"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bir romatologdan önemli uyarılar

Eklemlerde ağrı ve şişliklerin romatologa başvurmanın en yaygın nedenlerinden biri olduğuna dikkati çeken romatolog Dr. Sully Kitinci Ertaş; “Sık ateş, eklem ağrısı, şişlik, ağızda pamukçuk, bel ağrısı ve ağız kuruluğu” şikayetleri olan kişilerin vakit kaybetmeden bir romatolog tarafından görülmesi gerektiğini söyledi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Romatolog Dr. Şule Ketenci Ertaş, Romatizmal hastalıklar vücudun sadece bir parçası değildir; Pek çok farklı organı etkileyebilen sistemik hastalıkların olduğunu açıklayarak, “Romatizmal hastalıklar farklı organlardan gelen şikayetlerle ilk belirtilerini verebilir. Örneğin ağızda yaralar, gözlerde kızarıklık ve ağrı, parmaklarda morluklar, Romatolojinin kas-iskelet sistemini ve kan damarlarını etkileyen iltihaplı romatizmal hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilendiğini belirten Dr. “Romatizmal hastalıkların çoğu kronik (devam eden) hastalıklardır ve düzenli aralıklarla takip edilmesi gerekir, amacı hastalığın ilerlemesini geciktirmek ve hatta erken teşhis ve tedavi ile hastalığın önüne geçmektir. Bu sayede Dr. Ertaş, “Potansiyel sakatlığı önlemek ve sosyal yaşam ve okul/Çalışma hayatı ile ilgili kısıtlamaları azaltmak mümkün” dedi. Ağızda ağrı ve kuruluk” dedi, “Bu belirtileri fark ederseniz vakit kaybetmeden bir romatoloji uzmanına görünmelisiniz.” “

“Birçok hastalığın habercisi: ateş”

ateşiniz dikkat çekti dr. Ertaş, “Karın ağrısı, eklem ağrısı, göğüs ağrısı, ağrı dindiğinde ateşin düşmesi gibi şikayetler ailevi Akdeniz ateşi teşhisine olanak sağlıyor” dedi. Ateşin önemli olduğu bir diğer hastalık da yetişkinlerde Still hastalığıdır. Genel olarak, günün aynı saatinde döküntülü bir ateş fark edersiniz.

“En yaygın başvuru nedeni: eklem ağrısı”

Dr. Ertaş, eklem ağrısı ve şişmesinin yaşam kalitesini bozan bir durum olduğunu ve poliklinik başvurularının en sık nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Dr. işaret etti. Artrit “Bu durumun en erken örneği, Covid-19 enfeksiyonu sırasında ve sonrasında gördüğümüz artrittir. Altı haftadan uzun süren artrit, kronik artrittir ve romatizmal hastalıklara bağlı olabilir. Erken teşhis ve tedavi edilmelidir. kalıcı sakatlık bırakmamasıdır.”

“Ağızda pamukçuktan sakının”

Dr. işaret etti. Ertaş, özellikle Behçet hastalığı, sistemik lupus eritematozus, Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı gibi hastalıklarda tekrarlayan pamukçuk görüldüğünü belirtti. genital bölgede ağrılı pamukçuk ile görülen; Dr. işaret etti. Sistemik lupus arteriosklerozunda. Pamukçuk ile birlikte eklem ağrıları, güneşe karşı hassasiyet, ellerde solgunluk ve morluklar gibi belirtilerin görüldüğünü söyledi.

Dinlenme ile kötüleşen ve egzersizle azalan alt ağrı

Dr. onaylıyor. Ertaş, bel fıtığı ve bel kaymasının aksine romatizmal bel ağrısının istirahatle arttığını belirtti. Hareket ve egzersizle azaldığını kaydetti. Doktor onayladı. Ertaş, “Omurganın romatizmal iltihabı olan ankilozan spondilit tanısı ne yazık ki gecikiyor ve hareket kısıtlılığına yol açıyor. Bu nedenle birden fazla süre devam eden bel ağrılarında mutlaka romatoloji uzmanına başvurulması gerekiyor. 6 hafta ve istirahat ile artar.” Burada çok önemli bir grup sedef (sedef hastalığı) hastalarıdır. Sedef hastalığı olan hastalarda istirahatte bel ağrısı, eklem şişliği, parmaklarda morarma veya topuk ağrısı.

Ağız kuruluğu birçok romatizmal hastalıkta görülür.

şeker hastalığı ve bazı ilaçların alınması sırasında ağız kuruluğu oluşur; Dr. işaret etti. Ertaş, “Konuşurken ve yemek yerken su içme ihtiyacı durumun ciddiyetini gösterir. Eşlik eden göz kuruluğu, eklem ağrısı ve uyuşukluk gibi şikayetler romatizmal hastalığın belirtisi olabilir. Başta Sjögren olmak üzere birçok romatizmal hastalıkta ağız kuruluğu görülmektedir. sendromu. Doktora başvurmak gerekiyor” dedi. romatizma” dedi.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir