Gürcistan’dan Trabzon’a gelip tedavi gören Gürcü hasta, kornea nakli sayesinde görme kaybından kurtuldu.
Gözüne aldığı darbe nedeniyle kör olan 30 yaşındaki Gürcü vatandaşı Avtandil Şvilidze, Trabzon’daki Özel Imperial Hastanesi’nde başarılı bir kornea nakli sonrası görmeye başladı.
Göz doktoru asistanı. Dr. Kemal Türkilmaz, hastanın görüşünün neredeyse yok olduğunu, görme seviyesinin artık yüzde 10’a çıktığını ifade etti.
Turkilmaz, “Hasta bize görme güçlüğü ve göz içi basıncı yüksekliği şikayeti ile geldi. Hastanın görüşü neredeyse yok gibiydi. Sadece el hareketlerini görebiliyordu. Artık görüşü %10’lara kadar çıktı. Bize gelmeden önce iki kez göz ameliyatı olmuş ve ilaçları yetmiyor.Bir süre sonra o da görme yetisini kaybedecek.Muayenelerimiz ve değerlendirmelerimiz sonucunda kornea nakli önerdik. Gürcü hastamız için yurt dışındaki bir göz bankasından doğru korneayı aldık ve nakli gerçekleştirdik.Hastamıza kornea nakli ile göz ameliyatı yaptık.Bu iki ameliyatı bir arada, zor ve nadiren yapılan bir işlem.Uyguladık. Sağlıklı bir şekilde taburcu olan hastamız ikinci günün sonunda görme yetisinin yüzde 10’unu geri kazandı.
‘Tedavisinin olmayacağını düşündü’
Turkilmaz, “Göze rengini veren iris dokusu korneanın arkasında yer aldığı için ameliyattan etkilenmez” dedi. Bir gözü renkli, diğer gözü görme sorunu olan beyazdı ve kendisine gelen tüm doktorlar gözlerine bir şey yapılamayacağını, gözün tamamen görme yetisini kaybedeceğini ve bu gözün alınması gerektiğini söylediler. Tamamen yapay bir göz kullanabildi. Hasta, fonksiyonel görüşünün umutsuzca gelişmeyeceğine inandığı için estetik görsel amaçlar için yapay bir göz yerleştirmeyi amaçlamıştı. Kornea nakli ile bu sorun çözüldü” dedi.
Kornea nakli hakkında bilgi veren Turki, “1 yaşından 80 yaşına kadar herkese kornea nakli yapılabilir. Burada önemli olan nokta bu doku çok nadir bir doku olduğu için fonksiyonel olarak fayda görecek kişilere en iyi şekilde uygulanmasıdır. Kornea nakli için belli kriterler var Riskleri haritalıyoruz Risksiz cerrahi müdahale yok Kornea dokuları, nakiller ve diğer dokulara göre reddedilme riski daha düşük Kornea nakli oranları daha düşük olmasına rağmen ameliyat sonrası doku reddi oluşabilir Doku durumunda ret Bu durum ilaçlarla uyumsuzluk giderilerek giderilebilir.
Kornea donasyonunda gözün tamamı değil bir önceki kornea tabakası alınır.
Organ bağışının önemine dikkat çeken Turkilmaz, “Ölü bir kişinin tamamen çürüyen dokuları başka birinin ışığı olabilir. Sanılanın aksine kornea naklinde gözün tamamı değil ön kornea tabakası çıkarılır. Göz küresi alınır. Kornea bağışı sayesinde görme engelli hastalar hayatlarını iyi bir şekilde sürdürebilecek bir görme düzeyine ulaşabilirler.Yurt dışından getirdiğimiz korneaları yabancı hastalara da takabiliriz.Yerden tedarik etmek istiyorum.Ancak , Organ ve doku bağışı ülkemizde hala istenilen standardın altında.Her organ bağışı yeni bir hayatın ışığı olabilir.
Kaza sırasında gözünden yaralandı.
Gürcistan’da yaşayan 30 yaşındaki Avtandil Shvilidze, kaza sırasında aldığı darbe nedeniyle gözünde şişlik ve görme kaybı yaşamakta zorlandığını söyledi. Shefelides, “6-7 yıl önce geçirdiğim bir kazada gözüme aldığı darbe nedeniyle gözlerimde şişlik ve görme kaybı yaşadım. Gözlerim neredeyse göremiyor. Bu güne kadar Gürcistan’da başvurduğum merkezlerde, gözlerime bir şey yapılamaz dediler ve görme yetimi tamamen kaybedeceğimi bu yüzden gözlerimi tamamen aldırıp yapay göz taktırmaya karar verdim göz tansiyonu şikayetim için iki ameliyat oldum ama olmadım sonuç al tavsiye üzerine geldim asistan dr. kemal türkilmaz kornea nakli sırasında görme yeteneğimin düzelebileceğini ve nakil ile birlikte yüksek tansiyonlu göz ameliyatını yapacağını söyledi. Prof. Dr. Kamal kornea nakli için bir kez daha, durumum iyi, gözlerim yeniden görmeye başladı. Hastane çalışanlarına da ilgilerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum.”
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın