"Enter"a basıp içeriğe geçin

Balıkesir’de Dünya Habitat Günü etkinlikleri başladı

3 Ekim Dünya Habitat Günü etkinlikleri Balıkesir’de başladı. Etkinliklerin ilk gününde plastik sanatçısı Deniz Sağdiş’in atıkları sanat eserine dönüştürdüğü “Sıfır Noktası” sergisi açıldı ve “Tarihin, Sanatın ve Kentin Sıfır Noktası” tablosu yapıldı. Oturumun ardından konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatima Varank, Balıkesir’de düzenlenecek Habitat Günü’nden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü dünyanın farklı bir şehrinde kutlanan Dünya Habitat Günü, bu yıl Balıkesir belediyesinin ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Amina Erdoğan’ın desteğiyle Balıkesir’de kutlanıyor. Çevre, Şehirleşme ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürütülmektedir. Görsel sanatçı Deniz Sajdic’in 2015 yılında uygulamaya başladığı “Ready-ReMade” projesiyle işlevini yitirmiş atıklar ile günlük hayatta kullanılan ve terk edilen obje ve objelerden hazırladığı görüntülerden oluşan “Sıfır Noktası” sergisi, Ayrıca, açılan etkinlikler kapsamında Courtyard’daki Kongre Merkezi’nin fuayesinde de bulunuyor.

“Atıkları hammadde olarak görüyoruz”

Atığı Sanata Dönüştürmek sergisiyle toplumda büyük bir farkındalık yaratan sanatçı Deniz Sağdiş, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte Amin Erdoğan öncülüğünde hayata geçirdiğimiz Sıfır Atık Projesi ile bu projeyi hayata geçirmek istedik. tüm dünyaya ne kadar değerli olduğunu tüm dünyaya göster.Atık.Her atıkta atıkları sadece sanat olarak değil aynı zamanda hammadde olarak da görerek ayırmaya çalışıyoruz. Serginin bir kısmı New York’ta, bir kısmı Balıkesir’de.Bütün dünya ve özellikle ülkem benim için çok değerli.O değeri inşa edebilmek, bir bina inşa edebilmek gerçekten çok önemli. inşa edilen şeyler hakkında sıfırdan hikaye.”

Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Kimseyi geride bırakmayalım” sloganıyla bu yıl Balıkesir’de Dünya Habitat Günü’nün kutlandığını belirterek, “Dünya bu sloganla insanları birlik olmaya ve adil olmaya çağırıyor. En önemli sorunumuz Her şeyi tüketemiyoruz, tamamen kullanıyoruz, israf olarak kalıyor.Atığın sanata dönüştüğü çok önemli bir sergi açıyoruz.Bu sergi sembolik bir temaya sahip olduğu için çok değerli.Olması gereken çok değerli bir proje. İlham kaynağım. Sıfır Atık projesini başlatarak dünyaya örnek olan Emine Erdoğan Hanım’a ve bu harika sergiyi bir araya getiren sanatçımız Deniz Sağdıç’a teşekkür ediyorum.”

“Şehrimize büyük bir dönüş yapacak”

Balıkesir Valisi Hasan Sheldak, Emin Erdoğan öncülüğünde Balıkesir’de Dünya Habitat Günü’nü kutlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ı bu güzel ev sahipliğinden dolayı kutluyorum. Bunun ilimize büyük faydaları olacak. Değerler ​Habitat’ın Kalbini oluşturan.”

Sözlerin ardından bant kesildi ve sergi açıldı. Protokol üyeleri ve vatandaşlar, sanatçı Deniz Sağdiş’in bilgileri eşliğinde göz alıcı portreleri gezdi. Serginin hemen ardından “Tarih, Sanat ve Kentin Sıfır Noktası” adlı resim başladı. Moderatörlüğünü Cansu Canan Özgen, Plastik Sanatçısı Deniz Sağdıç ve Akademisyen, Tarih Profesörü, Araştırmacı ve Yazar Prof. Dr. Tovan Gündüz konuşmacı olarak katıldı. Oturumda tarih, sanat, atık yok, şehir, gelenek ve modernite arasındaki ilişki tartışıldı.

Balıkesir’de 26 yıl sonra Habitat Günü kutlanıyor

Oturumun ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatima Varank katılımcılara hitap etti. Varank, ‘Habitat’ toplantısının Balıkesir’de yapılmasından duyduğu memnuniyeti ve memnuniyetini dile getirerek, “Habitat Günü Türkiye’de ilk kez 1996 yılında, şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde yapıldı. 2022 yılında Balıkesir’de yapılacak. 1996 yılından itibaren o dönemde alınan kararlar ülkemizde adım adım uygulanmaktadır.Sosyal konut ve TOKİ projeleri hep o dönemin yansımalarıdır.Bu vesileyle düzenlenen programlarda vatandaşlarımız daha bilinçli olacaktır. Habitat Günü’nün Balıkesir’de düzenlenmesi.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir