medyauzmani.com
Kepek nedir, neden oluşur ve nasıl geçer? – Haber Ajans

Kepek nedir, neden oluşur ve nasıl geçer?

Kepek çok yaygın bir sorundur. Araştırmalar, dünya çapındaki yetişkinlerin %50’sinin bu durumdan muzdarip olduğunu gösteriyor. Kepek tehlikeli değildir ancak kişinin görünümünü ve psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Bu yazıda size kepeğin ne olduğunu, neden oluştuğunu ve nasıl tedavi edilebileceğini anlatacağız. Gelin detayları birlikte inceleyelim.

İlginizi çekebilir:

İstemeden kepeğe neden olan 9 alışkanlık

Parlak, sağlıklı saç isteyenlere: Kuru saçlar için en iyi şampuan önerileri

kepek nedir

Kepek, kafa derisinde meydana gelen ve pullanma, kaşıntı veya kızarıklık gibi belirtilere neden olan bir cilt sorunudur. Bunun nedeni hücrelerin normalden daha hızlı yenilenmesidir. Sağlıklı ciltte kafa derisinin en üst tabakasındaki hücreler olgunlaşır ve dökülür ancak bu süreç yavaş ve kontrollü bir şekilde gerçekleşir. Bazı insanlarda bu hücreler çok çabuk olgunlaşıp dökülerek pul pul dökülme ve kepek oluşumuna neden olur.

Kepek, egzama veya akne gibi bir cilt problemi türüdür. Ayrıca mantar, yağlı cilt, beslenme gibi nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir. Tehlikeli değildir, ancak tedavi uzun sürebilir. Bu durumda bir dermatoloğa görünmelisiniz.

Neden oluyor?

Kepek oluşumunun birden çok nedeni vardır. Bunlardan biri de cildimizde yaygın olarak bulunan Malassezia mantarıdır. Bu mikroorganizma kafa derisinin normal bir parçasıdır ve genellikle sorun yaratmaz. Ancak sebum üretiminde artış olduğunda, bununla beslenen mantar daha hızlı büyüyebilir ve çoğalabilir. Sebum, saç köklerindeki yağ bezlerinde üretilen bir yağdır. Saçı ve cildi nemlendirir, korur ve yağlar.

Kepeğin bir başka yaygın nedeni de yanlış saç bakımıdır. Cilt tipinizi bilmek sadece yüzünüz için değil saçlarınız için de çok önemlidir. Uygun olmayan saç bakımı, kafa derisi yağının artmasına veya azalmasına neden olabilir. Her iki durum da kepeğe neden olabilir. Bazı yaygın saç bakımı hataları şunlardır:

  • Sık yıkama: Saçınızı çok sık yıkamak, cildinizde doğal olarak bulunan yağları yok ederek cildinizi kurutabilir.
  • Güçlü şampuan: Bazı şampuanlardaki bileşenler hassas saç derileri için çok serttir ve cildinizi kurutarak kepeğe neden olabilir.
  • sıcak su: Sıcak su, cildinizin doğal yağlarının tekrar kurumasına neden olabilir. Bu nedenle saçınızı ılık veya soğuk suyla yıkamak daha iyidir.
  • Yanlış bakım ürünleri: Saç tipinize uygun olmayan bakım ürünleri kullanmak da kepeğe neden olabilir.
  • Yüksek sıcaklık: Saç kurutma makinesi, saç kurutma makinesi gibi çeşitli ısıl işlemler saç derisini kurutur. Bu yüzden onları mümkün olduğunca azaltmalısınız.

Ayrıca saç deriniz yağlıysa, eksik yıkama sebum birikmesine ve kepeğe neden olabilir. Bu nedenle saç tipinizi bilmeniz önemlidir.

Hormonal dengesizlikler ve zayıf bir bağışıklık sistemi de kepeğe neden olabilir. Kötü saç bakımından kaynaklanan kepek kolayca tedavi edilebilir, ancak hormonların neden olduğu kepek biraz daha uzun sürebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Kepeği azaltmak için cilt tipinize uygun hafif bir şampuan kullanabilirsiniz. Böylece fazla yağ birikimini önlemiş olursunuz. Kızarıklığın kötü olduğu durumlarda bir dermatoloğa giderek doktorunuzun önerdiği ilaçlı şampuanları kullanabilirsiniz. Ayrıca aktif içerikli özel şampuanlar da oldukça etkilidir. Bir dahaki sefere bir saç bakım ürünü satın aldığınızda, şu bileşenleri eklediğinizden emin olun: çinko, katran, salisilik asit, selenyum sülfit ve ketokonazol.

Saç derinizi iyileştirmek için şampuanınıza birkaç damla çay ağacı yağı da ekleyebilirsiniz. Kepeği dahili olarak tedavi etmenin bir yolu, B vitamini ve çinko içeren yiyecekler yemektir.

İlginizi çekebilir:

Kepek mi yoksa kuru saç derisi mi? Saçınızdaki kaşıntı nedenleri ve çözüm önerileri

Saçları kepekten değil de beyazlayanların yaşadığı 13 sorun

Kaynak: 1

Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın