medyauzmani.com
Antalya’nın Pamfilya kentlerinde araştırma yapan bilim adamları toplandı – Haber Ajans

Antalya’nın Pamfilya kentlerinde araştırma yapan bilim adamları toplandı

Bu yıl ilki düzenlenen Pamfilya Araştırma Toplantısı, Antalya Manavgat’ta başladı.

Toplantıya Berg, Lierbe, Silion, Side, Sidra ve Alanya gibi Pamfilya’da kazı ve araştırma çalışmaları yürüten yerli ve yabancı 55 bilim insanı katıldı.

Toplantı odasının önünde, yan kazıların 75. yılını kutlamak için kurulan “75. Yıl Side Antik Galerisi” açıldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan Yanal Kazı Daire Başkanı Prof. Dr. Ferişte Alanyalı gazetecilere verdiği demeçte, toplantıda Alanya ile Antalya arasındaki tüm Pamfilya bölgesinin kazı alanlarında yapılan çalışmaların ele alınacağını, toplantıya Türkiye’den ve yurtdışından çok değerli bilim insanlarının katıldığını söyledi.

Ananili, toplantının ana temalarından birinin antik yan dil olduğunu söyledi:

“Antik Yanal dili henüz tam olarak deşifre edilmemiştir. Bunun başlıca nedenlerinden biri yeterince uzun metinlerin bulunamamasıdır. Yanal dilde 26 satırlık bir yazıt ilk olarak 2019-2020 yıllarında Side’de yapılan kazılarda bulunmuştur. Tapınaklar alanında Graz Üniversitesi’nden Dr. Michaela Zinko araştırma yapıyor.Zinco ilk kez bu toplantıda araştırmalarının sonuçlarını paylaşacak.Zinko Hanım 2 yıldır bu yazıt üzerinde çalışıyor. Bir dilbilimci olarak bu yazıt üzerinde çok çalışmış, diğer deşifre edilmiş dillerle karşılaştırmış. Kısmen çünkü henüz çözülmemiş bir dil. Ben de sunumunu çok merak ediyorum. Bekliyorum.”

Çalışmaların kültür turizmine önemli katkı sağlayacağını ifade eden Al Ananili, şöyle devam etti:

“Aramızda bilim adamları bunları kitaplara çeviriyor, makaleler yazıyoruz, öğrencilerimize aktarıyoruz ama dünyanın eğitimli vatandaşları ülkemize gelip bu ülkenin geçmişini öğrenmek istiyor. turizme büyük katkımız var, rehber yapıyoruz, gezi rotaları yapıyoruz, bu yüzden insanlar bunu bilmek ve öğrenmek istiyor.”

Dokuz oturumda 55 konuşmacının sunum yapacağı toplantı 4 Kasım’da sona erecek.

 

 

 

 

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın