"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bakan Özer, Eltirich Kutluk Kağan anıt kompleksini keşfeden arkeoloji ekibinin temsilcilerini kabul etti.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Uluslararası Türk Akademisi Başkan Yardımcısı Fuzuli Majidli ve ikinci refakatçisi. Göktürk Eyalet Valisi Eltirish Kutluk Kağan’ın anıt kompleksini ortaya çıkaran arkeoloji ekibinden temsilciler kabul edildi.

MEB Tevfik İleri Salonu’nda gerçekleştirilen görüşmede Milli Eğitim Bakanlığı ile Uluslararası Türk Akademisi arasındaki mevcut iş birlikleri değerlendirildi ve yeni iş birliği olanakları masaya yatırıldı.

Bakan Özer, Uluslararası Türk Akademisi’nin Türk halkları arasında dil, tarih ve kültür birliği içinde kardeşlik duygularını pekiştirmek için üstlendiği çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Eğitim ve bilim alanları gençlerimizin birbirlerini daha iyi tanımalarına, anlamalarına ve anlamalarına yardımcı olacaktır. Güçlü kültürel bağlar kurmalarına yardımcı olacak.”

Türk tarihi, edebiyatı ve coğrafyasında ortak bir bilinç oluşturmak için ortak kurs

Bakan Özer, ortak bir bilinç oluşturmak için ortak Türk tarihi, edebiyatı ve coğrafyası ders kitabı çalışmalarına bakanlık olarak ilgili birimlerle koordineli olarak katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade etti.

“Şu anda ortaöğretim kurumlarında haftalık ders programlarına “Ortak Türk Tarihi”, “Türk Dünyası Coğrafyası” ve “Ortak Türk Edebiyatı” dersleri seçmeli ders olarak eklenmiş ve bu derslerin öğretimi 9., 10. Bildiğiniz gibi 16-18 Mayıs 2022 tarihlerinde İstanbul’da Bakanlığımız ev sahipliğinde düzenlenen Ders Kitapları Ortak Çalıştayı’nı başarıyla gerçekleştirdik. Ortak Türk Tarihi, Ortak Türk Edebiyatı ve Türk Dünyası Coğrafyası, taraf ülkelerin saha uzmanlarının da yer aldığı ilgili kurullar tarafından onaylandı. Ardından Uluslararası Türk Akademisi Bilim Konseyi’nin 24 Haziran 2022’de Nur-Sultan’da yapılan toplantısında , üye ülkelerin eğitim bakanları da ortak ders kitaplarının kabulüne ilişkin protokolü imzaladı.

Türkçe konuşan ülkeler artık dünyaya daha güçlü bir mesaj gönderecek

Özer, “Kardeş ve dost ülkeler arasında eğitim alanında işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan bu adımla ilgileniyorum. Ortak ders kitaplarının eksiksiz uygulanmasıyla Türkçe konuşan ülkeler olarak dünyaya güçlü bir mesaj göndereceğiz. Başta Uluslararası Türk Akademisi olmak üzere ilgili tüm tarafları tebrik etti.

Bakan Özer, Türkiye Akademisi ve Moğol Arkeoloji Enstitüsü’nün ortak çalışması sonucunda Eltrich Kutluk Kağan’a ait olduğu düşünülen devasa bir kompleksin keşfini duyduklarında heyecan ve mutluluk duyduklarını doğruladı. Göktürk’ün ikinci devletinin kurucusu, tarihi Ötüken’in bulunduğu Nomgon bölgesinde. “Bu buluntu, Moğolistan’da sırasıyla 1889 ve 1897’de bulunan Orhun yazıtlarından ve Bilge Tonyukuk yazıtlarından sonra üçüncü önemli keşif olarak kabul ediliyor. Bu keşif, Türk tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir ve aynı zamanda Türk dünyasının kültürel zenginliğine eklenen yeni bir eserdir. Türk tarihi için önemli olan ve Moğolistan’ın kültürel mirasının bir parçası olan bu eserlerin açığa çıkarılması, korunması ve tanıtılması, Türk devletleri ile Moğolistan arasındaki en önemli işbirliği alanlarından biri olmaya devam edecektir.

Özer, Akademi’yi bilim, eğitim, uluslararası ortaklıklar, konferanslar ve önemli arkeolojik araştırmalar alanlarında üye ülkeler arasındaki koordinasyon, işbirliği ve araştırma faaliyetleri sayesinde Türk dünyasının bilimsel hazinesinin küresel tanıtımına katkılarından dolayı tebrik etti. eski eserlerin keşfinde. Dünyanın kardeş milletleri ve toplumları arasındaki tarihi bağları eğitim ilişkileriyle güçlendirmek için çaba göstereceğinize inanıyor ve başarılar diliyorum” dedi.

Uluslararası Türk Akademisi Başkan Yardımcısı Fuzuli Majidli, Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğini her zaman hissettiklerini belirtti. Türk tarihi, edebiyatı ve coğrafyasında seçmeli ders vermekten çok mutlu olduklarını kaydeden Fuzuli Majidli, “Ortak derslerle ilgili bu çalışma ortak kanaatimizi oluşturacaktır. Entegrasyonun temeli ortak düşünce ile başlar ve ortak fikirler oluşmaya başlar. Bunun için özellikle teşekkür etmek istiyorum çünkü başkanlığınız döneminde Akademi ortak kurslarla ilgili projeyi tanıdı.”

Toplantıya Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal, Moğol Bilimler Akademisi, Ortaçağ Arkeolojik Araştırmalar Sektör Başkanı Akhtoor Altengril, Akademi uzmanı Deen Mehmet Amitbek ve Nabeul Basilhan katıldı.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir