Bulgaristan ile Yunanistan arasında yılda 3 milyar metreküp Azerbaycan doğalgazının ulaşımını sağlayacak 182 kilometrelik doğalgaz boru hattı Sofya’da düzenlenen törenle hizmete açıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev konuşmasında, “Azerbaycan 2027’den itibaren Avrupa’ya gaz arzını ikiye katlamayı planlıyor.” dedi.
Bulgaristan ile Yunanistan arasında inşa edilen ve Azerbaycan doğalgazını Bulgaristan’a taşıyacak olan “Bulgar-Yunan Doğal Gaz Arabağlantı Hattı (IGB)” Sofya’da düzenlenen resmi törenle hizmete açıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Enerji Komiseri Kadri Simsun, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Bendarovsky, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ve Romanya Başbakanı Nikolai Ionel Ciuca.
“Bu proje özgürlük demektir”
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen törende yaptığı konuşmada, boru hattının Rusya’nın gaz ve petrol rezervlerini Avrupa Birliği’ne “şantaj yapmak” için kullanma fırsatını azaltmada önemli bir katkı olduğunu söyledi. Line, “Bu boru hattı, Avrupa’daki enerji güvenliği durumunu değiştiriyor ve Rus gazına olan bağımlılığı ortadan kaldırıyor. Bu proje özgürlük anlamına geliyor” diyen Line, Avrupa Komisyonu’nun projeyi finanse etmek için yaklaşık 250 milyon avro taahhüt ettiğini de sözlerine ekledi. Lin, “Yunanistan ile Bulgaristan arasındaki doğal gaz boru hattı gibi projeler Avrupa’ya kışın yeterli gazı sağlayacak.” dedi.
“Azerbaycan, Güney Gaz Koridoru’nun başlatıcısı olmaktan gurur duyuyor”
Törende konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “IGB projesi, Avrupa’da enerji güvenliğinin güçlendirilmesinde ve gaz kaynaklarının çeşitlendirilmesinde önemli bir rol oynayacak. Enerji güvenliği, her ülkenin ulusal güvenliğinin ve mevcut jeopolitik durumun ayrılmaz bir parçasıdır. bunu dünyaya bir kez daha kanıtlıyor.” Azerbaycan gazının Avrupa pazarlarına taşınması. Güney Gaz Koridoru, Avrupa’nın enerji haritasını değiştiren kıtadaki en büyük altyapı projelerinden biridir. Azerbaycan, güney gaz koridorunun başlatıcısı olmaktan gurur duyuyor.
“Azerbaycan artık güvenilir bir gaz tedarikçisi”
Azerbaycan’ın uzun yıllardır uluslararası ve Avrupa pazarlarına güvenilir bir petrol tedarikçisi olduğunu kaydeden Aliyev, “Artık Azerbaycan güvenilir bir gaz tedarikçisidir. Aynı zamanda bu yılın Temmuz ayında bir “Stratejik Mutabakat Muhtırası Avrupa Birliği ile Azerbaycan arasında “Enerjide Ortaklık” imzalandı. Azerbaycan’ın rüzgar enerjisi potansiyeli var ve biz bunu Avrupa pazarlarına aktarmak için görüşüyoruz.”
Azerbaycan, 2027 yılına kadar Avrupa’ya gaz arzını ikiye katlamayı planlıyor
Geçen yıl Azerbaycan’ın yaklaşık 19 milyar metreküp doğalgaz ihraç ettiğini anlatan Aliyev, “Bu gazın 8,2 milyar metreküpü bir önceki yıla göre yüzde 40 artışla Avrupa’ya taşındı. Bu yıl ihracatımız 22 milyar metreküpü geçecek. 11,5 milyar metreküpü Avrupalı tüketiciler tarafından paylaşılacak.Dediğim gibi Ursula von der Leyen’in bu yıl Temmuz ayında Azerbaycan’a yaptığı ziyarette Avrupa Komisyonu ile bir mutabakat zaptı imzalandı.Bu çok kapsamlı bir belge. 2027 yılına kadar Avrupa’ya olan doğal gaz arzımızı ikiye katlamayı planlıyoruz.”
Aliyev, Azerbaycan’ın gaz ihracatını artırma potansiyeline sahip olduğunu ve TANAP boru hattıyla taşınan gazın ihracatını 16 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe ve 10 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe çıkarmak için ortaklarımızla şimdiden istişarelere başladığımızı açıkladı. . TAP boru hattının metresi 20 milyar metreküpe çıkacak. Çünkü bu olmadan ek gaz ihraç etmek zor olurdu.
Miçotakis: “Yalnızca Güneydoğu Avrupa için değil, tüm Avrupa için özel bir etkinlik”
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, “IGB, Avrupa’nın enerji haritasını değiştirdi. Azerbaycan’dan gelen gaz tedariki birçok ülke için önemlidir.” dedi. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, iletişim hattının işletilmesinin sadece projede yer alan taraflar için değil, tüm Avrupa için önemli olduğunu belirterek, “IGB’nin işletilmesi enerji güvenliğini ve doğal gazın ulaşımını sağlayacaktır. Hem Balkan Yarımadası hem de kıtadaki diğer ülkeler için bu sadece Güneydoğu Avrupa için değil, tüm Avrupa için özel bir olay, çünkü güvenilirliğini önemli ölçüde artırıyor.”
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, “Bu iletişim hattının başarıyla tamamlanmasından dolayı Bulgar ve Yunan dostlarımızı tebrik etmek istiyorum. Proje Sırbistan için de önemlidir.” dedi. Sırbistan-Bulgaristan hattında çalışmaların başladığını kaydeden Vucic, “İnşallah iki taraftaki inşaat çalışmaları bir yıl sonra tamamlanır” dedi. Vucic, önümüzdeki yıl da benzer bir töreni ülkesinde yapmak istediğini vurgulayarak, sert kış arifesinde ihraç edilen doğalgazın hacmi açısından IGB’nin hizmete girmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.
Yunanistan ile Bulgaristan arasında doğalgaz boru hattı
Yunanistan ile Bulgaristan arasındaki toplam uzunluğu 182 km olan Doğal Gaz Boru Hattı (IGB), Güneydoğu Avrupa için stratejik öneme sahiptir. Hazar Denizi’nin Azerbaycan kesiminde yer alan “Şahdeniz-2” sahasından üretilecek doğalgaz bu bağlantı hattı ile Bulgaristan’a taşınacak. Yıllık kapasitesi 3 milyar metreküp olan boru hattı sayesinde Azerbaycan, Bulgaristan’ın doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılayacak.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın