Teknoloji bambaşka alanlarda muazzam bir hızla gelişmeye devam ediyor. Robotik, son zamanlarda önemli teknolojik gelişmelerin görüldüğü bir alandır. Bu alanda çalışan bilim insanları, son zamanlarda insan vücuduna neredeyse kusursuz uyum sağlayan robotik uzuvlar geliştirmeyi başardılar. Bu doğrultuda bazı bilim insanları gelecekte insanların robotlarla “birleşebileceğine” inanıyor. Her ne kadar sadece bilim kurgu filmlerinde oluyormuş gibi görünse de, son araştırmalar yakın gelecekte “fazladan kollara” veya farklı uzuvlara sahip olabileceğimizi kanıtlıyor. Gelin detaylara birlikte bakalım.
İçindekiler
Son zamanlarda robotik teknolojide büyük gelişmeler oldu.
Örneğin, Cambridge Plastik Laboratuvarı’ndan Danny Claude adlı bir bilim adamı, yakın zamanda 3D baskıyı robotik teknolojisiyle birleştirerek bir başparmak yaratmayı başardı! Üstelik bu başparmak insan vücudunun doğal bir parçası olarak işlev görebilir ve oldukça rahat kullanılabilir.
“Üçüncü Başparmak” adı verilen ürün, insan vücuduna avuç içinden veya bilekten yapışarak diğer parmaklarla doğal bir uzuv gibi düzenli bir şekilde çalışmaktadır.
Robotik uzuvlar üzerine yapılan çalışmaların temel amacı, belirli engelleri olan veya uzuvlarında ek işlevlere ihtiyaç duyan kişiler için bir alternatif bulmaktır.

Bu alanda önemli çalışmalara imza atan Danny Claude, şunları söyledi:Eksik bir uzvunuz varsa, neden sağlıklı kısmı yerine koymaya çalışmak yerine onu güçlendirmeyesiniz? Böylece onunla daha fazlasını yapabilirsinizifadeler kullanıyor.Yani bu uzuvlar belirli engelleri olan insanlar için çok önemli bir rol oynayabilir.Ayrıca robotik uzuvların günlük yaşam pratiklerinde önemli değişikliklere neden olabileceğinden bahsetmiştir.
Cambridge Üniversitesi’nde Bilişsel Sinirbilim Profesörü olan Tamar Makin, günlük yaşamda robotik uzuvların kullanımına dair harika örnekler sunuyor.

McCain, Sebzeleri doğrarken çorbayı karıştırmak için fazladan bir kol istiyorsanız, bir seçeneğiniz olabilir.Alışılmışın dışında olan bu teknolojinin kullanım alanları hakkında ilginç açıklamalarda bulunuyor.
Bununla birlikte, McCain genel olarak robotik uzuvlar ve özel olarak sözde “Üçüncü Başparmak” ürününün bazı sektörleri doğrudan etkileyeceğini düşünüyor. McCain’e göre, “ekstra başparmak”, aynı anda birçok tabak taşıyan garsonlar veya bir bar kurarken çivi çakmaya çalışan inşaat işçileri için de yararlı olabilir. Ancak robotik uzuvların henüz yeterince yaygınlaşmamış olmasının çok ilginç bir nedeni var.
Protezler genellikle beyin-bilgisayar arayüzleriyle çalışır.

Yani robotik uzuv sahibi olmak isteyen kişinin beynine implant yerleştirilmelidir. Bu da teknolojinin yaygınlaşmasının önündeki en büyük engellerden biri olarak gösteriliyor. Ancak üçüncü başparmağı üretmeyi başaran Cambridge Üniversitesi’nden bilim adamları, robotik uzuvların işleyişi ilkesine dayanan öncü bir sistem geliştirdiler.
Üçüncü başparmak, kullanıcının ayak başparmağının altında bulunan basınç sensörlerine temas ederek çalışır.

Bu şekilde, otomatikleştirilmiş terminali kullanmak çok daha kolay hale gelir. McCain, bu yöntem sayesinde 3 ila 97 yaş arası 600 kişinin cihazı ilk dakika içinde kullanabildiğini belirtiyor.
Son gelişmeler göz önüne alındığında, yakın gelecekte daha fazla silahımız olabilir!

Bazı bilim adamlarına göre, teknolojideki inanılmaz gelişme sayesinde, yakın gelecekte insanların fazladan uzuvlarıyla sokaklarda dolaştığını görmek şaşırtıcı olmayacak!
Kaynak: 1
Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.
Diğer gönderilerimize göz at
- Afrika ülkelerinin şefleri İzmir’de buluşuyor
- Bayport’un simgesi olan tarihi saat kulesi yeni yüzüyle hizmete açıldı
- Cumhuriyetin ilk hazinesi kriptografik sistemle korunuyor
- Tarsus Belediyesi çiftçilere ata buğdayı ücretsiz dağıttı
- Peskov: Tahıl anlaşmasını uzatma kararı zamanı gelince açıklanacak
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan’da Türk bilim adamından Ali Nişanı aldı
- Sosyal medyada başlayıp Şişli’de sona eren tartışmanın ardından siber güvenlik uzmanı, “Sosyal medyada konum bilgisi paylaşmayın” uyarısında bulundu.