Hollandalı bilim adamları, geçtiğimiz günlerde tamamladıkları çalışmanın ardından, bazı insanlar için çok faydalı, bazı insanlar için ise oldukça rahatsız edici olabilecek ilginç veriler yayınladılar. Hollanda’daki Amsterdam Üniversitesi Davranış Bilimleri Okulu’ndan araştırmacılar, yalanları tespit etmenin en basit yolunu buldular. Buna göre tek yapmanız gereken “detay eksikliğine” dikkat etmek. Gelin detaylara birlikte bakalım.
İçindekiler
Bilim dünyası, bir kişinin yalan söyleyip söylemediği sorusuna uzun zamandır cevap arıyor.
Bu konuyla ilgili daha önce yapılan bazı araştırmalar, bir kişinin yalan söylediğini anlamak için atılması gereken bazı adımları listelemiştir. Buna göre zanlının yüz ifadelerini ve vücut dilini dikkatle takip etmek, kişinin konuşmasındaki ipuçlarına odaklanmak gibi farklı yöntemlerin kullanılması gerektiğini belirtti.
Yalan avcılarına tavsiye edilen bilimsel yöntemlerden biri, şüphelinin dikkatini dağıtarak zaafları aramaktır.

Ancak yakın zamanda tamamlanan bir çalışma, bir kişinin yalan söylediğini anlamak için farklı bir şey yapılması gerektiğini ortaya koydu.
Hollandalı bilim insanlarına göre şeytan ayrıntıda gizlidir!

Çünkü Amsterdam Üniversitesi Davranış Bilimleri Okulu’ndan bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre, bir kişinin yalan söyleyip söylemediğini anlamanın en kolay yolu, o kişinin konuşmasındaki ayrıntılara ve ayrıntılara dikkat etmek.
Bruno Verschauer ve meslektaşlarından alınan verilere göre, yalancı olduğundan şüphelenilen birinin söylediklerindeki ayrıntı düzeyine odaklanmak, bir şüphelinin yalan söyleyip söylemediğini anlamanın en iyi yoludur.

Çünkü araştırma ekibine göre yalanla doğruyu ayırt etmek için birden fazla noktaya odaklanmak, örneğin bir kişinin söylediklerine ve beden diline aynı anda dikkat etmek işleri zorlaştırıyor.
Verschuere konuyla ilgili şunları söyledi:Bu saçma, çünkü aslında imkansız bir görev.Kullanıyor.Ayrıca bilim insanları alınan sinyallerin kısa sürede değerlendirilebileceğini söylüyor.
Çalışma kapsamında iki farklı “masum ve sahtekar” grup oluşturuldu.

Yalancılardan üniversitedeki bir dolaptan sınav sorularını çalmaları ve sonra onlar hakkında yalan söylemeleri istendi. Masumların yapması gereken tek şey kampüste vakit geçirmek. Daha sonra üçüncü bir denek grubundan sınav sorularının intihaline ilişkin bir araştırma yapmaları istendi.
Masumlar ve yalancılar üçüncü grup denekler tarafından sorgulandı.

Üçüncü gruptaki katılımcılardan yalancı ve masum insanları ayırt etmeleri istenmiştir. Araştırmacılar, ilk etapta hangi kanıtları istediklerini değerlendirmekte özgürdü. Yani yalancı ile masumu ayırt edebilmeleri için önlerindeki insanlara istedikleri soruyu sorabilirler. Ancak bu yöntemle araştırmacıların kimin yalan söylediğine dair tahminlerinin neredeyse tamamen şansa dayandığı görüldü.
Araştırmanın ikinci aşamasında araştırmacılardan yer, kişi, zaman ve yer gibi ayrıntılara odaklanarak ifadeleri yeniden değerlendirmeleri istenmiştir.

Belirli ayrıntılara odaklanan araştırmacıların, yalanları gerçeklerden daha iyi ayırt edebildikleri görüldü. Ayrıca tüm ipuçlarını dikkate alan araştırmacıların başarı oranının yüzde 59 olduğu kaydedildi.
Belirli ayrıntılara odaklananlar için bu oran yüzde 66’ya yükseldi. Bulguları hakkında Verschuer, “Doğruyu söyleyenler olayı bizzat yaşadıkları için zengin tarifler verebilirken, yalancılar detayları hayal etseler bile yakalanma riski artıyor.Cümleler kullanın.
Kaynak: 1
Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]