medyauzmani.com
Stonehenge hakkında 10 ilginç gerçek – Haber Ajans

Stonehenge hakkında 10 ilginç gerçek

İngiltere’nin güneyindeki Wiltshire şehrinde yer alan Salisbury Plain, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan çok ilginç bir yapıya ev sahipliği yapıyor: Stonehenge. Siteye binlerce yıl önce gizemli bir insan topluluğu tarafından yerleştirildiğine inanılan bu devasa taşlar, belki de eski toplumlar hakkında bildiklerimizi tamamen değiştirebilecek bilgilerle dolu! Ancak Stonehenge adı verilen bu ilginç yapının gizemi yüzlerce yıldır çözülebilmiş değil. Yine de Stonehenge hakkında bildiğimiz bazı harika şeyler var. İşte İngiltere’nin simge yapılarından biri olan antik ve gizemli Stonehenge hakkında daha önce duymamış olabileceğiniz 10 ilginç gerçek…

1. Stonehenge’deki insan kalıntıları MÖ 3100’e kadar uzanıyor

Devasa taşların bölgeye ilk olarak MÖ 2400 ile 2200 yılları arasında getirildiği sanılıyor. Ancak günümüzde büyük bir gizem haline gelen yuvarlak anıtın son halini MÖ 1930-1600 yılları arasında aldığı tahmin ediliyor.

2. Anıtı yapan kişiler hakkında bilgimiz yok.

Çünkü bu topluluğun yazılı bir kaynağı yoktur. Anıtın bilinmemesinin ana nedeni budur.

3. Stonehenge mezar olarak tasarlanmış olabilir

2013 yılında bölgede çalışan bir grup bilim insanı MÖ 3000 ve 2500 yıllarına ait kemik kalıntıları buldu. Bu kalıntılar, 63 farklı kişiye ait olduğu tahmin edilen 50.000 farklı kemik parçasını içeriyordu. Bu nedenle, bazı bilim adamları Stonehenge’in bir mezarlık olarak inşa edilmiş olabileceğini öne sürdüler. Ancak anıtın gerçekte ne için yapıldığı bilinmiyor.

4. Taşların bugün bulunduğu alana yaklaşık 320 kilometre uzaktan getirildiği sanılıyor.

Her bir taşın en az 4 metre uzunluğunda ve tonlarca ağırlığında olduğu düşünüldüğünde, bu gerçekten inanılmaz bir başarı! Anıtla ilgili diğer pek çok şey gibi, taşların nasıl hareket ettirildiği de bir muamma!

5. Stonehenge’e “Çınlayan Kayalar” da denir

Taş Devri

Çünkü dairesel anıtı oluşturan taşlar çok güçlü bir akustik özelliğe sahiptir. Bazı bilim adamları, taşların bu özelliklerinden dolayı kilometrelerce öteden taşındığına inanıyor. Ancak bazı eski kültürlerin bu özelliği ile kayalara iyileştirici özellikler atfettikleri bilinmektedir.

6. Stonehenge eski İngiliz mitolojisinde ortaya çıktı

Buna uygun olarak İngiliz mitolojisinin en önemli figürlerinden biri olan Kral Arthur efsanesindeki büyücü Merlin, İrlanda’da devlerin diktiği devasa taşları yerinden söküp bugünkü yerine nakletti. Çünkü anıtın bulunduğu bölgede kanlı bir savaş olmuş ve 3000 İngiliz soylusu hayatını kaybetmiştir. Merlin ise hayatını kaybeden soyluları bu anıtla onurlandırmak istedi.

7. Anıtın bulunduğu bölgede 1923 yılında bir ceset bulundu.

Taş Devri

Bu başsız vücut yedinci yüzyıla kadar uzanıyor!

8. Stonehenge’in bilinen en eski gerçekçi tablosu 16. yüzyılda yapılmıştır.

Taş Devri

Flaman ressam Lucas de Haer, 1573-1575 yılları arasında anıt alanındaki suluboya resmini tamamladı.

9. Stonehenge, 1985’te küçük bir “savaşa” neden oldu!

Taş Devri

1985 yılında İngiltere’de New Age Travellers adlı bir topluluk anıtın bulunduğu bölgede bir festival düzenlemek istedi. Ancak devlet yetkilileri bu talebe festivali yasaklayarak yanıt verdi. Öte yandan hedeflerine ulaşmak isteyen gezginler anıtın bulunduğu alana doğru yola çıktı. Elbette onları bekleyen sadece binlerce yıllık devasa taşlar değildi…

Kayıtlara göre 1300 polis ile 600 yolcu arasında çıkan tartışma kısa sürede küçük çaplı bir savaşa dönüştü. Saatlerce süren, onlarca kişinin yaralandığı ve yüzlerce kişinin tutuklandığı olay, “Binfield Savaşı” olarak anıldı.

10. Her yıl bir milyondan fazla turist burayı ziyaret ediyor

Taş Devri

Kaynak: 1

Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın