medyauzmani.com
Anadolu menşeili eserler yasa dışı yollardan İsviçre’ye giremeyecek – Haber Ajans

Anadolu menşeili eserler yasa dışı yollardan İsviçre’ye giremeyecek

İsviçre Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İsviçre İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan “Arkeolojik Kültür Varlıklarının Yasadışı İthalatının, Geçişinin ve İadesinin Önlenmesine Dair Anlaşma” ile artık Anadolu kökenli eserlerin yasa dışı yollardan İsviçre’ye girişi engellenecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İsviçre İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan “Arkeolojik Kültürel Mirasın İthalatının, Yasadışı Geçişinin ve İadesinin Önlenmesine Dair Anlaşma” için Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde imza töreni düzenlendi. Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Ersoy, kültür varlıklarının korunması ve geleceğe aktarılmasının titizlikle üzerinde durdukları en önemli konulardan biri olduğunu söyledi.

Ersoy, Türkiye’nin beş UNESCO kültür sözleşmesine taraf olduğunu ve bu nedenle yapacak çok işi olan bir ülke olduğuna işaret ederek, “Türkiye ile İsviçre arasında 2007’de başlayan ilk müzakereler, başlayan müzakerelere sahne oluyor. yine zaman zaman bu konuyu sizlerle defalarca paylaştım.Şube müdürlüğünden daire başkanı seviyesine yükselttiğimiz kaçakçılıkla mücadele birimine ilk talimatlarımdan biri sürecin sonlandırılması oldu. İki ülke arasında uzun müzakerelere sahne oldu” diyen İsviçre ile ikili diyaloğa atıfta bulundu.

Bundan sonra Anadolu menşeli eserler İsviçre’ye giremeyecektir.

Anlaşma ile neler sağlanacağına ilişkin konuşan Bakan Ersoy, şunları söyledi:

“Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra ülkemizden yasa dışı yollarla çıkarılan eserler, İsviçre’ye girişi yasa dışı hale getirmekte ve İsviçre yetkililerine bu eserlere el koyma yetkisi vermektedir. Bu sayede tespit edilen kültür varlıklarını ülkemize iade edebileceğiz. Bu tür anlaşmalarda en dikkat çekici nokta eserlerin iadesine odaklanıyor ancak ben bu anlaşmayı bir tedbir olarak da görüyorum.Anadolu menşeili eserlerin bundan böyle İsviçre’ye giremeyecek olması, potansiyel bir karaborsa gelişimi.”

İmzalanan anlaşmanın yasadışı şebekeleri de zayıflatacağını vurgulayan Ersoy, bu tür anlaşmaların yapılmaması halinde hukuki sürecin uzun sürdüğünü söyledi.

“Maliyeti ne olursa olsun yasal yollardan Türkiye’ye iş getirmek mümkün olacak”

Ersoy’u takip edin:

Bu illegal şebekeler ne zaman piyasayı değiştirmeye kalksalar Bulgaristan, Romanya, İran, Sırbistan, ABD ve şimdi de İsviçre gibi ülkelerle ikili anlaşmalarımız sayesinde uluslararası iş birliği çerçevesinde gerekli cevabı alacaklardır. Bu tür protokolleri takip etmediğimiz zaman yıllar süren prosedürlerle uğraşıyorsunuz. 30, 40, 50 yıl süren davalarla, süreç uzun sürüyor ve maliyetler artıyor, bu da alıcıların cesaretini kırıyor. Artık Anadolu eserlerini Türkiye’den getirenler ve satın almak isteyenler biliyor ki, bu eserler keşfedildiği andan itibaren Türk hükümeti eserleri hemen fark edip peşine düşecek. Bedeli ne olursa olsun bu işin hukuki yollarla Türkiye’ye ulaşmasını sağlayacaktır.”

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Bugün, İsviçre Federal Konseyi ile imzaladığımız bu anlaşma ile küresel ölçekte yaşanan kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadeleye yeni bir güç kazandırıyoruz” dedi. artık bir ülke için bir kayıp olarak değil, başka bir ülke için bir kazanç olarak görülmelidir.

Bakan Ersoy, dünyanın herhangi bir yerinde bir kaçakçılık olayı meydana geldiğinde bunun evrensel değer kaybı anlamına geldiğini belirterek, “Bu mücadelenin güçlenerek çok taraflı ve ikili mekanizmaların daha etkin kullanılacağına inanıyorum.”

“İsviçre ile daha ekonomik, kültürel ve turizm ilişkileri kurmak istiyoruz”

Türkiye-İsviçre ilişkilerine kültür alanında katkı sağlamanın kendisi için gurur verici olduğuna işaret eden Bakan Ersoy, “İsviçre, Avrupa’daki merkezi konumu ile ilişkilerimize özel önem verdiğimiz bir ülke. dünya ve kendine has özellikleriyle, sahip olduğumuz daha fazla ekonomik, kültürel ve turistik ilişkileri oluşturmak istiyoruz.Türkiye, dünyada ve bölgesinde önemli bir güç ve bir kültür çekim merkezidir. Kültür alanında iki ülke olması benim ve bakanlığımızın gurur kaynağıdır.

Ersoy, kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelede katkılarından dolayı Bakan Bersih’e ve bu operasyonda görev alan Türk ve İsviçreli uzmanlara teşekkür etti.

Bakan Bersih, anlaşmanın imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kültür varlıklarının çalınmasının ciddi bir suç olduğuna dikkati çeken Bersih, yasa dışı kültür kaçakçılığı yapanların, insanların tarih, kültür ve köklerinden yoksun bırakarak kimliklerini hedef aldıklarını vurguladı.

Bakan Ersoy ve Bakan Bersih konuşmalarının ardından iki ülke arasında “Arkeolojik Kültürel Mirasın Yasadışı İthalatının, Geçişinin ve İadesinin Önlenmesine Dair Anlaşmayı” imzaladı.

Bakan Ersoy, imza töreninin ardından Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni gezdi.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın