Tavşanlar sevimli ve sevimlidirler, havuç yiyen tüy yumaklarından daha fazlasıdırlar. Bu ilginç hayvanlar hakkında duymamış olabileceğiniz 11 gerçeği derledik. Gelin detayları birlikte inceleyelim 👇
İçindekiler
1. Havuç tavşanlar için iyi bir besin kaynağı değildir
Çoğumuz Bugs Bunny’nin “Naber Bebeğim?” Onun havuç yemesini izleyerek büyüdük. Ancak doğadaki tavşanlar havuç gibi kök sebzeler değildir. Ot, ot, yonca gibi yeşillikleri tercih ederler. Tabii ki, evcil tavşanınıza arada bir havuç verebilirsiniz. Havuç yüksek miktarda şeker içerdiğinden aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Bu, tavşan dişlerinin çürümesine neden olabilir.
2. “Tavşan gibi yetiştirmek” tabiri doğrudur.

Tavşan sadece 3 ila 8 aylıkken üremeye hazırdır. Bundan sonra hayatlarının geri kalanında her yılın 8 ayı çiftleşirler. İnsanlar gibi dişi tavşanların da adet döngüsü yoktur. Bunun yerine, yumurtlama cinsel ilişki ile uyarılır. 30 günlük bir gebelik döneminden sonra 4 ila 12 yavru tavşan doğar.
3. Mutlu olduklarında biraz aptallaşabilirler 💕

Tavşanlarla vakit geçirirseniz, doğanın en muhteşem mucizelerinden birine tanık olabilirsiniz. Bu sevimli tüylü toplar, mutlu olduklarında havada zıplar ve dönerler. İngilizce’de buna “Pinky” denir.
4. Kendilerini kedi gibi yalarlar

Tavşanlar temizliğine çok düşkündür. Kediler gibi gün boyunca kürklerini ve patilerini yalayarak kendilerini temiz tutarlar. Bu nedenle evcil tavşanları yıkamaya gerek yoktur.
5. Kusmazlar

Kusma, mide içeriğinin dışarı atılması anlamına gelir. Öte yandan tavşanın sindirim sistemi fiziksel olarak aksi yönde hareket edemez. Kediler vücutlarına yapışan tüylerini dökerken, tavşanlar çok fazla yemek yiyerek tüy yumakları salgılarlar.
6. Görüş açıları çok geniştir

Görüş açıları yaklaşık 360 derece olduğu için tavşanlara gizlice yaklaşamazsınız. Yani başlarını çevirerek arkadan, üstten ve yanlardan rahatlıkla görebilirler. Tek kör noktası gözlerinin arasındaki noktadır.
7. Çok yükseğe zıplayabilirler

Tavşanlar, avcılardan kaçınmak için güçlü arka ayaklarını kullanırlar. Bu onların çok yükseğe zıplamasına yardımcı olur. Guinness Rekorlar Kitabı’na göre bu zarif hayvanlar yerden 1 metre yüksekliğe kadar zıplayabilirler. Hatta tavşan sahiplerinin evcil hayvanlarıyla katılabileceği zıplamalı tavşan yarışmaları bile var.
8. Dişleri ömür boyu uzar

Tıpkı tırnaklarımız gibi tavşanların dişleri de ömür boyu uzar. Yılda 12 cm kadar büyüyebilen dişler tavşanların rahat yemek yemesini engeller. Neyse ki, vahşi doğada tükettikleri sert, aşındırıcı yiyecekler, bunu önlemek için zımpara görevi görür.
9. Tavşanları yakalamak zordur

Güçlü gözleri, kulakları ve bacakları, tavşanların avcılardan kaçmasına yardımcı olur. Ayrıca zikzak koşusu ve inanılmaz hızı avcıların kafasını karıştırır.
10. Tavşanlar, warren adı verilen ayrıntılı tünellerde yaşarlar.

Tavşanlar, küçük odaları birbirine bağlayan, yuva adı verilen, ev benzeri karmaşık tünel sistemlerini kazarlar. Bu barınaklar, hayvanların daha büyük avcılardan rahatça kaçmalarını sağlar. Hatta bazı tünellerin birden fazla girişi vardır.
11. Kulakları sakin kalmalarına yardımcı olur

Tavşan kulakları iki ana amaca hizmet eder. Birincisi, elbette, dinlemek. Tavşanlar, kulaklarını 270 derece çevirerek 2 mil mesafeye kadar yaklaşan tehditleri duyabilirler. Genişletilmiş kulaklar ayrıca tavşanların sıcak günlerde serin kalmasına yardımcı olur. Yüzey alanı, vücut ısısının dağılması için daha fazla yer anlamına gelir.
İlginizi çekebilir:
Baykuşlar hakkında daha önce duymamış olabileceğiniz 12 şaşırtıcı gerçek
Kaynak: 1
Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]