Ekonomide finansal sistemin en önemli bileşenlerinden biri olan sermaye piyasaları, özellikle Covid-19 pandemisinden sonra yenilikçi yatırım fırsatları sunduğu için ön plana çıkmıştır. Avukat Can Özçelik, son yıllarda yaşanan dönüşüm dalgası sonucunda yatırımcıların yaşının düşmesiyle birlikte sermaye piyasalarına erişimin arttığına dikkat çekerek, “Dengeli bir yol izleyen borsanın da aynı şekilde hareket etmesi gerekiyor. Hisse ihraççısı tarafından değerlendiriliyor ve artarak devam etmesi beklenen dijitalleşme sonucunda daha fazla şirketin halka arzlardan haberdar olması gerekiyor.”
Covid-19 pandemisinden sonra ABD borsaları başta olmak üzere tüm sermaye piyasalarında halka açılan şirket sayısında önemli bir artış görüldü. Fed Tarafından Paylaşılan Hisse Senetleri Listesi; ABD’nin en büyük 3 borsası NYSE, NASDAQ ve AMEX’in verileri incelenerek halka arz sürecinin hızlandığı gösterildi. Böylece ; ABD borsalarında işlem gören şirket sayısı, 2021 yılı Ağustos ayı sonunda bir önceki yıla göre yüzde 28 artarak 4.144’ten 5.301’e yükseldi.
“Halka arz kararlarını hukuki danışmanlık hizmeti ile birlikte almak kârlı”
Dünyada son yıllarda yaşanan hızlı teknolojik dönüşümün sermaye piyasaları gibi kamu yatırım araçlarını da yakından etkilemesi. Dünya çapında halka açık şirketlerin sayısının artmasıyla birlikte, giderek daha fazla yatırımcı bu güçlü araçları yatırım portföylerine eklemeye başlıyor. Envanter analiz verileri 2021; Amerikan borsalarında işlem yaparak halka arz edilen şirket sayısının 2020’de 480 ile rekor kırdığını, halka arz sayısının ise takip eden yıl yüzde 120,4 artarak 1,35 şirkete ulaştığını gösterdi.
Avukat Can Özçelik, bu rekorların birer birer kırılmasının önümüzdeki dönemde daha fazla şirketi halka arz yapmaya teşvik edeceğine, dijital ve finansal teknoloji çözümlerinin sermaye piyasası araçlarının tüm sektörler tarafından kullanılabilirliğini ve halka arzda verimliliği artırdığına dikkat çekti. işlem. Şirketler açısından ise şöyle devam etti: Türkiye’de sermaye piyasası araçlarına olan ilginin arttığını herkes biliyor. Zaman zaman yabancı yatırımcıların yerel piyasalardan çıkış yaptığı görülse de yerel yatırımcılar sermaye piyasalarını benimsemiştir. Ayrıca bu araçların kullanım kolaylığı arttıkça ülkemizdeki yatırımcıların katılımının da artacağına inanıyoruz. Amerika örneğinde, şirketlerin kendi web sitelerinden bile kitle fonlaması yoluyla hisselerini satabilecekleri ortamlar var. Ancak bu tür yapıların oluşturulabilmesi için elbette finansal bilginin de geliştirilmesi gerekiyor” dedi.
Borsaya girme sürecinde olan şirketlerin mevcut koşullar, avantajlar ve riskler hakkında bilgilendirilmesinin şirket tanıtımına daha olumlu yansıdığını kaydeden Özçelik, “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından paylaşılan yayınlardan da anlaşılacağı üzere, halka arz; finansman sağlama, küresel piyasalara açıklık, yurt içinde ve yurt dışında tanınırlık, öz sermayeye likidite katma gibi birçok olumlu sonuç doğurmaktadır. Bunun sonucunda; halka arz şirketleri, sermayeyi kişiden bağımsız olarak ön planda tutarak ve kendi alanında birçok kazanım elde ederek etkin bir yönetim anlayışı kazanırlar. halka arz edilen şirket ile yatırımcı arasında bir Güven ortamı olduğu için marjinal fonlarını değerlemek isteyen yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor, şirketin giderek daha fazla tanınmasını sağlıyor ve değerli yatırım araçları sağlıyor.”
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın