medyauzmani.com
Kasım ayında Ekinözü’nde çilek hasadı devam ediyor – Haber Ajans

Kasım ayında Ekinözü’nde çilek hasadı devam ediyor

Kahramanmaraş’ın İkinözü ilçesi bahçelerinde yetiştirilen çileklerin hasadı Kasım ayının gelmesine rağmen devam ediyor.

5 yıl önce Kandil ilçesinde küçük bir alanda başlayan çilek yetiştiriciliği, birçok vatandaşın hayatını değiştirdi. Devlet desteğiyle 6 dönümlük çorak bir arazide “burada çilek olur mu” diyenlere aldırmadan büyümeye başlayan Murat Seyfi, birçok kişiye rol model oldu. Aynı bölgede yetişen vatandaşlar bu ürüne yönelerek mahalleyi çilek üretim merkezi haline getirdi. Farklı lezzetleri ve boyutlarıyla dikkat çeken sevilen çilek, onlarca çiftçinin yeni ekmek kaynağı oldu. Rezervuarı çevreleyen kurak alanlar, yeşil ve kırmızının iç içe geçtiği bir manzaraya büründü.

Kışın habercisi olan Kasım ayında havaların ısınması, çilek üreticilerinin çalışma saatlerini uzattı. Mayıs ayında başlayan hasat sezonuna devam eden üreticilerden Murad Seifi, verim ve fiyatın bu sezon kendilerini gülümsettiğini söyledi.

Yediveren çileği yetiştirdiğini söyleyen Saifi, “Bu yıl kasım olmasına rağmen hava sıcaktı, gece sıcaklıkları eksi derecelere düştü, ürünümüz bol oldu.”

Al-Saifi, pazarda çileklerin ilgi gördüğünü belirterek, “Biz burada tamamen doğal çilek yetiştiriyoruz. Çileklerimiz tadı ve aroması ile tercih ediliyor. Allah’a şükür piyasada bir sorunumuz yok. Sadece bölgeye pazarlama yaparken 5 yıl önce illerde ve çevre illerde ilgi görmeye başladı.Mayıs ayında başladığımız hasatımıza devam ediyoruz.Ürettiğimiz çileklerde sezon başına 15 liradan alıcı bulan çileklerin fiyatı 1 milyar liraya yükseldi. Ürünün kıtlığından dolayı 25 lira.Tabi bazı vatandaşlarımız bu ay çilek yetişmez diye düşünebilir.Sonunda bir mevsim geldi bölgeye kış.Bazıları acaba başka bir yerden mi geliyor diye merak ediyor. Kasım ayı sıcak ve tarımsal don yok, ay sonuna kadar hasatımıza devam edebiliriz.”

Çileklerin çok tatlı ve meşakkatli bir meyve olduğunu hatırlatan yapımcı Murat Saifi, “Ailem ve ben nisan ayından beri tarladan çıkmıyoruz. Çocuk gibiler. Bakmazsanız küserler, gitmezler. vazgeçelim Yediveren çeşidi olduğu için çok lezzetli çileksiz hormonlar üretiyoruz Şu anda bölgemizde 200 dönümden fazla arazide üretim yapılıyor.metreküpten 2-2,5 ton verim elde ediyoruz. deyim yerindeyse yılda 500 tondan fazla çilek üretiliyor. Biz kendimiz çilek ve fide yetiştiriyoruz. Fidanı da kendimiz satmak isteyene satıyoruz, onlar da bizim gibi üretici olsunlar.”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın