Depremler Kahramanmaraş’ın tarihimizin en büyük yıkımlarından birini yaşamasına neden oldu. Deprem nedeniyle binlerce insanı kaybettik. Deprem bölgesinde yüz binlerce bina yıkıldı. Milyonlarca insan evini ve evini kaybetti. Kısacası ülkemizi vuran deprem gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldık ve bedelini bir kez daha ağır ödedik. Bu doğrultuda ve büyük afet sonrasında farklı şehirlerde olası depremlere karşı bazı önlemler hayata geçiriliyor. Örneğin İstanbul’da depreme dayanıklı olduğu bilinen bazı kamu binalarının tahliyesi için çalışmalar başladı. Bu binaların 93 adedi okul binasıdır.
Ancak ülke genelinde olası bir depremde yıkılma veya hasar görme ihtimali olan okul sayısı çok daha fazla. Bu doğrultuda TMMOB Geosentetik Odası önemli uyarılarda bulunuyor. Buna göre Türkiye genelinde 4.159 okul deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde bulunuyor. 191 okul doğrudan fay hattı üzerinde yer almaktadır. Gelin detaylara birlikte bakalım.
İçindekiler
Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından depreme dayanıklı yapıların ortaya çıkması birçok kişinin oldukça rahatsız olmasına neden oldu.
Türkiye genelinde milyonlarca vatandaş yaşadıkları binanın depreme dayanıklı olup olmadığını merak ediyor. Ancak ne yazık ki çok şehit veren depreme dayanıklı olduğu bilinmeyen kamu binalarının sayısı çok fazla. Bazı illerimizde hastane, okul gibi kamu binalarının tahliyeleri şimdiden başladı. Örneğin İstanbul’da 93 okul binası boşaltılmaya devam ediyor. Ancak ülkemizde olası bir depremde hasar görme veya yıkılma ihtimali olan binlerce okul var.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), Türkiye’de 4 bin 159 okulun deprem riski yüksek bölgelerde bulunduğunu açıkladı.

Açıklamada, yüksek riskli bölgelerde bulunan okullar, hastaneler, idari yapılar, kritik altyapı tesisleri ve konutların MTA’nın Türkiye Diri Fay Haritası ve AFAD’ın Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre öncelikli olarak gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi.
JMO’dan yapılan açıklamada, ülke genelinde 191 okulun doğrudan fay hattı üzerinde bulunduğu belirtildi.

6 Şubat depremlerinden kaynaklanan en büyük tahribatın fay zonları üzerinde yer alan yerleşim birimlerinde ve mühendislik özelliği zayıf, ivme değerleri yüksek zeminler üzerinde yer alan alanlarda meydana geldiğine değinilerek, ilgili okulların taşınması gerektiği belirtildi. hızlı bir şekilde güvenli bölgelere
38 farklı ilde deprem tehlikesi olan bölgelere 4.159 okul inşa edildi

Bu okulların tamamı 0,50 ve üzeri deprem potansiyeli olan bölgelerde bulunmaktadır. 4.159 okul Türkiye’deki tüm okulların yüzde 8,5’ini oluşturmaktadır. Bu okulların valiliklere göre dağılımı incelendiğinde en tehlikeli bölgelerdeki okulların 38 farklı türe ayrıldığı ortaya çıkıyor. Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamaya göre en tehlikeli okulların bulunduğu ilk beş il Kocaeli, Sakarya, Bingöl, Muş ve Aydın oldu.
Jeoloji Mühendisleri Odası, risk altındaki okulların öncelik sırasına göre gözden geçirilmesi gerektiğini belirtmektedir. Fay hatları üzerine veya uygun olmayan arazi üzerine inşa edilen okulların taşınması için çağrılar

Jeoloji Mühendisleri Odası “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilgili okulları öncelik sırasına göre gözden geçirmeli ve jeolojik olarak uygun olmayan alanlarda inşa edilen ve mühendislik özellikleri zayıf olan ve fay kapsama alanı (50 metrede 191 okul) göreceli olan okul binalarını yıkmalıdır. Kapsamlı sismik performans analizleri yapılmalı ve yeterlilikler gözden geçirilmeli ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bu okullarla ilgili çalışmaları kamuoyu ile paylaşmalıdır MEB’i bekliyoruz! İstanbul’da 93 okul yeterli değil, Türkiye’nin diğer yüksek riskli bölgelerindeki okulların sismik performans analizlerine acil ihtiyaç vardır.İfadeler kullanır.
Kaynak: 1 2
Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.
Diğer gönderilerimize göz at
- FETÖ’lü İmam Karşıyaka’nın başı dertte
- Evini yakan bağımlı delikanlı babamın çığlığı
- Çanakkale’de samanlıkta yangın: 6 inek telef oldu
- Esenyurt’ta site güvenliği önünde pano hırsızlığı
- Hersek Gölü’ndeki kuş türü sayısı 248 türe yükseldi
- Şüpheli sosyal medyada silah ve kesici aletler gösterirken yakalandı
- Şarj çantasındaki armut ve kestaneden 200 mermi çıktı.