"Enter"a basıp içeriğe geçin

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’ne dev sütunlar dikilecek

Mersin’in en önemli tarihi mekanlarından biri olan Iliusa Sebastia Antik Kenti’nde, 2200 yıl önce bazilika olarak kullanılan 4 metre yüksekliğindeki sütunların geleceği ve bağışı ifade etmesi için restorasyon çalışmaları başladı. ziyaretçiler için fikir.

Geçmişin en önemli ticaret ve üretim merkezlerinden biri olan Elaiussa Sebaste, Mersin-Antalya D400 karayolunun yanında, Erdemli ilçesine bağlı Ayaş ilçesinde, Bizans ve Roma dönemlerinde inşaat aşamasından geçen ve tarihi geçmişi olan Elaiussa Sebaste keşfedildi. 2200 yıl süren ve 28 dönem süren kazılar sürdüğü 23 hektarlık bir alana yapılmasına karar verilmiş, eski şehirde restorasyon ve restorasyon çalışmaları başlamıştır. Kastamonu Üniversitesi Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Arkeoloji Bölümü Kazı Bölüm Başkanı Dr. Asena Kızılarslanoğlu ve İtalya’nın Roma kentindeki Sapienza Üniversitesi’nden bir ekibin katılımıyla saha çalışmaları gerçekleştirildi. Geçen yıl tamamlanan büyük hamamın duvarlarının restorasyonu sırasında sütunların restore edilmesi için bir proje gerçekleştirildi. Ayrıca Tular Yolu üzerindeki kuzey mezarlığı ve şehrin en yüksek noktasında bulunan Roma tapınağına ait 450 hava fotoğrafının drone ile çekildiği, 3 boyutlu görüntü ve verilerin elde edilmesi için dijital belgeleme yapıldığı kaydedildi. Kazılara ek olarak yapılacak restorasyon, restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmaları sayesinde eski şehirdeki yapıların turizme açıldığı, ziyaretçilerin yapıları ve işlevlerini daha kapsamlı bir şekilde ziyaret etmelerinin amaçlandığı belirtildi. anlaşılabilir bir yol. Restorasyonla kaldırılacak olan bazilikanın sütunlarının 4 metre uzunluğunda ve ton ağırlığında olduğunu doğrulayarak yapıyı yeniden ortaya çıkaracaklarını belirtti.

“Sahip olduğumuz sütunlar oldukları gibi yükselecek.”

İtalya’dan 8 kişilik bir ekiple kazılara katılım, Roma Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Annalisa Polusa, “Büyük hamamın kazıları tamamlandı. Önümüzdeki yıllarda proje çalışmaları yapılarak dikmelerin yükseltilmesi planlanıyor. Sütunlar yerinde olduğu için anastylosis çalışmaları yapılacak ve yenileri eklenmeyecek. Elimizde olanlar yetiştirilecek.Olduğu gibi.Bununla ilgili projeler devam ediyor.Mimari restoratörümüz çizim ve ölçü işleri yapıyor.Kısacası restorasyon çalışmaları için ön hazırlık.2015-2019 yılları arasında şefliğini yaptım. Buradaki kaza departmanı burada gelecekte yapılacak işler de benim için önemli Turistlerin ve sakinlerin burayı ziyaret edecek olan yerlilerin ve insanların bu yapıların kendi iyilikleri için nasıl kullanıldığı hakkında onlara görsel bir şeyler verebilmeleri beni mutlu ediyor ve heyecanlandırıyor. kez, en azından restore edilen yapıları göstermek için sütunların nasıl durduğunu.”

“Sütunlar görsel kullanım açısından bilgi verecektir”

Sezonun ilk haftalarında müzeye teslim edilecek buluntular üzerinde çalıştıklarını hatırlatan Kazı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu, “Bu haftadan itibaren İtalyan meslektaşlarımızla birlikte kazısı yapılan ve turizme açılan yapıların restorasyonu konusunda proje çalışmalarına başladık. Önümüzdeki yıl restorasyon çalışmaları devam edecek.” dedi. Banyonun en azından bir kısmının insanlara kullanımla ilgili daha fazla görsel bilgi vereceği için açıkçası heyecanlıyız. Bu nedenle bu eserler kazıların çok önemli bir parçası” dedi.

“Geleceğe yatırım açısından önemli bir çalışma”

Kazı Başkanı Kızıllarlanoğlu, kazı yapılırken her kazıda restorasyon çalışmalarının devamının şart olduğunu belirterek, “Çünkü özellikle bu çalışmalar şehri ziyarete gelecek misafirlerimizin şehri ziyaret etmelerini sağlayacaktır. yapılar ve dönem.” Bu bakımdan restorasyon çalışmaları çok önemlidir. Bu yapıları korumak ve gelecek nesillere bırakmak için üstlenilen, geleceğe yatırım yapmak açısından önemli bir iştir. Sadece restorasyon çalışmaları değil, konsolidasyon çalışmaları da yapılıyor.”

Şehrin tarihi iki bin 200 yıl geriye gidiyor.

Banyonun üst kısmında da restorasyon çalışmalarının yapıldığını kaydeden Kızılarslanoğlu, “Önümüzdeki yıl devam edecek olan çalışmaları planlayıp programlıyoruz. Restorasyon kazı çalışmalarının büyük bir kısmını kapsıyor, bu yüzden biz de önümüzdeki yıl devam edecek çalışmaları planlıyoruz ve programlıyoruz. iki işi birlikte yapmaktan mutluluk ve heyecan duyuyorlar.” Bina Gerçekten de bir hamam yapısındadır. Ancak Bizans döneminde bazilika olarak kullanılmış. Kentin tarihine bakacak olursak Kilikya bölgesi nedeniyle çok eski dönemlere kadar uzanıyor ama Ilosa Sebasti kentleşme sürecinin giriş kapısı olarak kabul edildiğinde tarihi 2.200 yıla kadar uzanıyor.”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir