"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bulgaristan’da sandık gününe göre GERB genel seçimlerde birinci oldu

Bulgaristan’da yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, eski Başbakan Boyko Borisov’un partisi Avrupa Kalkınması için Vatandaşlar (GERB), il düzeyindeki genel seçimleri tamamladı.

Bulgaristan’da son 18 ayda dördüncü kez düzenlenen genel seçimlerde oy verme işlemi sona erdi. Kamuoyu yoklamalarına göre, eski Başbakan Boyko Borisov’un partisi Avrupa Kalkınma için Vatandaşlar (GERB), genel seçimlerde birinci sırayı aldı. Gallup International ve Alpha Research tarafından yapılan anketlere göre GERB’nin yüzde 24,6 ila 25,5 oy alması beklenirken, GERB’nin rakibi Haziran’da çöken koalisyon hükümetinin lideri Kirill Petkov. Oyların yüzde 18.9 ila 19.9’unu alacağı tahmin ediliyor. Meclis’teki üçüncü partide ise çoğunluğu Türk ve Müslüman olan Haklar ve Özgürlükler Hareketi’nin %14,8 oya karşılık %14,4 oyu alması bekleniyordu.

Bulgaristan’da 22 parti ve 6 koalisyonun 240 sandalyeli parlamentoya girmek için yarıştığı erken genel seçimlere katılım yüzde 35,3’te kaldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre GERB partisi 66, PP 52, Haklar ve Özgürlükler Hareketi 37, Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) 27, Rönesans 26, Demokratik Bulgaristan 21, Orada Böyle Bir Halk (ITN) partisidir. 11 koltuk Kazanması bekleniyor.

politik kriz

Bulgaristan’da 22 Haziran’da Başbakan Petkov başkanlığındaki koalisyon hükümetinin parlamentoda güvenoyu kaybettikten sonra düşmesiyle hükümet krizi patlak verdi. Hükümetin düşmesinden sonra, parlamentoda en fazla milletvekili bulunan partilere sırasıyla hükümeti kurma görevi verildi. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev nihayet eski Komünist Parti’nin devamı olan Bulgar Sosyalist Partisi’ne (BSP) hükümet kurma yetkisini verdi. BSP’nin 7 gün içinde hükümet kuramaması nedeniyle Radev, 2 Ekim’de erken genel seçimlerin yapılmasına ve geçici başbakan ve bakanların adlarının açıklandığı Parlamento’nun feshedilmesine ilişkin bir kararnameyi imzaladı. Gelb Dunev, bir sonraki hükümet için Başbakanlık koltuğuna atandı.

Radev daha önce sırasıyla Sürekli Değişim Partisi (PP) ve eski Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’da Avrupa Kalkınması için Vatandaşlar (GERB) partisi için hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

Bulgaristan geçen yıl üç kez genel seçimler için sandık başına gitti ve Petkov hükümeti 13 Aralık 2021’de güvenoyu ile göreve başladı.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir