medyauzmani.com
Otoriterlik nedir? otokrasi ile yönetilen ülkeler – Haber Ajans

Otoriterlik nedir? otokrasi ile yönetilen ülkeler

Dünyada birçok farklı hükümet biçimi vardır. Tiranlık böyle bir hükümet biçimidir. Monarşinin farklı bir türü olan otokrasi, gücün tek bir merkezde toplandığı sistemleri ifade eder. Ancak tiranlığı tam olarak açıklamak bundan daha fazlasını gerektirir. Bu nedenle sizlere otokrasi nedir, otokrasi nasıl bir yönetimdir ve otokrasi ile yönetilen ülkeler nelerdir anlattık. Otokrasi nedir sorusuna cevap vererek başlayalım.

Şu içeriği de görmek isteyebilirsiniz: “1979 İslam Devrimi’nden önce İranlı kadınlar için hayat nasıldı?”

Bir otokrasi mi yönetiyorsunuz?

Despotizm, kralın mutlak kontrol ve karar verme yetkisine sahip olduğu bir hükümet biçimidir. Otoriter rejimler, kralların ve imparatorların geniş ülkeleri ve kabile topraklarını yönettiği eski çağlardan beri var olmuştur ve günümüzde mutlak monarşiler ve diktatörlükler şeklinde mevcutturlar. Demokrasiden farklı olarak, otoriter hükümetlere sahip ülkelerde yaşayan insanların, ülkenin yasalarını belirlemede veya bu yasaların nasıl uygulanacağı konusunda söz hakkı yoktur. Otokratik yönetici kimseye hesap vermez. Denetim ve denge sistemi yoktur ve hükümdarın gücü üzerinde anayasal sınırlar yoktur. Hükümdar, kral, danışma kuruluna, yargıya, halka ve basına hesap veremez.

Otoriter yönetimlerde yöneticinin otoritesi mutlaktır ve muhalefet kabul edilemez. Bu nedenle, akademisyenler sıklıkla otoriterliği Almanya’daki Adolf Hitler ve Sovyetler Birliği’ndeki Joseph Stalin gibi totaliter rejimlerle ilişkilendirdiler. Tiranlık, belirli bir hükümet biçiminden ziyade genel bir kavramdır. Otokratlar, ülkelerinin insanları üzerinde tam bir güce sahip olmalarına rağmen, yönetişim yöntemleri çok farklı olabilir. Monarşiler ve mutlak diktatörlükler modern zamanlarda hala var. Bugünün kralları ve kraliçeleri, eski zamanlarda olduğu gibi, genellikle veraset hakkıyla hüküm sürerler. Diktatörler genellikle etkili bir devrimden sonra güç kazanırlar. Bu genellikle bir grup isyancı protesto etmek ve mevcut hükümeti devirmek için ayaklandığında olur. Sonra diktatör yeni bir düzen kurmak için görevi devralır. Diktatörler, özellikle askeri diktatörler, güçlerini zorla elde ederler. Çoğunlukla otokratik hükümet biçimini kullanırlar.

Tarih boyunca, siyasi karışıklık dönemlerinde insanlar ülkelerini kontrol edebilecek güçlü liderlerin liderliğini kabul etme eğilimindeydiler. Gerçekten de, 15. yüzyıl İtalyan siyaset filozofu Niccolò Machiavelli, mutlakiyetçiliği geçici bir önlem olarak ve siyasi düzeni yeniden tesis etmenin ve muhalefeti sona erdirmenin bir yolu olarak gösterdi.

Artık otoriterliğin ne olduğunu bildiğimize göre, otoriterlik biçimlerine bakalım.

Bu içeriği de görmek isteyebilirsiniz: “Siyah ekranlar, el konulan kitaplar, internet yasakları: Türkiye’de sansür dalgası mı başladı?”

Tiranlığın biçimleri nelerdir? Kapalı ve seçici despotizm

Otokrasiyi yönetiyoruz

Demokraside olduğu gibi despotizmin de kendine has biçimleri vardır. Otokrasinin kendisi iki biçime ayrılır: kapalı otokrasi ve gönüllü otokrasi. Mutlak yönetim, cumhurbaşkanının ve yasamanın seçimle seçilmediği bir otokrasidir. Bu nedenle vatandaşın, ülkesinin liderini seçmesine yardım etme şansı yoktur.

Seçim otokrasisi, teorik olarak vatandaşlara hükümet liderlerini seçmede rol veren çok partili genel seçimler düzenler. Ancak, bu seçimler genellikle onları adil ve özgür kılacak pek çok garantiden yoksundur. Seçim otoriterliğine bir örnek, muhalefet adaylarının sürgüne gönderilmesi veya tutuklanması, oy sandıklarını doldurmak ve seçmenlerin gözünü korkutmak için hükümetin yoğun çabaları ve rutin olarak görev süresi sınırlarını yeniden yazmak da dahil olmak üzere yolsuzlukla ünlü Rusya’dır. Tüm bu çabalar, otokratik lider Vladimir Putin’i iktidarda tutmak için yapılmıştır.

Bu içeriğimize de bakmak isteyebilirsiniz: “Osmanlı Döneminde Ahlaksızlığın ve Yolsuzluğun Sembolü: Sensi Hüseyin Efendi”

Hangi ülkeler otokrasi ile yönetiliyor?

içine koy

Uzmanlar genellikle, bazıları sürmekte olan bazı tarihsel otoriterlik örnekleri üzerinde hemfikirdir:

  • Joseph Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği
  • Benito Mussolini liderliğindeki İtalya
  • Hirohito liderliğindeki Japonya
  • Adolf Hitler tarafından yönetilen Almanya
  • Mao Zedong liderliğindeki Çin
  • Fidel Castro liderliğindeki Küba
  • Nicolás Maduro liderliğindeki Venezuela
  • Vladimir Putin liderliğindeki Rusya

Mutlak monarşi ile yönetilen ülkeler:

  • Brunei
  • Amman Krallığı
  • tren
  • Suudi Arabistan
  • Svatini
  • Vatikan

Kaynak: 1 2 3

Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın