medyauzmani.com
Erken saatlerde ders, akademik başarıyı düşürür – Haber Ajans

Erken saatlerde ders, akademik başarıyı düşürür

Bilimsel çalışmalar, akademik başarıda birçok faktörün etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Uyku ve uykusuzluk akademik başarıya etki eden konular arasında yer almaktadır. Bu nedenle üniversitede derslerin hangi saatlerde yapıldığı özellikle önemlidir. Peki akademik başarı için ders saatleri ne kadar etkili? Bu sorunun cevabını arayan bilim insanları geçtiğimiz günlerde ilginç ve kapsamlı bir çalışmayla karşılaştılar. Buna göre erken dersler akademik başarıyı olumsuz etkilemektedir. Gelin detaylara birlikte bakalım.

Singapur Üniversitesi’nden bilim adamları, geniş çaplı bir çalışmada, sabahın erken saatlerinde verilen derslerin daha düşük akademik performansla ilişkili olduğunu buldular.

Çalışmada 23391 üniversite öğrencisinin üniversitedeki Wi-Fi ağlarına bağlı oldukları saatler incelenmiş ve derslere katılımları izlenmiştir. Ayrıca çalışma kapsamında erken saatlerde derslere katılımın daha düşük olup olmadığı ve bu derslerin öğrencilerin uyku ve akademik performansına etkisi olup olmadığı sorularına cevap aranmıştır. Verilerin analizi sonucunda erken saatlerde yapılan derslerin akademik başarıyı düşürdüğü tespit edilmiştir.

Araştırma sonuçlarına göre sabah 08:00’deki derslere devam oranı geç saatlere göre yüzde 10 daha düşük.

Akademik başarı

Öte yandan, öğrencilerin saat 08:00’den itibaren üç dersten birine zamanında kalkamadıkları görülmüştür. Öğlen ve daha sonra başlayan dersler için böyle bir sıkıntı olmadığına karar verildi. Araştırma kapsamında kullanılan giyilebilir teknoloji sayesinde sabah erken saatlerde ders alan 181 öğrencinin uyku düzeni de incelendi.

Buna göre bu öğrencilerin diğer öğrencilerle hemen hemen aynı saatlerde uyudukları ancak daha az uyudukları ortaya çıkmıştır. Çünkü bu öğrenciler erken dersleri yakalamak için erken kalkıyorlardı.

Araştırma kapsamında erken saatlerde açılan ders sayıları ve binlerce öğrencinin ortalama puanları karşılaştırıldı.

Akademik başarı

İki değişken arasında negatif korelasyon belirlendi. Yani sabahın erken saatlerinde ders sayısı arttıkça not ortalaması düşüyordu. Böylece sabah erken saatlerde yapılan derslerin akademik başarıyı olumsuz etkilediği sonucuna varılmıştır. Bu nedenle akademisyenler, özellikle üniversitelerde çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesinin öğrencilerin akademik başarıları üzerinde olumlu sonuçlar doğurabileceğini belirtmektedirler.

Kaynak: 1

Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın