medyauzmani.com
Savatra Antik Kenti Konya’nın en önemli markalarından biri olacak – Haber Ajans

Savatra Antik Kenti Konya’nın en önemli markalarından biri olacak

Savatra antik kentindeki Roma tiyatrosu ve Konya’da bulunan mozaik yapı hakkında çalışmalar devam ederken, kültürel kökenleri açısından Konya’ya ve Türkiye’ye önemli eserler kazandırmayı hedefliyorlar.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Karatay Belediye Başkanı Hasan Kilka, kazıların devam ettiği Savatra Antik Kenti’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Savatra Antik Kenti Kazı Başkanı İlker Işık, Roma tiyatrosu ve mozaik alanını gezdikten sonra kazılar hakkında bilgi paylaştı. Işık, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi’nin desteğiyle çalışmaların devam ettiğini belirterek, “İlk etapta tiyatroda kazılara başladık ve kazılar sırasında oturma basamaklarını ortaya çıkarmaya başladık. Burada da yaklaşık 160 metrekarelik büyük bir mozaik zeminle karşılaştık. Mozaikler genel olarak iyi durumdadır. Buluntulara göre geç Roma ve erken Bizans dönemlerine ait örnekler vermektedirler. Şehrin zenginliğinin, asaletinin ve gücünün simgelerinden biri olan mozaik yapıyı görmek bizi çok mutlu etti. Hem büyükşehir belediyemizin hem de Karatay belediyemizin desteğiyle kültür varlıkları açısından şehrimize ve ülkemize önemli eserler kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

“Hedefimiz destinasyon sayısını artırmak”

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kilka, “Burası bayat al-Zayti ilçemiz. Merkeze yaklaşık 70 kilometrelik bir bölge. Kapadokya Yolu üzerinde de bulunuyor ve turistik yerlerden biri. Amacımız şehrimizi yükseltmek, Turizmde şimdiden marka haline gelen, Bu anlamda destinasyon sayımızı artırmak.Umarım burası turizm için yeni bir destinasyon olur.Savatra antik kentinde çok değerli keşiflere şahit oluyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle kazılarımıza devam edeceğiz. Kazı ekibine ve öğretmenlere ve Başkent belediye başkanına desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”

“Örnek Konya belediyecilik anlayışıyla şehrimize katkı sağlamaya devam ediyoruz”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, örnek Konya Belediyesi yaklaşımıyla Konya’ya katkı sağlamaya devam ettiklerini belirtti. Konya’nın 10 bin yıllık bir şehir olduğunu ve Çatalhöyük’ten başlayarak her dönemde insanlar için en önemli yerleşim yerlerinden biri olduğunu hatırlatan Başkan Altay, bunun sonuçlarını ortaya çıkarmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Gün geçtikçe yapılan kazılarda. Başkan Altay, Konya’nın bir sanayi ve tarım kenti olduğunu ancak son dönemde yapılan çalışmalarla hızla turizm kenti haline geldiğini vurgulayarak, “Kültür ve Turizm Bakanımız geçtiğimiz günlerde Konya’ya yaptığı ziyarette; yeni iş alanları yaratmak ve Konya ekonomisini geliştirmek.Bu süreci bakanlığımızın desteğiyle turizm master planı çerçevesinde Türkiye’nin her yerine örnek olacak şekilde yürütüyoruz. Konya’da neler olup bittiğini öğrenmek için ilgili konular.Merkez inşa ediyoruz Çatalhöyük’te çok önemli bir resepsiyon Yine Karatay belediyesi Boncuklu Höyük’te bir araştırma yapıyor Selçuklu belediyesi Şile’de araştırma yapıyor Karatay belediyesinin lavanta bahçeleri var ve Meram belediyesinin de lavanta bahçeleri var. Miram bağları Kentsel belediye olarak Mevlana çevresinde dönüşüm yapıyoruz Bütün bunlar daha kapsamlı bir planın parçası olarak çalışıyor İnşallah yakınlarda büyük resmin bir parçası olarak yaptığımız çalışmaları sizlere anlatmayı planlıyoruz. gelecek.”

“Savatra bundan sonra Konya’nın en önemli markalarından biri olacak”

Savatra Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda emeği geçen Karatay Kilka ve Kazı Başkanı İlker Işık’a teşekkür eden Başkan Altay, “Burada çok kısa sürede çok önemli eserler bulundu. mahalle halkı özellikle de şefimiz inşallah buradan güzel şeyler çıkar Karatay belediye başkanı bizi ilk kez buraya getirdiğinde o kadar heyecanlı bir şekilde söyledi ki mutlaka katılmamız gerektiğine karar verdik Çalışıyoruz Büyükşehir Belediyesi, Karatay Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Müzeler Müdürlüğü ile… Ortaya çıkacak eserler hepimizi heyecanlandırdı.Antik tiyatro, son zamanlarda bulunan mozaikler ve Türklerin ifadesinin yer aldığı ilk taş yazıt gibi onun hakkında. 1071’den önce kullanılıyor. Hafriyat faaliyetlerimizi finanse etmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda çok daha iyilerini bulmayı umuyoruz. Savatra bundan sonra Konya’nın en önemli markalarından biri olacak” dedi.

Savatra Antik Kenti içinde büyük bir tepe varken, Konya’nın Karatay ilçesi sınırları içinde Bozdağ Milli Parkı’nın doğu eteklerinde kurulmuş, tarihi 5000 yıl öncesine dayanan bir askeri garnizon kenti. İlk Türkçe adı taşıyan yazıt, Anadolu’da Savatra antik kentinde bulunmuştur. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi’nin desteğiyle 2021 yılında Roma tiyatrosu ve mozaik alanlarında kazılara başlandı.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın