medyauzmani.com
Başkan Şahin, Cop27’de yeşil yatırımları anlattı – Haber Ajans

Başkan Şahin, Cop27’de yeşil yatırımları anlattı

Türkiye Belediyeler Konfederasyonu ve Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeşil kalkınmanın Türkiye için büyük avantaj yaratacağını belirterek, “Yeşil ekonomiyi yönetebilirsek önümüze çok büyük bir fırsat geçer” dedi.

Cumhurbaşkanı Fatima Shaheen, Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (COP27) Yirmi Yedinci Taraflar Konferansı’nda, yerelden kamuya yeşil yatırımlar, kentte hayata geçirilen güneş enerjisi santralleri Gazi, biyogaz yatırımları, katı atık aktarma istasyonlarının yeşillendirilmesi, atık ayrıştırma, tarımda ileri tohum projeleri gibi modellerin yeşillendirilmesi gibi çalışmalardan bahsetti.

Shaheen konuşmasında, dünyanın içinden geçtiği zor zamanlarda bulaşıcı hastalık yönetimi, su yönetimi, biyolojik çeşitlilik ve küresel ısınma konularında yapılması ve yapılmaması gerekenlere odaklandı. Yeşil ekonomiyi yönetebilirsek, büyük bir fırsatımız var. İşletme ne kadar kirli, bu bize harika bir cevap veriyor. En büyük kirletici enerjidir. Yenilenebilir ve temiz enerjiyi hızla hayatımızın bir parçası haline getirmemiz gerekiyor. Devletimizden ve bakanlıklarımızdan çok büyük destek var” dedi.

Shaheen ‘Unhabitat Panel’de konuştu

Shaheen ayrıca COP27 çerçevesinde “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Acil İklim Eylemi Olarak Yerelleştirilmesi (BM-Habitat)” konulu konuşmacı olarak katıldı.

Mısır Planlama ve Ekonomi Bakanı d. Hala Al-Saeed, BM-Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohamed Sharif, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Direktör Yardımcısı Usha Rao Munari, Lucak 2030 Yönlendirme Komitesi üyesi ve BM Okyanuslar ve İklim Danışmanı Susan Ruffo’nun katıldığı oturumda Shaheen konuşmacı olarak yapılması gerekenlerden bahsetti. Yerel yönetimler ve dünyada iklim değişikliği krizle mücadelede uygulanabilecek modeller hakkında bir konuşma yaptı.

“Yerel düşünüp küresel hareket edenler, bu değişim ve dönüşümü en iyi yönetenlerdir.”

Demokratikleşme, silahsızlanma ve büyük dönüşümlerin yerel uygulamalarla başladığını belirten Başkan Shaheen, “Yerel düşünüp küresel hareket edenler bu değişim ve dönüşümü en iyi şekilde yöneteceklerdir. Zor zamanlarda elde edilen başarıda yetişmiş insan gücünün rolü vardır. Ekonomiden çevreye, sürdürülebilirlik, çevre ve insani gelişmeye, uygun insan kaynağının oluşturulması gerekmektedir.Küresel sistem her zaman dikey çalışmaya alışmıştır.Küresel ısınmayla mücadele bağlamında iklimle ilgili sürdürülebilir kalkınma sağlanacaksa , Yatay koordinasyonun ve döngüsel sistemin çalışma şeklini mutlaka verimli bir şekilde uygulamak gerekiyor.Yurt içinde bu konuda zorlanıyoruz.Bunun için yerelde zihniyet değişiminin ve alışkanlıkların değiştirilmesi gerekiyor.

Shaheen zirvede önemli görüşmelerde bulundu

Gün boyunca çeşitli temaslarda bulunan Başkan Chahine, EBRD Sürdürülebilir Altyapı Grup Direktörü Nandita Parashad, UCLG Afrika Genel Sekreteri Jean-Pierre Elongbasi, OECD Sürdürülebilir Kentsel Girişimler Geliştirme Şube Direktörü Tadashi Matsumoto ve Orta Avrupa Ekonomik Komisyonu Genel Sekreteri Fabrizio Rossi ile bir araya geldi. BM-Habitat İcra Direktörü Maimuna Mohamed Sharif ile de bir araya gelen Başkan Şahin, Türkiye’de çevre ve enerji ile ilgili çalışmaları aktardı.

COP27 Hakkında

Her yıl farklı ülkelerde düzenlenen yirmi yedinci konferans, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC), Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması çerçevesinde müzakere konularını görüşmek ve karara bağlamak üzere bu kez Mısır’da düzenlendi.

190’a yakın ülkeden 100’den fazla hükümet yetkilisi ve politika belirleyicinin yanı sıra 40 binden fazla katılımcının katıldığı konferansta, gelişmekte olan ülkelere sera gazı emisyonlarını azaltma planları, iklim değişikliğine uyum ve iklim tazminatları gibi konular vaat edildi. Zirvenin gündemindeki en önemli maddeler.

Zirveye TBB ve Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ve Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de katıldı.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın