medyauzmani.com
Harper Lee – Bülbülü Öldürmek kitap analizi – Haber Ajans

Harper Lee – Bülbülü Öldürmek kitap analizi

Kendinizi annesiz büyümüş 9 yaşındaki bir çocuğun yerine koyun. Anne sevgisinin ne olduğunu bilmeden yarım ve yarım bir hayat yaşıyorsun. Tek acın güçlü baban ve ağabeyin. Siyahlara karşı aşırı ırkçılığın yaygın olduğu bir ülkede yaşıyorsunuz ve avukat olan babanız siyahların savunucusu… Bunu hayal etmek zor değil mi? Bir insan derisinin rengi koyu diye ölmeyi hak eder mi? To Kill a Mockingbird, yazar Harper Lee’nin 1960 yılında yayınlanan ve dünyayı bir çocuğun gözünden anlatan dramatik bir eseridir. İlk çıktığı dönemde büyük beğeni toplayan kitap, edebiyat dünyasının en önemli ödüllerinden biri olan Pulitzer Ödülü’nü kazandı.

Harper Lee Irkçılık, adalet, aile ve önyargı gibi pek çok kavram kalbinizin derinliklerine yerleşmiştir. Kaç yaşında olursanız olun, bir eseri okuyunca hepiniz çocuk oluyorsunuz. 9 yaşındaki İzci Kız’ın hikayesiyle şekillenen bu kitap, dünyayı tamamen küçük gözlerden görmemizi sağlıyor. Toplam 355 sayfalık Bülbülü Öldürmek bizi öyle bir sarsıyor ki insan ön yargısı bazen adaleti susturabiliyor. Her sayfasında duyguyu, öfkeyi, sevinci hissettirecek kitaba gelin hep birlikte göz atalım.

Bülbülü Öldürmek’in konusu nedir?

Kitabın anlatıcısı ve ana karakteri Scout 6 yaşında bir erkek çocuktur. Küçük yaşta annesini kaybeden Scout, babası Atticus ve ağabeyi Jim ile birlikte büyüdü. Scout ve Jem, okul dışındaki zamanlarında sık sık oyun oynar ve her türlü yaramazlığı yaparlar. Bu iki kardeşin babası olan Atticus bir avukattır.

İki kardeşin en çok keyif aldığı şey komşuları Radley ailesi hakkında hikayeler uydurmak ve evin oğlu Boo Radley ile alay etmektir. Bir gün Scout’un babası Atticus dava dosyasını alır. Atticus, beyaz bir kişiye tecavüz etmekle suçlanan siyahi bir kişiyi savunacaktır ancak ülkedeki ırkçı tavırlar tüm ailenin acı çekmesine neden olur. Scout ve Jim, yol boyunca birkaç kez hakarete uğrarken, babaları Atticus davaya bağlı kalmaya kararlıdır. Ama davanın sonunda ölüm olup olmayacağını kim bilebilir?

Bülbülü öldürmek için kısa özet

bülbül

Hikayenin anlatıldığı sırada Scout okula başlıyor. Bu arada babası da başına gelen dava ile çok meşguldür. Siyah mahkum Tom Robinson, Bay Dewell’in en büyük kızına tecavüz etmekle suçlanıyor. Davacı Bay Dewell, çocuklarını taciz eden ve başkalarına saldıran kötü şöhretli bir kişidir.

Atticus olayı detaylı bir şekilde araştırmaya karar verir ve karşı tarafın ifadelerinde bazı tutarsızlıklar olduğunu fark eder. Ayrıca Dewell’in kızının yapılan tıbbi muayenesi sonucunda herhangi bir tecavüz izine rastlanmadı. Atticus artık Tom Robinson’ın masum olduğuna kesin olarak inanıyor ve bunu kanıtlamak için elinden gelen her şeyi yapmaya karar veriyor. Ne yazık ki, işlerin ters gitmeye başladığı yer burasıdır ve Scout ve ağabeyi Jim, zenci babalarını savundukları için defalarca zorbalığa maruz kalır.

Duruşma günü geldiğinde, Atticus tüm kanıtları yeterince mahkemeye sunar. Ama sırf Tom siyah olduğu için jüri onu suçlu bulur. Bazı jüri üyeleri Atticus’u desteklerken, birçoğu siyahların ahlaksız olduğunu savunuyor. Sonra Tom Robinson idam cezasına çarptırıldı.

Atticus, Tom’un haklı çıkacağına inanır ve davayı ileri götürmeye karar verir. Ne yazık ki Tom, kaderini beyazlara bırakmak istemediğini söyleyerek hapishaneden kaçmaya çalışır ve bu süreçte öldürülür.

Atticus, çocuklarına iyi bir örnek olmak ve onlara insanlığı öğretmek için elinden geleni yapar. Bir süre sonra insanlar Tom’un masum olduğunu düşünmeye başlar ama artık çok geç. Değişen görüşler ve parçalanan önyargılar davacı Bay Ewell’ı rahatsız ediyor. Bay Ewell, önüne çıkan ve Atticus’u birkaç kez ölümle tehdit eden eleştirileri kaldıramaz.

Bir gece okul eğlencesinden eve dönerken Jim ve Scout birinin onları takip ettiğini fark eder. Çocuklar daha ne olduğunu anlamadan, saldırgan Jim’e saldırarak kolunu kırar. Kardeşine yardım edemeyen Scout, birkaç bıçak yarası alır. Ancak giydiği kalın üniforma sayesinde hayatta kalmayı başarır. Bu sırada saldırgan yanlışlıkla bıçağın üzerine düşerek yaşamına son verir. Çocuklar yaşadıkları travmayı üzerinden atamazken, birileri onları kucaklayarak evlerine götürdü. Bu yardımsever kişi, kardeşlerin dalga geçtiği Boo Redley’dir.

Kardeşlere saldıran kişinin davacı Bay Ewell olduğu ortaya çıktı. Irkçı adam suçunu kabul edemedi ve çareyi iki masum çocuğa saldırmakta buldu.

Bülbülü öldürmek için kitap analizi

bülbül

Kitap bir çocuğun gözünden anlatıldığı için ilk başlarda eğlenceli ve eğlenceli geliyor. Ancak geleceğin ırkçılığı ve ayrımcı toplumsal baskıları okuyucuyu depresyonun derinliklerine sürüklüyor. Hikaye o kadar derin ve gerçekçi ki her karakterle empati kurabiliyor.

Yazar, “İstediğin kadar saksağan vurabilirsin ama unutma, bülbül öldürmek günahtır” diye yazmıştı. Cümlede çok anlam var. Buradaki bülbül beyazları, saksağan ise siyahları temsil ediyor. Ayrımcı insanların düşüncelerinin bir yansıması olan bu cümleyi okuduğunuzda kendinize “İkisi de hayatta, ben neden birini öldüreyim?” diye soruyorsunuz. İşte hikayenin fikri. Cümlenin altında yatan metin “Siyahlara istediğinizi yapmakta özgürsünüz, dilerseniz öldürün. Ama beyazlar ölmeyi değil yaşamayı hak ediyor.”

yaşa, adaleti yargıla ve savun; Dili, dini, ırkı, etnik kökeni ve görünümü ne olursa olsun herkesin hakkıdır.

Kitabın bir bölümünde zenci kilisesine giden Scout ibret verici bir cümle kuruyor: “Ama siyah ve beyaz kiliseler neden ayrılıyor… Hepimiz aynı Tanrı’ya inanmıyor muyuz?”

Bülbülü öldürmek kitap eleştirileri

“Beni en çok düşündüren şeylerden biri önyargı. İnsanlar ön yargılı. Bencillik. Sürü psikolojisi. İnsanları yargılama…”

Tarafından gönderildi: srgn

“Kitabı bitireli yarım saat oldu ya da bitmedi ama etkisi hala devam ediyor. Sonu ile sizi şaşırtan bir kitap olduğunu düşünmeyin. Daha çok uzun bir yolculuk, uzun bir film izlemek gibiydi. ”

Tarafından gönderildi: @çalışan

Bülbülü Öldürmek için kitap alıntısı

“Başkalarının yüzüne bakabilmek için önce kendi yüzünüze bakabilmeniz gerekir. Çoğunluğa bağlı olmayan tek şey insanın vicdanıdır.”

“Tek bir insan türü varsa neden hiç anlaşamıyorlar? Hepsi aynıysa neden özel bir çabayla birbirlerini aşağılasınlar?”

“Kazanmak kolay, kaybetmek kolay.”

“Merhaba bile diyemeden silahını çıkarıp ateş etmen gereken türden adamlar var. Vurmak zorundasın ama bu mermi israfı.”

“Sürekli duygularımıza göre hareket ediyor olsaydık, kuyruğunu yakalamaya çalışan kediler gibi olurduk.”

bülbülü öldürmek ne demek?

Kitap bir çocuğun gözünden anlatıldığı için ilk başlarda eğlenceli ve eğlenceli geliyor. Ancak geleceğin ırkçılığı ve ayrımcı toplumsal baskıları okuyucuyu depresyonun derinliklerine sürüklüyor. Hikaye o kadar derin ve gerçekçi ki her bir karaktere sempati duyuluyor.

Bülbülü Öldürmek İzciler Erkek Midir?

Hayır, Scout adından da anlaşılacağı gibi okula yeni başlamış bir kız.

Bülbülü Öldürmenin Sahibi Kim?

Irksal, politik ve sosyal konuları Pulitzer Ödüllü bir şekilde ele alan To Kill a Mockingbird, Harper Lee’nin seçkin eseridir.

İlginizi çekebilir:

Gabriel García Márquez’den Bir Cinayet Hikayesi: Kırmızı Pazartesi Kitabının Bir Analizi

Ray Bradbury’nin Distopya Klasiği: Fahrenheit 451 Kitap İncelemesi

Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın