Ekonomik olarak ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Türk lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi, enflasyon ve artan hayat pahalılığı milyonlarca insanın en temel yaşam maddelerine bile ulaşmasını engelliyor. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta merkez üssü olan depremlerin yarattığı tahribat, zaten var olan ekonomik krizi daha da kötüleştirdi. Yıkımın ekonomik maliyeti milyarlarca dolarla ifade ediliyor. Kısacası ülkemizdeki ekonomik darboğaz bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Peki Türkiye ekonomisi ne zaman toparlanabilir? Bu konuda eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. doktor. Işın Çelebi harika açıklamalarda bulundu. Çelebi, Türkiye’nin ekonomik olarak toparlanmasının iki yıl alacağını söyledi. Gelin detaylara birlikte bakalım.
İçindekiler
Türkiye ekonomik olarak çok zor bir dönemden geçiyor.
Kahramanmaraş’ın merkezinde yer alan depremler öncesinde ülke gündeminin ilk maddesi ekonomik krizdi. Milyonlarca vatandaş her gün yükselen fiyat haberleriyle uyanıyordu, enflasyon sürekli yükseliyor ve Türk lirası yabancı para birimleri karşısında değer kaybediyordu. Ne yazık ki, bu resim bugün tersine çevrilmedi.
Ayrıca deprem felaketinin yarattığı tahribat nedeniyle tablonun daha da rahatsız edici bir hal aldığı rahatlıkla söylenebilir. Bu nedenlerle Türkiye ekonomisinin durumu vatandaşların gündeminden çıkmadı. Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı a. doktor. Esin Çelebi bu konuda çok etkileyici açıklamalarda bulundu.
Kahramanmaraş depremlerinin Türkiye ekonomisine maliyeti nedir?
Esin Çelebi, İzmir Ekonomi Konferansı’nda konuşmacılar arasındaydı

Çelebi, konferansta yaptığı konuşmanın ardından Turkey’s Independent’a röportaj verdi. Tabii görüşme eski bakanın ekonomi alanındaki tecrübesi alanındaydı. Geçmişte Türk ekonomisini yöneten isimlerden biri olan Çelebi, Türkiye’nin mevcut ekonomik durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Çelebi’ye göre Türkiye ekonomisi iki yıl içinde toparlanabilir

Çelebi’nin iki yıl süreceğini söylediği iyileşme sürecinde elbette atılması gereken adımlar ve uyulması gereken bazı reçeteler var. Türkiye’de ekonomik kriz ve yolsuzluğun iç içe geçtiğini söyleyen Çelebi’ye göre, ekonomik alanda “yenilik çağrısı” anlayışı çerçevesinde projeler hayata geçirilmeli. Ancak Çelebi, 6 Şubat depremlerinin önemli bir değişim ihtiyacını ortaya koyduğunu belirtti.
Eşin Çelebi, Türkiye’nin ciddi bir ekonomi politikasına ihtiyacı olduğunu söylüyor

Çelebi ayrıca ekonomi politikasının dayandırılması gereken temelleri de açıklıyor. Buna göre, yeni ekonomi politikası “ekonominin yatırımlar, güvenilir bir ortam, büyüme, kalkınma, istihdam, fiyat istikrarı ve gelir dağılımında adalet gibi hedeflere ulaşması için tanımlanan ve uygulanan politikalar bütünü” olarak hazırlanmalıdır. Yine Çelebi’ye göre bu yönde atılması gereken önemli adımlardan biri de Temmuz ayında ek bütçenin çıkarılması.
Ekonomiden sorumlu eski Devlet Bakanı Esin Çelebi’ye göre uygulanacak yeni ekonomi politikasının 6 ana başlık etrafında formüle edilmesi gerekiyor. Eski bakan bu altı önemli adresi şöyle sıralıyor:

“Demokrasinin, adalet yapısının ve hukuk devleti ilkelerinin sağlıklı işlemesini sağlamak.” “Etkin, üretken ve rekabetçi bir ekonomik yapı geliştirmek.” “Enflasyonu düşürücü parasal tedbirlerin yanı sıra teknolojik yatırımlar, etkinlik, verimlilik ve piyasalarda rekabet koşullarının yaratılması.” “Bilgi ekonomisini, dijital altyapıyı ve teknolojik altyapıyı geliştirmek.” “Liyakate öncelik verin ve ideolojik çıkmazdan kaçının.” “Sürdürülebilir kalkınma, yeniden planlama ve bina büyümesi.”
Ancak Çelebi’ye göre Türkiye ekonomisini kurtarmak için yapılması gereken başka şeyler de var.
Çelebi: “Maliye ve hazine kurumları ile stratejik planlama teşkilatı Ekonomi Bakanlığı’nın denetiminde kurulmalıdır.”

Çelebi’ye göre “ekonomik serbestleşme” için tek bir Ekonomi Bakanlığı kurulmalı. Ayrıca bakanlık bünyesinde maliye, hazine ve stratejik planlama teşkilatından sorumlu müsteşarlıklar oluşturulmalıdır. Ayrıca merkez bankasının bağımsız bir yapıya kavuşturulması ekonomik istikrarın sağlanmasında en önemli unsurlardan biridir.
Kaynak: 1
Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.
Diğer gönderilerimize göz at
- Kariyerinde sayısız gol atan efsane futbolcu Pele kimdir?
- Polis uyuşturucu satıcılarına nefes aldırmıyor: Bir haftada 100 şüpheli tutuklandı
- ETÜ, Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri A.Ş. İki ülke arasında işbirliği protokolü imzalandı
- Konya’da deprem anı tatbikatı ve tahliye tatbikatı
- Siyasetçiler Sinan Ats’ın öldürülmesi hakkında ne dedi?
- Yakalanacaklarını anlayınca arabayı bırakıp kaçtılar.
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Toure: “KKTC ve Türkiye’yi asla ezmeyeceğiz”