medyauzmani.com
Uzmanlardan Uzamış Covid Sendromu Uyarısı – Haber Ajans

Uzmanlardan Uzamış Covid Sendromu Uyarısı

COVID-19’a yakalanan kişiler, hayatlarının devam eden bir sürecinde “Covid-19 sendromu” yaşarlar. Başlangıçta uzun süreli Covid sendromundan etkilenen organlar kardiyovasküler, solunum, beyin, sinir ve motor sistemlerdir.

Bu konuda açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, Covid-19 enfeksiyonundan sonra 12 hafta süren şikayetlerin uzun süreli Covid sendromu adı verilen alternatif bir tanı ile ilişkilendirilemeyeceğini belirtti.

Covid-19, hafif vakalarda bile kalp kasında kalıcı hasara neden olabilir.

Covid-19’un öncelikle akciğerleri etkileyen bir hastalık olarak görüldüğüne dikkati çekerek, vücuttaki diğer organlara da zarar verebiliyor. Dr. Gürdal Yılmaz, “Covid-19 virüsü kalbe, akciğerlere ve beyne değişen derecelerde zarar verebilir. Uzun süre içerisinde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Kalp-damar, solunum, beyin, sinir ve hareket sistemleri ön plandadır. En sık görülen kardiyovasküler şikayetler aritmiler ve kalp çarpıntısıdır. Hastalarımızda atriyal fibrilasyon dediğimiz tromboza veya şiddetli çarpıntıya neden olan ciddi bir aritmi gelişebilir. Göğüs ağrısı olan hastalarda kısalık Kovid-19’a bağlı nefes ve kalp krizi, miyokard ve miyokardda iltihaplanma görülebilir Geçici veya kalıcı felç atakları, pulmoner tromboz ve bacak damarlarında derin ven trombozu diğer tehlikelerden sadece birkaçıdır. Covid-19’un iyileşmesinden aylar sonra alınan, hafif semptomları olan kişilerde bile sadece Covid-19 için kalp kasında kalıcı hasar gelişebileceğini gösteriyor.” Bu, gelecekte kalp yetmezliği veya diğer kalp komplikasyonları riskini artırabileceğini düşündürmektedir.

Yılmaz, Covid sendromunun solunum sistemi üzerindeki uzun vadeli etkilerinin daha çok orta ve şiddetli Covid-19 hastalarında görüldüğünü söyledi: Hatta daha fazla. Bununla birlikte, COVID-19’dan hafifçe iyileşenlerde bazen uzamış Covid sendromu görülebilir. Bu hastalık bronşektazi, tromboz, pulmoner hipertansiyon ve pulmoner fibrozise neden olabilir. En sık görülen şikayetler; Kalıcı öksürük, nefes darlığı, solunan nefesi tamamlayamama, halsizlik.

Ani yorgunluk, eklem ve kas ağrısı görünümüne dikkat edin

Profesör. Dr. Gürdal Yılmaz, Kovid-19’un baş ağrısı, baş dönmesi, denge bozukluğu, bilinç değişiklikleri, nöbetler, felç, nöropati, ensefalit gibi bazı hastalıklara, tat ve koku kaybına neden olabileceğini hatırlatarak, “Hastalık bittikten sonra kişinin beyin aktivitesinin eski haline getirilebileceğini ve kendisinden daha yavaş hissettiğini, bilişlerinin yavaşladığını, tüm zihinsel aktivitelerinde tam olarak kavrayamadığı farklılıklar olduğunu belirtiyor.Kovid sonrası hastalarda geçmeyen kas ve eklem ağrıları olabilir. -19. Uzamış Covid sendromunda, önceden var olan şikayetler ortaya çıkabileceği gibi, olmayan bulgular da ortaya çıkabilir. Genel kondisyon azalması, egzersiz intoleransı, kas iltihabı, kas dokusu hasarı, kas gücü ve kütlesinde azalma gibi şikayetler yaşayabilirsiniz. Ani başlayan yorgunluk, eklem ve kas ağrıları ve başka bir neden olmaksızın hastalık atlattıktan sonra günlük performansın düşmesi uzamış Covid sendromunu düşündürür. 19 hasta hastanede sağlık sorunu yaşamamaları için hastanelerde takip edilmektedir. j gelecek.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın