Bazı insanların mühendislik ve matematikten uzak olduğu bilinmektedir. Ancak mühendislik ve matematik günlük hayatın en önemli unsurları arasında yer almaktadır. Hayatta matematiğe ihtiyaç duymadığımız hiçbir an yoktur. Aynı şekilde geometri unsurlarına rastlamadığımız bir yapı da görülemez. Kısacası mühendislik de matematik de insan hayatı için sandığımızdan daha önemli. Son zamanlarda bu konuda çok heyecan verici ve ilginç bir gelişme yaşandı. Yorkshire, Cambridge, Waterloo ve Arkansas Üniversitelerinden bilim adamları, tekrar eden bir desen oluşturmadan herhangi bir yüzeyi kaplayabilen geometrik bir şekil keşfettiler! Gelin detaylara birlikte bakalım.
İçindekiler
Matematik ve geometri insan hayatında çok önemli iki bileşendir.
Özellikle hayatın her anında geometriyle karşılaşmak mümkündür. Üçgenler, altıgenler, daireler veya dikdörtgenler… Üstelik doğada otomatik olarak var olan geometrik şekiller, ortaya harika görüntülerin çıkmasını sağlar. Ancak mühendislik hayranlarını heyecanlandıracak çok ilginç ve önemli bir gelişme yaşandı.
Yorkshire, Cambridge, Waterloo ve Arkansas Üniversitelerinden bilim insanları, bir yüzeyi tekrar etmeden kaplayabilen geometrik bir şekil keşfettiklerini açıkladılar.

Sonsuza kadar devam eden ancak kendini tekrar etmeyen şekillerden oluşan karolara “periyodik olmayan karo” denir. Geometrik şekillerin kullanıldığı ama asla aynı olmadığı periyodik olmayan döşeme, bilim adamlarının uzun süredir üzerinde çalıştığı ve hayalini kurduğu bir konuydu. Ancak, matematikçiler David Smith, Joseph Myers, Chaim Goodman-Strauss ve Craig S. Kaplan tarafından daha yeni keşfedildi.
Periyodik olmayan döşeme daha önce farklı geometrilerle uygulanmıştı.

Son zamanlarda sadece bir geometrik şekil kullanan periyodik olmayan döşeme uygulanmıştır.
Bilim dünyasında büyük heyecanla karşılanan yeni geometrik şekle “şapka” adı verildi.

Bu yeni 13-kenarlı geometri sayesinde, sonsuza kadar süren ve asla kendini tekrar etmeyen desenler elde etmek mümkün. Bilim adamlarına göre şapkanın kenar uzunlukları değiştirildiğinde bile periyodik olmayan döşeme özelliği kaybolmuyor.
Bu şekil sayesinde herhangi bir yüzey, boşluklar ve bindirmeler olmadan “aynı şekle sahip ancak benzersiz bir desene sahip” bir şekle getirilebilir. Yani tek bir geometrik şekil kullanarak sonsuz sayıda desen elde etmek mümkün olacaktır.

Döngüsel olmayan örüntüler üzerine yapılan çalışmaların kökeni 1970’lere kadar gitmektedir. Ancak matematikçiler arasında “Einstein” (Almanca, solitaire) denilen mükemmel geometrik figürün keşfedilmesi ancak 2023 yılında mümkün olmuştur.
Bilim insanlarına göre yeni şekil, mühendislik, mimarlık ve tasarım gibi alanlarda önemli gelişmelere katkı sağlayabilir.

Ancak, keşfi yapan ekipten biri olan Dr. Craig S.’ye göre bilim insanı bu nedenle şapka adı verilen şeklin kısa vadede sanat alanında yaygın olarak kullanılabileceğini ifade etti.
Kaynak: 1
Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]