medyauzmani.com
Adalet Bakanlığı yağmaya karşı genelge yayınladı – Haber Ajans

Adalet Bakanlığı yağmaya karşı genelge yayınladı

Eşi benzeri görülmemiş bir felaketin yaralarını sarmaya çalıştığımız bu günlerde, özellikle deprem bölgesinden çok çirkin haberler geliyor. Deprem bölgesinden sosyal medyada yayınlanan bazı yağma ve hırsızlık görüntüleri halkta tarifsiz infiale neden oldu. Bazı kişilerin market ve iş yerlerini yağmaladığı, bazılarının ise deprem bölgesinde kalan evlere girip soydukları bildirildi. Ancak deprem bölgesinde yağma ve hırsızlıkla ilgili hükümetten çelişkili açıklamalar geliyor. Gelin detaylara birlikte bakalım.

Ülkemiz son dönemin en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıya.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük deprem 10 ilde benzeri görülmemiş bir yıkıma neden oldu. Maalesef binlerce bina yıkıldı, binlerce insanımız hayatını kaybetti. Bölgede arama kurtarma çalışmalarının devam etmesi ve depremden saatler sonra bazı insanlarımızın canlı olarak kurtarılması çok sevindirici. Ama ne yazık ki bölgeden bir de çirkin haber var.

Sosyal medyada dolaşan bazı fotoğraflar milyonlarca insanı kızdırdı. Market ve iş yerlerinin yağmalandığı fotoğraflardan anlaşılıyor.

İddiaya göre, bazı kişiler deprem bölgesinde hayatta kalanların evlerine baskın yaparak enkaz altında yaşam mücadelesi veren depremzedelerin eşyalarını çalarken, bazılarının da çeşitli illerden gönderilen yardım araçlarına saldırarak buradaki malzemeleri yağmaladı. Ancak bölgede yağma ve hırsızlık yapıldığına dair iktidar kanadından çelişkili açıklamalar geliyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Yağma iddialarının yüzde 99,9’u asılsızdır” dedi.

Şımartmak

Deprem bölgesinde kameraların karşısına geçen Soylu, bölgedeki yağma haberlerinin yüzde 99,9’unun asılsız olduğunu belirterek, bazı olayları “münferit” olarak nitelendirdi. Soylu, yağmayla ilgili şu ifadeleri kullandı:Bunu İçişleri Bakanı olarak söylüyorum. Bazı yerlerde yağma gibi haberler haber oluyor. Bunlar ikincil olaylar olan iki ayrı olaydır. Onlar da hemen fark edildi. Yönetemiyormuş hissi yaratmak vatandaşların yapabileceği en önemli hatadır. Türkiye’de böyle bir olay yok. Bütün bunları abartmak ve yönetemezlik durumunu ortaya koymak bize karşı değil, özellikle bu dönemde vatandaşlarımıza karşı yapılmış büyük bir hatadır.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olağanüstü hal kararıyla bölgede yağmanın önüne geçileceğini ifade etti.

Şımartmak

Deprem bölgesinde açıklama yapan Erdoğan, yağma iddialarına ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Erdoğan, bölgede yağma ve hırsızlık olaylarının yaşandığını ancak bunun önlenebileceğini ifade etti. Erdoğan, açıklamasının ilgili bölümünde şunları söyledi:Ne yazık ki bazı yerlerde market ve AVM’lere bakıyorsunuz. OHAL ile birlikte devletin bu yağma çabalarına müdahale imkanı olacak” dedi. Cümleler kullanın.

Adalet Bakanlığı iddiaların ardından ‘hırsızlık genelgesi’ yayınladı.

Şımartmak

Hırsızlık ve yağma görüntüleri sosyal medyada çok sayıda kişi tarafından tepkiyle karşılandı. Son dönemde bu iddialarla yakından ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Adalet Bakanlığı ‘hırsızlık’ broşürü yayınladı.

Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen yazıda, fiziki yapının ve UYAP sisteminin zarar görmesi nedeniyle fiziki ortamda meydana gelen hırsızlık olaylarının deprem bölgesindeki mahkemelerde soruşturulmasına izin verildi.

Maddede, savcıların suçun işlendiğini öğrendikten sonra doğrudan veya emrindeki adli kolluk görevlileri aracılığıyla her türlü soruşturmayı yapmak suretiyle suçla ilgili soruşturma yürütmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Kaynak: 1

Bilgi / Uyarı
Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi ve kişiyi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Web adresimiz ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. İçerikler otomatik yüklenmektedir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın