https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Afet bölgesindeki kadınların durumu nedir? - Haber Ajans
Anasayfa » Haber » Afet bölgesindeki kadınların durumu nedir?

Afet bölgesindeki kadınların durumu nedir?

Kahramanmaraş depreminin yedinci günündeyiz. On ilimizin başına gelen korkunç felaketin ardından 29 bin 605 vatandaşın hayatını kaybettiği, binlerce binanın yıkıldığı açıklandı. 7.7 büyüklüğündeki depremden sadece 9 saat sonra 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ederken, umut vaat eden kurtarma haberleri de hız kesmeden devam ediyor. Bu iki büyük doğal afetin ardından Türkiye depremzedelere yardım için harekete geçti. Evlerini kaybeden vatandaşlarımız şu anda çadırlarda kalıyor. Enkaz altından kurtarılan depremzedeler için verilen çetin mücadele maalesef hiç bitmiyor. Kötü hava koşulları, düşük sıcaklık, yiyecek ve su eksikliği deprem bölgesinde yaşamı oldukça zorlaştırıyor. Bu özellikle kadınlar için zordur. Bölgede kadın çalışan sayısının az olması nedeniyle kadınların kendi ihtiyaçlarını ifade edememesi sorunun sadece bir parçasıdır. Depremden etkilenen kadınlardan 214 bin 325’inin hamile olduğu açıklandı ve bir ay içinde 23 bin 814 kadının doğum yapması bekleniyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Mocdegül Yavaşoğlu Karaca, sosyal medya hesabından “Kadın Tuvaleti Hijyeni” başlığıyla bir paylaşım yaptı. Gelin detayları birlikte inceleyelim…

Deprem bölgesinde oluşabilecek salgınları önlemek için neler yapılabilir?

Kadınlar, özellikle de hamileler, deprem sonrası ihtiyaçlarını ifade etmekte güçlük çekiyor.

Halen Adıyaman’da bulunan Dr. O. Kentteki Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin depremde hasar gördüğünü, bu nedenle Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hamilelerin acil bakımı için servis kurulduğunu anlattı. “Burada küçük bir doğumhane oluşturduk. Şimdiye kadar sekiz vajinal doğum yaptık.” Doktor annelerin ve çocukların iyi olduğunu söylüyor ve üzerimize su sıkıyor.

Kadınlar hijyen ihtiyaçlarını karşılayamıyor

ince

Gönüllü Dilek Paçalan, depremin vurduğu 10 ilden biri olan Adıyaman’da tarlada çalışıyor. Bir karmaşa içinde kadınların özel ihtiyaçlarının göz ardı edilebileceğini kaydeden Bachalan, stres kaynaklı kanamaların uzun sürdüğünü ve kadınların günlerdir iç çamaşırı giymeden kanamayı durdurmaya çalıştıklarını söylüyor.

Mikrop kapma riskleri vardır. Kullandıkları çamaşırlar bir süre sonra enfeksiyon kapma riskini taşıyacaktır. “

Seyyar tuvalet ihtiyacı çok fazla

ince

Depremzedelerin deprem sonrası en önemli ihtiyaçlarından biri portatif tuvaletlerdir. Bölgede tuvalet konusunda büyük bir sorun var. Bu durum özellikle kadınları etkiliyor. Dilek Pachalan tuvaletlerin kullanılamaz durumda olduğunu söylüyor. “Kadınların regl dönemlerinde hijyenik ortamda tuvalete gitmeleri ve hijyenik malzeme kullanmaları gerekiyor. Hazır tuvaletlere ağırlık vereceğiz.”

Bu tuvalet eksikliğinden dolayı bölgede salgın hastalıkların yayılma riski çok yüksektir. Öyle ki bu durumun kadın hastalıklarını artırdığına inanılıyor. Gaziantep Cezaevi gönüllülerinden Neferuz Tocci Özçelik, tuvalet ihtiyacının altını çiziyor. Özçelik, bölgeye hijyenik ped ve çocuk bezi gibi hijyenik ürünlerin yeni geldiğini söyledi. “Bulunduğumuz yerde su ve altyapı sorunu var. Su akmıyor. Dolayısıyla tuvaletler çok kirli.” o ekler.

Gönüllüler artırılmalı

ince

Hatay Merkiz Spor Salonu’nda gönüllü olan Aisha, yapılan yardımların yetersiz olduğunu, kadın giyimi ile ilgili ciddi sorunlar yaşandığını, özellikle kadın vatkası, iç çamaşırı ve spor giyimde ender görüldüğünü söylüyor. Aisha, bölgede çalışan kadın sayısının az olduğunu söyledi. “Kadın isteklerini dile getirmiyor, utanıyor. Ancak kadın görevdeyse ped ve iç çamaşırı isteyebilir.” Açıklama yapmak. Ayesha, her şeyin çok plansız olduğunu ekliyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Müjdegül Yavaşoğlu Karaca bu konuda şu açıklamaları yapıyor:

Dr. Mocdegül Yavaşoğlu Karaca, sosyal medya paylaşımında “kadınlar için tuvalet hijyeni” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Karaca, afet bölgesindeki gazetecilerin tuvalet sorununa değindiklerini, bu durumdan özellikle kadınların muzdarip olduğunu söylüyor. 11 post’luk başlıkta, tuvalete erişimi olmayan kadınlarda 1-2 ay içinde hastalıkların ortaya çıkabileceği bildirildi; Vulva üzerine genital hijyen ürünleri, sabun ve ıslak mendil sürülmemesi, kaşınma ihtimaline karşı genital bölgeye kirli ellerle dokunulmaması gerektiğini söylüyor. İşte o paylaşımlar:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Afet yönetimi uzmanları açıklıyor: deprem bölgesine nasıl yardım edilir?

Kaynak: 1


Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın