Ne yazık ki, modern insanın karşılaştığı birçok hastalık var. Bu hastalıklar arasında diğerlerinden daha sinsi seyredenleri de vardır. Bu nedenle bazı hastalıkları tespit etmek çok zordur. Sonuç olarak, bu kötü huylu hastalıkları olan kişileri tedavi etmek uzun zaman alabilir. Modern çağın sinsi hastalıklarından biri de dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğudur. Bugün birçok insan bu akıl hastalığının sadece çocuklarda ortaya çıktığına inanıyor. Ancak bilimsel araştırmalara göre hastalık yetişkinler arasında da yaygın. Sıklıkla ajitasyon, unutkanlık, duygudurum bozuklukları, uykusuzluk, aynı anda birden fazla işi yapmada güçlük gibi belirtilerle karakterize olan hastalık, tedavi edilmediği takdirde kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığında ciddi bozulmalara neden olabiliyor. Hastalığın sinsi doğası çoğu zaman tespit edilmesini zorlaştırır. İşte farkında olmasanız bile DEHB’ye sahip olduğunuza dair 5 işaret.
İçindekiler
1. Sürekli bir şeyler kaybetmek
Ev anahtarınızı, cüzdanınızı veya günlük hayatta sıklıkla kullandığınız eşyalarınızı sürekli kaybediyorsanız ve bunun sebebini bulamıyorsanız kendinize daha dikkatli bakmanızda fayda var. Çünkü siz farkında olmasanız bile dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu ile ilgili olabilir.
2. Aşırı odaklanma

Adında dikkat eksikliği olan hastalığın belirtilerinden birinin de “aşırı odaklanma” olması ilginç gelebilir. Ama durum bu. Bilim adamlarına göre, hastalığa sahip kişiler belirli durumlarda tek bir şeye çok fazla odaklanırlar. Ama bu odaklanma yüzünden neredeyse her şeyi unutuyor! Öyle ki bazı uzmanlar, bazı DEHB hastalarının yemek yemeyi bile unutabildiğini belirtiyor.
3. Günlük işleri bırakmak

Çok sinsi olan DEHB’nin çok ilginç bazı belirtileri vardır. En çok göze çarpan şey günlük işleri yarım bırakmak ve unutmaktır.
Bir örnekle açıklamak gerekirse, bu hastalığa sahip birinin bulaşıkları yıkadığını düşünelim. Bu esnada yere su dökülürse hasta bulaşıkları yıkamayı bırakıp yerleri silmeye başlar. Daha sonra örneğin mutfak penceresinin lekeli olduğunu görse yerleri silmeyi bırakıp camı temizlemeye başlar. Üstelik bir süre önce yerleri paspasladığını ve ondan önce bulaşıkları yıkadığını unutacaktı. Geriye dönüp baktığınızda bitmemiş bir yığın iş görürseniz, bir profesyonelden yardım istemeyi düşünün.
4. Bazen çok hareketli bazen çok hareketsiz

Çevrenizdekiler bazen çok hareketli bazen çok yavaş olduğunuzu söylüyorsa dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu sorununuz olabilir. Ayrıca hastalık, bir gün önce yapmaktan keyif aldığınız aktivitelerin ertesi gün çekilmez hale gelmesine de neden olabilir. Bu nedenle, fiziksel aktivitenizdeki bu tür ciddi değişiklikleri fazla çalışmayla ilişkilendirmeden önce iki kez düşünün.
5. Farklı bir ruh sağlığı sorununa sahip olmak

Bu belirtiler birçok kişiye inandırıcı gelmeyebilir. Ancak bilimsel araştırmalara göre DEHB olan yetişkinlerin yüzde 57 ila 92’sinde başka bir ruh sağlığı sorunu var. Uzmanlara göre, farklı bir ruh sağlığı sorunu için tedavi görüyorsanız ancak yine de hastalığın belirtilerini gösteriyorsanız, teşhis edilmemiş DEHB’niz olma olasılığı çok yüksektir.
Kaynak: 1
Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.
Diğer gönderilerimize göz at
- UEFA Kadınlar Basketbol Kupası: Hatay BSB: 93 – Peru: 73
- Aydın’da trafik kazası: 1 yaralı
- Diyanet İşleri Başkanı Arbach, Fransa’daki izci kampının açılışını yaptı
- Batman’da silahlı ve bıçaklı kavga: 1 ölü, 1 yaralı
- Ölüme terk ettiği köpek gece yarısı ameliyat oldu
- AKP İleri: Terörden uzak durmakta sorun yaşıyorlar
- Samsun’da iki kişiyi silahla yaralayan zanlı tutuklandı