medyauzmani.com
Deprem sigortası zararları karşılamak için yeterli olacak mı? – Haber Ajans

Deprem sigortası zararları karşılamak için yeterli olacak mı?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından ülkede benzeri görülmemiş bir yıkımla karşı karşıya kaldık. 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremde 35.000’den fazla insan hayatını kaybetti. 100 binden fazla insanımız yaralandı. Depremden etkilenen 10 ilde binlerce bina çöktü veya kullanılamaz hale geldi. Birçok binanın kullanılamaz hale gelmesi deprem bölgesinde büyük bir konut sorunu yaratmıştır. Bu doğrultuda son zamanlarda gündeme gelen bazı sorular ortaya çıkmıştır: Zorunlu deprem sigortası nedir, hasarları karşılamaya yeterli midir? Gelin detaylara birlikte bakalım.

Kahramanmaraş’ta yaşanan büyük depremlerin ardından binlerce insanımız kontrolsüzlük ve dikkatsizlik nedeniyle hayatını kaybetti.

35.000’den fazla insanımız binaların enkazı altında öldü. Enkaz altında binlerce kişi kurtarılmayı bekledi. Bugüne kadar ihmal, denetimsizlik ve sorumsuzluk yaygın hatalı ve güvensiz inşaatlara yol açmış, depremler de bu yapıların yıkılmasına neden olmuştur.

Deprem bölgesinde binlerce binanın yıkıldığı, binlercesinin de farklı seviyelerde hasar görerek kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor. Yani deprem bölgesinde çok büyük bir konut sorunu ortaya çıktı. Bu doğrultuda birçok vatandaş yıllardır uygulanan zorunlu deprem sigortası adlı uygulamanın akıbetini merak ediyor.

Zorunlu deprem sigortası nedir?

Zorunlu deprem sigortası, 2000 yılında kurulan Afet Sigortaları Havuzu (DASK) tarafından uygulanan bir uygulamadır. depremden kaynaklanacak hasarlar poliçede belirtilen limitler dahilinde teminat altına alınacaktır.

Bu poliçeler, DASK adına onaylı sigorta şirketleri aracılığıyla düzenlenir ve adından da anlaşılacağı gibi herkes için zorunludur. Zorunlu deprem sigortasının geçerlilik süresi bir yıldır. Sigorta sözleşmesi her yıl poliçenin süresi dolmadan yenilenmelidir.

DASK, genel olarak belediye sınırları içindeki meskenler için geliştirilmiş bir sigorta sistemidir.

Diğer bir deyişle, ilgili mevzuat ve yönetmeliklere uygun olarak inşa edilen meskenler için geçerlidir. Sigorta, kamu kurumlarına ait binaları, tamamen ticari ve sınai amaçlarla kullanılan binaları veya tapuda kayıtlı olmayan arsalar üzerine yapılan binaları kapsamaz.

Zorunlu deprem sigortası, afet bölgesinde evleri yıkılan veya hasar gören depremzedelerin maddi kayıplarının karşılanması açısından oldukça önemlidir.

Uluslararası Deprem İşbirliği Merkezi’nden yapılan açıklamada, depremin ilk gününden itibaren vakıf için çalışan uzmanların deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarına başladığı ve 24 saat içinde ilk ödemelerin yapıldığı belirtildi. Peki, zorunlu deprem sigortası kapsamında ödenen tutarlar zararları karşılamaya yeterli mi?

Zorunlu deprem sigortası tazminatı hesaplanırken, binanın hasar yeri ve tarihinde yeniden inşa edilmesinin maliyeti dikkate alınır.

Bu doğrultuda her yıl konutun metrekaresine göre belirli birimin metrekare maliyeti ve belirli tutar hesaplanmaktadır. 2023 yılı için belirtilen metrekare birim maliyeti 3.016 TL’dir. Öte yandan, sigorta tazminatı belirlenirken binanın arsa değeri dikkate alınmaz. Ancak ödenecek tazminat, poliçede belirtilen sigorta bedelini aşamaz.

Zorunlu deprem sigortasına tabi binaların tamamen yıkılması durumunda tazminatın tamamı poliçede ödenir.

Ancak bu, yıkılan binadaki konutların nakit değerlerinin tamamen tazmin edildiği anlamına gelmiyor. Çünkü tazminatta DASK’ın koyduğu bir üst sınır var. 25 Kasım 2022 tarihi itibariyle DASK tarafından karşılanacak en yüksek tazminat tutarı 640 bin TL’dir. Bu, bir evin yıkılması durumunda bir ev sahibinin alabileceği en yüksek tazminattır. Ödenecek tazminat miktarı, DASK tarafından atanan bilirkişilerce yapılan değerlendirmeler sonucunda yıkılmayan ancak hasar gören binalar için belirlenir.

Deprem tazminatı zararı karşılamak için yeterli midir?

deprem sigortası

DASK tazminat tutarı, yıkılan bir binanın yeniden inşa maliyeti dikkate alınarak hesaplanır. Ancak son dönemde emlak fiyatlarındaki fahiş artışlar, depremzedelerin maddi kayıplarını sigorta ödemelerinin karşılamaya yetmeyebileceği fikrini akla getiriyor.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. doktor. Sami Aksoy, Uluslararası Teknik İşbirliği Programı’nın (DASK) ortaya koyduğu sistemin bu tür büyük afetlerle yüzleşmek için yeterli olmadığına inanıyor. Aksoy, bu konudaki düşüncelerini dile getirdi.Salgının neden olduğu inşaat maliyetleri, metrekare maliyetleri ve enflasyonla yükselen çelik ve çimento pazarı; Buna bağlı olarak gayrimenkul ve kiralama maliyetleri de yükseldi. Yani depremzedeler bu kadar DASK ile bu binayı yeniden yapabilecek mi?” Diyor.

Hasarlı binalarda tazminat miktarı konusunda kafa karışıklığı olabilir.

deprem sigortası

DASK tarafından atanan bilirkişiler, tamamen yıkılmamış binalarda hasar tespit çalışmaları yapıyor. Ödenecek tazminat bedeli bu çalışmalar sonunda belirlenir. Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilen uzmanlar hasar tespit çalışmalarını yürütüyor. Yıkılmayan binalar hasarsız, az, orta ve ağır hasarlı olarak sınıflandırılır. Vatandaşların orta hasarlı binaların güçlendirilmesi ihtiyacı ile hasarsız veya hafif hasarlı binalara dönebilecekleri belirtiliyor. Ağır hasarlı binalar yıkılmalı.

Bu noktada Doç. doktor. Aksoy’a göre, bakanlık ve DASK uzmanlarının hasar tespitlerinde farklılıklar olabilir. Aksoy, şunları söyledi:DASK’ın atadığı bilirkişiler gelip, ortalama bir maliyetle binanın güçlendirme maliyetini hesaplayacaklar. Bu fiyat konusunda anlaşmazlık çıkması çok muhtemeldir.ifadeler kullanılmıştır.Buna göre kat maliklerinin hasar tespit raporuna itiraz hakkı bulunmaktadır.

Zorunlu deprem sigortası olmayan kişiler tazminat alamazlar

deprem sigortası

Türk Reasürans ve DASK Genel Müdürü Selva Eren, DASK’ın toplam ödeme kapasitesinin 117 milyar TL olduğunu belirtti. Ancak zorunlu deprem sigortası olmayan depremzedeler tazminat alamazlar. 2021 DASK Faaliyet Raporu’na göre deprem bölgesindeki binaların yarısından fazlası sigortasız.

Kaynak: 1

Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın