’i Manisa’da hayata geçirildi. 4,6 milyon liranın 3,2 milyon lirası Manisa’daki kooperatifimize verildi” dedi.
“Seni her zaman dantel seviyoruz”
Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Manisa Mehmet Yılmaz konuşmasında Türkiye’deki kooperatiflerin yönetim biçimlerini eleştirdi. Başkan Yılmaz, “Dünyada en gelişmiş kooperatiflere sahip ülkelerin tüm parametrelerde en üst düzeyde olan ülkeler olduğunu görüyoruz. ABD, İngiltere ve Fransa gibi. Bunun dışında Türkiye için benzersiz bir kooperatif modeli görüyoruz. biz ve biz çıktık.Şimdi şirketin bir kooperatif başkanıyla eşleşmesini ön planda tutuyorsam, o zaman buna karşıyım.Saygılarımla, bu yapı kooperatifleri ve üretim kooperatifleri için de geçerlidir.Bir şirketin yönetim kurulu başkanı X kooperatifi tüzel kişiliği tüm bireylerin oluşturduğunu görüyor. Böyle bir sistem olamaz “Üzgünüm. 2021’den beri birçok TSO yok, ayrıca kooperatiflerden oluşan profesyonel bir komitemiz var ve Parlamentoda iki kişi temsil ediliyor, ancak öyle bir şey var ki bu iki kişi kendilerine aitmiş gibi bir algı yaratıyor ve ben buna karşıyım.şimdi dünyaya bakıyoruz, ülkemize bakıyoruz, rusya’dan bir örnek vereyim. Rusya’da ön plandadır. Rusya’da üreticilerin ürettiği tüm ürünler için özerk bölgeler olduğu gibi, şehrin özerk bölgeleri de bulunmaktadır. Alışveriş merkezlerinin belirli bir metrekaresini tahsis edin. Bunu politikamız için söyledik. Bir şeye sahip olmak istiyorsak, onu ancak kanun ve yönetmeliklerle ortaya koyabilirsiniz. Yazdım boyadım ama uygulama nerede? Kooperatifleri içinde bulundukları sistemden kurtarmak gerekir. Yapı kooperatiflerine bakıyorsunuz, aynı adam 45 yıldır kooperatifin başkanı, bu adam şimdi müteahhit. Diğerine baktığınızda üretim kooperatifine adanan olay, kadın ya da erkek kooperatifle özdeşleştirilir ki bu yanlış bir sistemdir. Bu sistemi düzeltmek için bu çalıştayda ve bu toplantılarda ortaya çıkarmak gerekiyor. İtalya’daki hemen hemen tüm bakım evleri kooperatifler tarafından işletilmektedir. Bu modeli Türkiye’ye uygulayabilir miyiz? Bakın ne yapıyoruz, netim, herhangi bir işbirliğini eleştirmek niyetinde değilim. Hep dantel örüyoruz. Bir araya gelelim ama başka şeyler yapalım. Bu gerçek değil. Manisa’daki kooperatiflerin gerçek değeri bence 500 milyon doların üzerinde. Bu şehirde hiçbir şey eksik değil.
“Farklı ürünlere geçmemiz gerekiyor”
Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Güğlü Atakan’ın “Üreten Kent ve Kadın İçin Kooperatifler Üretmek” konulu sunumunun ardından bir konuşma yapan Ticaret Bakanlığı Eğitim ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Yavuz Selim Akçalı, şunları söyledi: Kadın kooperatiflerimizi sunum sırasında ikiye ayırıyoruz Kırmızı bölge ve mavi bölge Kırmızı bölgede bulunan kooperatiflerimiz Tarhana eriştesi gibi ürünler üretiyor Kırmızı bölgedeki kooperatiflerimize de hareket etmemiz gerektiğini söylüyoruz bu kırmızı bölgeden mavi bölgeye Ürünlerinizi diğer kooperatiflerin üretmediği ürünlere dönüştürün ki pazarlamanız artsın Yıla başladık, bu yıl da devam ediyoruz.Her ay yaklaşık 3 ila 5 ilçeden kadın kooperatiflerini topluyoruz Online.Bir kadın kooperatifini hikayesini anlatmaya davet ediyoruz, e-ticaretin nasıl yapılacağı hakkında bilgi veriyoruz. Ayrıca bir ilçede kadın kooperatifimizi yüz yüze topluyoruz.Her ay bilgi veriyoruz.
Dhafer Kalkınma Ajansı tarafından kooperatiflere verilen hibe desteği ve koşulları sağlamaya devam eden program ile Manisa’daki üretken ve üretken kooperatifleri destekleyecek platform veya birlik gibi bir çerçeve yapının oluşturulmasına yönelik adımlar atılıyor. deneyimleri paylaşmak, daha güçlü ve etkili çalışmak ve uygun işbirliğini kurmak için adımlar atmak. Ekonomi için fırsatlar yaratmayı, ekonomik hayata katkılarını artırmayı ve ekonomik bir aktör olarak yerel kalkınmanın desteklenmesini hedeflediğini belirtti.
Konuşmaların ve sunumların ardından Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz’ın kendisine destek olması için bir panel düzenlendi.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın