https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Tarihi Değiştiren Zafer: Resimlerle Çanakkale Savaşı - Haber Ajans
Anasayfa » Haber » Tarihi Değiştiren Zafer: Resimlerle Çanakkale Savaşı

Tarihi Değiştiren Zafer: Resimlerle Çanakkale Savaşı

Çanakkale, tam 108 yıl önce insanlık tarihinin en kanlı savaşlarından birine, ardından da insanlık tarihinin en muhteşem destanına ev sahipliği yaptı. Türk ordusunun eşi görülmemiş zaferi, sadece Anadolu’nun tarihini değil, tüm insanlığın tarihini değiştirdi. Yüzlerce savaş gemisiyle Çanakkale kıyılarına konuşlanan İtilaf Devletleri, Çanakkale Boğazı’nı kolayca geçerek Osmanlı başkenti İstanbul’a sorunsuz bir şekilde ulaşmayı planlıyorlardı. Bu sayede Çarlık Rusya’sına destek sağlayabilecek ve Birinci Dünya Savaşı’nı kendi lehlerine bitirebileceklerdi. Evet, İtilaf ülkeleri Birinci Dünya Savaşı’ndan galip çıkmayı başarmış olabilir. Ancak Çanakkale’yi yendikten sonra birkaç yıl daha beklemek zorunda kaldılar.

Öte yandan, bu tarihi zaferin ardından yaşanan tek önemli gelişme, Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ertelenmesi değildi. Türk ordusunun Çanakkale’deki şanlı direnişi, Çarlık Rusya’sının yıkılmasına ve Sovyetler Birliği’nin kurulmasına yol açacaktır. Ama daha da önemlisi, Çanakkale Savaşları’ndan sonra “Mustafa Kemal” adı, önce tüm Anadolu’da, sonra da tüm dünyada büyük bir efsaneye dönüştü.

Adım adım Çanakkale Savaşı ve zaferi hakkında bilmeniz gerekenler

İtilaf ülkelerinin Birleşik Donanması 19 Şubat 1915’te Çanakkale kıyılarına ulaştı.

İngiliz ve Fransız donanmalarına ait onlarca gemi Çanakkale Boğazı’nı tutmaya hazırdı. İngiliz ve Fransız komutanlar, Türk ordusunu yeneceklerinden ve yakında Çanakkale Boğazı’ndan ayrılarak İstanbul’a doğru yola çıkacaklarından emindiler. Sonuçta, birleşik filo “Kraliçe Elizabeth”, “Agamemnon” ve “Lord Nelson” gibi “ölüm makineleri” içeriyordu. Onlarca muhrip, kruvazör ve denizaltının namluları Çanakkale’ye yönelmişti.

Kıt bir donanmaya karşı Çanakkale’yi savunmak zorunda kalan Osmanlı ordusunun imkanları sınırlıydı.

Birkaç deniz mayınının doğru yere konuşlandırılması gerekiyordu ve bu da yapıldı. Sınırlı sayıda topçu bataryası ne bir atışı kaçırmalı ne de kaçırmalıydı …

Birleşik filonun 19 Şubat’ta başlayan bombardımanı 17 Mart’a kadar devam etti.

Ancak bu süre zarfında Çanakkale’deki İtilaf komutanlarının sinirleri yıpranmıştı. Çünkü birkaç gün önce Çanakkale kıyılarına varan donanma, 17 Mart itibariyle İstanbul’a oldukça uzaktı.

Müttefikler 18 Mart’ta tekrar saldırdı.

Nusrat Ana Katmanı

Üstelik bu taarruz, Çanakkale Deniz Harbi’nin en şiddetlisi ve en vahşisiydi. Çünkü Türk askerinin eşsiz direnişiyle karşılaşan birleşik donanma, Çanakkale Boğazı’nı geçmek şöyle dursun, bir adım bile ilerleyemedi.

Nusrat madencisinin boğazın Asya yakasına döşediği mayınlar, boğazdan geçmeye çalışan mavnaların sonu oldu. İngiliz gemileri HMS Ocean ve HMS Irresistible ile Fransız Bouvet boğazın soğuk sularına gömüldü.

18 Mart 1915, Türk ordusunun ender bir zafer kazandığı gün olarak tarihe geçti.

Çanakkale Deniz Savaşı 18 Mart’ta sona erdi. Çanakkale Boğazı’ndan tek parça geçmenin mümkün olmadığını anlayan Müttefikler, savaşı karaya aktarma kararı aldılar. Ama bu kez Mustafa Kemal adlı bir Türk subayının dehasını hesaba katmayı unuttular…

Mustafa Kemal Paşa komutasındaki Türk askeri, 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’na ilk kez ayak basan düşman kuvvetlerini bir kez daha bozguna uğrattı.

Kanlı çarpışmalardan sonra Çanakkale’yi denizden ve karadan geçmenin mümkün olmadığını anlayan İtilaf Devletleri’nin son birliği, 9 Ocak 1916’da Çanakkale’den ayrıldı.

Çanakkale zaferi tarihin akışını değiştirdi

Türk ordusunun tüm dünyayı şaşırtan bu önemli zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nın bir dönem devam etmesine, Çarlık Rusya’sının yıkılıp Sovyetler Birliği’nin kurulmasına, Britanya İmparatorluğu’nun büyük bir kaosa sürüklenmesine ve daha birçok önemli zafere neden oldu. önemli. olaylar. Tüm dünyanın öğrendiği gibi, bu şanlı zaferin arkasındaki en önemli deha, Mustafa Kemal’in adını unutmamaktır…

İşte Çanakkale Muharebesi’nden bazı eşsiz fotoğraflar

1.

Türk askerleri düşman topunu ele geçirdi

2.

27. Alay Madalya Töreni

3.

Çanakkale
Türk keşif subayları savaş alanında

4.

Çanakkale
Alay 39

5.

Çanakkale
Askerler cepheye gidiyor

6.

Çanakkale
Siperlerde duran 125. alayın askerleri

7.

Çanakkale
Türk askeri siperden düşmana ateş ediyor

8.

Çanakkale
Cephe gerisindeki askerler

9.

Çanakkale
Askerler yemek yemek için sıralarını bekliyorlar.

10.

Çanakkale
Çanakkale’den Sirkeci’ye getirilen yaralı Türk askeri

11.

Çanakkale
İngiliz ve Anzak askerleri Anzak Sahili’ne çıktı

12.

Çanakkale
Gelibolu’nun yamaçlarında saklanan Anzak askerleri

13.

Çanakkale
Bir Türk askeri yarasını sarar.

14.

Çanakkale
Siperlerinde bekleyen Anzak askerleri

15.

Çanakkale
Düşman güçleri Gelibolu Yarımadası’na ilerliyor

16.

Çanakkale
Savaş gemisi Kraliçe Elizabeth

17.

Çanakkale
Anzak askerleri tarafından yakalanan kamuflajlı Türk askeri

18.

Çanakkale
Üçüncü Kolordu Komutanı Esat Paşa, komutanlarla birlikte

19.

Çanakkale
Yaralı arkadaşını taşıyan bir Anzak askeri

20.

Çanakkale
Yaralı askerler hastanede tedavi altına alındı

21.

Çanakkale
Türk topçusu ateş etmeye hazır

22.

Kaynak: 1

Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın