https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Zehirli bir çalışma ortamı nedir? Zehirli bir çalışma ortamının 19 belirtisi - Haber Ajans
Anasayfa » Haber » Zehirli bir çalışma ortamı nedir? Zehirli bir çalışma ortamının 19 belirtisi

Zehirli bir çalışma ortamı nedir? Zehirli bir çalışma ortamının 19 belirtisi

Yarın işe gitme düşüncesinden korkuyor musun? Yoksa iş yeriniz saygısızlık ve olumsuzluklarla mı dolu? Yani kötü bir işyerinde çalışıyor olabilirsiniz. Ağır bir iş yükü, kötü niyetli iş arkadaşları veya saldıran bir patron olsun, zehirli bir çalışma ortamı strese, uykusuzluğa ve depresyona neden olabilir ve bu da çalışanın ruh sağlığını olumsuz etkiler. Peki toksik bir çalışma ortamını nasıl anlarız ve bununla nasıl başa çıkarız? İşte konuyla ilgili bilmeniz gereken her şey…

Zehirli bir çalışma ortamı nedir?

Toksik bir çalışma ortamı, kendinizi sağlıksız, yetersiz ve stresli hissettiğiniz bir çalışma ortamı olarak tanımlanabilir. Bu işyerinde olumsuzluk, sağlıksız rekabet, zorbalık, ayrımcılık ve yapıcı olmayan eleştiri vardır. Bununla birlikte, son çalışmanın yazarları, toksik bir işyeri ortamında aşağıdakilerin meydana gelebileceğini burada belirtmektedir:

  • narsist davranışlar
  • saldırganlık,
  • Suç,
  • tiranlık,
  • uzaklaştırma
  • yöneticilerin veya iş arkadaşlarının tehdit edici davranışları,
  • aşırı konuşkanlık,
  • mikro yönetim
  • Pasif agresif patron veya iş arkadaşları
  • Ayrımcılık,
  • güvensiz çalışma koşulları,
  • Büyüme fırsatlarının olmaması
  • düşük ücretler,
  • zor çalışma koşulları,
  • öngörülemeyen çalışma programı,
  • gerçekçi olmayan iş yükü,
  • yapıcı olmayan eleştiri,
  • Müdür sürekli kovmakla tehdit ediyor
  • Genel olumsuzluk atmosferi.

Zehirli bir çalışma ortamı ruh sağlığını nasıl etkiler?

Zehirli çalışma ortamı

Çoğu insan gününün çoğunu işte geçirir. Böylesine zehirli bir ortamda ortalama 8 saat geçirmek ruh sağlığına zarar verebilir. Buradaki araştırma, taciz, zorbalık ve dışlama dahil olmak üzere zehirli bir işyerinin çalışanlar için yüksek düzeyde strese ve tükenmişliğe yol açabilecek önemli bir stres kaynağı olduğunu göstermektedir. Bu toksisite aynı zamanda işyerinde verimsiz davranışları teşvik edebilir, organizasyon verimliliğini azaltabilir, çalışan ayrımına neden olabilir, üretkenliği azaltabilir ve yaratıcılığı ve yeniliği engelleyebilir.

Zehirli bir çalışma ortamıyla başa çıkmak için ipuçları

Zehirli bir çalışma ortamınız olduğunu düşünüyorsanız, aşağıdaki ipuçları yardımcı olabilir

Unutma bu senin hatan değil: İşinizdeki olumsuzlukların sizin suçunuz olmadığını bilin. Olumlu bir tavır ve işbirlikçi zihniyete sahip olmak bazı durumlarda faydalı olabilirken, iş yerinizdeki kültürü geliştirmek için yapabileceğiniz birçok şey olduğunu unutmayın.

Öğle tatilinizi başka bir yerde yapın: Öğle tatilinizi farklı yerlerde geçirmeye çalışın. Mümkünse, dışarıda zaman geçirdiğinizden emin olun.

Sınırlarınızı belirleyin: Öğle tatillerini veya boş çalışma saatlerini atlamak zorunda kalırsanız, bunu kabul etmeyin. Enerjinizi toplamak ve işinizden en iyi şekilde yararlanmak için bir molaya ihtiyacınız olduğunu işvereninize açıklayın.

dedikodudan kaçının İş yerinde her türlü dedikodudan uzak durun. Sizin için kesinlikle olumlu sonuçları olmayacaktır.

Hedeflerinize odaklanın: Olumlu bir zihniyette kalmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Sonsuza kadar bu işte kalmamaya odaklanın ve önünüzde daha büyük hedefler olsun.

Ruh halinizi iyileştirmek için bir iş sonrası rutini oluşturun: İşten sonra stres atmak ve ruh halinizi yükseltmek için bir şeyler yapın. Doğada yürüyüş yapabilir, sıcak bir banyo yapabilir ya da yakın arkadaşlarınızla vakit geçirebilirsiniz.

Stresle başa çıkmanıza yardımcı olacak hobiler edinin: Kronik stresle başa çıkmanıza yardımcı olması için yoga veya meditasyon gibi hobiler yapın. Egzersiz yapmak aynı zamanda hem zihinsel hem de fiziksel olarak rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Çıkışınızı planlayın: Toksik çalışma ortamınızın kısa vadede düzelmeyeceğini düşünüyorsanız, çalışanlarına değer veren şirketlerde iş aramaya başlayabilirsiniz.

Çalışma ortamını iyileştirmenin yolları var mı?

Zehirli çalışma ortamı

Tıpkı havadaki gerçek bir zehirli madde gibi, zehirli bir iş yeri ortamı da kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar verebilir. Bu ortamda uzun süre kalmak, yüksek düzeyde strese, düşük özgüvene ve hatta depresyona yol açabilir. Peki, toksik bir çalışma ortamını iyileştirmenin herhangi bir yolu var mı? İşyerindeki zehirlilik liderden kaynaklanıyorsa veya şirket kültüründen kaynaklanıyorsa bu konuda yapılabilecek fazla bir şey yoktur. Ancak, sorun bir veya daha fazla kişiden kaynaklanıyorsa, sorunları güvenilir bir yöneticiyle tartışmak çözüm bulmaya yardımcı olabilir.

Bu işyerinde ne kadar kalabilirsiniz?

Zehirli çalışma ortamı

Ne kadar süre kalacağınız, toksisitenin üzerinizdeki etkisiyle doğrudan ilişkili olmalıdır. Zehirli bir çalışma ortamıyla karşı karşıyaysanız, işte kalıp kalmayacağınızı belirlemek için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

Bu iş ruh sağlığımı nasıl etkiler? Uyumaya çalışırken bile işin olumsuzluklarını düşünüyorsanız ya da şirkete gitme düşüncesi sizi korkutuyorsa, başka bir iş arasanız iyi olur.

Toksisite ne kadar yaygındır? Bunun şirket kültüründen mi yoksa az sayıda çalışandan mı kaynaklandığını dikkatlice analiz edin. Geçici bir sorun olduğunu düşünüyorsanız güvendiğiniz bir yönetici ile görüşebilirsiniz.

Cinsel tacize maruz kalıyor musunuz? İş yerinde cinsel tacize uğruyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey bunu belgelemek ve insan kaynaklarına başvurmak.

Sonuç olarak;

İşyerinizde sürekli olumsuzluk, yapıcı olmayan eleştiri, zorbalık, dedikodu veya dışlama hakimse, muhtemelen zehirli bir çalışma ortamınız var demektir.

Duygusal toksisite, tıpkı havadaki gerçek bir toksin gibi sizi hasta edebilir. İş yerinde güvende veya değerli hissetmemek uykusuzluğa, düşük benlik saygısına, yüksek strese ve depresyona yol açabilir.

İş yerinizden ayrılıp ayrılmayacağınızdan hala emin değilseniz, bulunduğunuz yerde kalmanın artılarını ve eksilerini yazın. Dezavantajlar devam ederse, akıl sağlığınızın öncelikli olduğu yeni bir iş aramak isteyebilirsiniz.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:

Yeni patronunuzun toksik olduğunu gösteren 8 işaret

Kaynak: 1

Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın