"Enter"a basıp içeriğe geçin

Altın Portakal’da Açılış Töreni

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin açılış töreni düzenlendi. Perihan Savaş ve Erkan Can Onur Ödülü, Zerrin Tekindor Başarı Ödülü’ne layık görüldü.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla bu yıl 59’uncusu düzenlenen Altın Antalya Portakal Film Festivali bir kez daha sanatseverlerle buluştu. Festivalin açılış töreni Antalya Spor Salonu’nda Nefes Karatay ve Yekta Kuban tarafından yapıldı. Açılış töreninde Onur Ödülü Perihan Savaş ve Erkan Can, başarı ödülü ise Zerrin Tekindor’a verildi. Eddie Hoon’a Altın Portakal Film Festivali afişindeki görüntüsü nedeniyle bir tablo hediye edildi. Törenin açılışında konuşan Başkan Muhitin Shera, ülkemizin en önemli uluslararası markalarından biri olan ve Türk sinemasının kalbi olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin 59. yılını ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Altın Portakal’ın Antalya, Sinema ve Yeşilçam’ı temsil ettiğini ifade eden Başkan Böcek, “Çocukluğumda at arabasıyla gidip alayı seyrederdim” dedi. Gençliğimde aldığım film makinesiyle Konyaaltı Plajı’nda filmlerini oynadığım Çırık, Tarık Akan, Kemal Sanal ve daha sayamadığım birçok sanatçı. outdoor mobil sinema o yıllarda hayatımı aydınlattı ve hala da ediyor.Bizi bir araya getiren değer bu. 59 yılın ışığı altında Türk sineması ve bileşenleriyle şüphesiz daha anlamlı.”

“Sinema Kalesi”

Göreve geldiği ilk yıldaki konuşmasında kendisine “İtalyanların özünde sinema sevgisi var”ı hatırlatan Başkan Böcek, “Bugün geçmiş yıllara ve bu odaya baktığımda ne kadar haklı olduğumu görüyorum ve ne kadar haklı olduğumu görüyorum. ne güzel bir aşktı bu.Altın Portakal’ın ışığı yandı.Dünyanın salgınla zorlu bir sınavdan geçtiği ve hayatın neredeyse durduğu bir zamanda bile bize umut vererek.Çünkü sadece bir festival değil.Çünkü Tam 59 yıldır bu güzel memleketin, bu güzel şehrin ışığıdır.Çünkü sinemamızın kalesidir.Coşku, neşe ve sinerjidir.Dün oradaydı,bugün ve yarın orada olacaktır. Hepimizin, şehrimizin ve ülkemizin gururu.”

‘Gelecek nesiller için umut’

Festivallerin her zaman yaşaması gerektiğini vurgulayan Başkan İnsekt, “Müzik asla susmamalı, konserler devam etmeli, sanatçılar her zaman özgürce sanatlarını icra etmeli. Bu nedenle bugün öncelikle ilgilenen tüm Antalya halkına teşekkür ediyorum. Festival hakkında tüm sanatçılarımız ve sanatseverlerimiz, bize destek olan bakanımız, milletvekillerimiz ve değerli sayın saymanımız burada.Bugün Altın Portakalımız 59 yaşında ve hala dünyaya açılan en önemli kapılarımızdan biriyse, size kalmış.Eğer özüne dönerse, değerlerini koruyorsa ve kendini yenilemeye devam ediyorsa bize vermiş olduğunuz destekler sayesindedir.Yarım asrı geride bırakan bir değere sahip olmak büyük bir mutluluk ve büyük bir mutluluktur. Altın Portakal’da nice toplantılarımız ve daha nice yıllarımız olsun. Yeter ki sinema var olsun. Işığı bizi aydınlattığında gelecek nesillere umut olsun.”

“Köklerimizi doğru anlamalıyız”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin en önemli kültür ve sanat organizasyonlarından biri olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. 59. festivalin Antalya başta olmak üzere ülkemize ve sanat dünyasına hayırlı olmasını dileyen Bakan Ersoy, “Susuz Yaz ve Aşk Zamanı gibi filmlerin yönetmeni, Türk sinemasının en önemli örneklerinden biri olan Metin Eriksan. Sinema, verdiği bir röportajda sinema tarihimizin iyi ele alınmadığını belirterek bunun sinema için büyük bir kayıp olacağını belirtti. Çünkü tarih aynı zamanda hafıza demektir. Süreklilik, geleneğin sürekliliği anlamına gelir. Sinema tarihimizi yaşatmak ve günümüze taşımak, genç sinemacılarımızın içinde doğdukları kültürü keşfetmeleri açısından da önemli. Bugün ve yarın daha güçlü bir sinemaya sahip olmak, dün yaşananları bilmek ve o deneyimi bugüne aktarmaktan geçiyor. Günümüz Rus sinemasının Tarkovski’den, Yeni Dalga’nın Fransız sinemasından ve Fellini’nin İtalyan sinemasından bağımsız düşünülemeyeceği gibi, köklerimizi de mümkün olan en iyi şekilde anlamalıyız. Bakan Ersoy, bu bağlamda 59. Altın Portakal Film Festivali’nin sinema tarihinin doğru anlaşılması için büyük önem taşıdığını kaydetti.

“Kültürel Dönüşüm Tarihi”

Bakan Ersoy, Altın Portakal Film Festivali’nin Türk sinemasının hatırası konumuna geldiğini ve Türk sinemasının izlenebileceği bir zemin haline geldiğini belirterek, “Altın’da yarışan filmlere tarihsel bir bakış attığımızda. turuncu ya da bağışlanmış, gördüğümüz manzara sadece bir bakış, sadece bir sanat şöleni değil, aynı zamanda Türk toplumunun sosyal ve kültürel dönüşümünün tarihidir.Ömer Lütfi Akad, Atıf Yılmaz, Halit Refiğ, Derviş Zaim, Nuri Bilge Ceylan ve adını sayamadığımız birçok sinemacı sadece yönetmenler değil, Türk toplumunun aynası olmuş insanlar… Türkiye’yi anlamak, Türk insanını tanımak, doğru anlamak için gönülden söyleyebiliriz. Yeşilçam. Bu festival bize Yeşilçam’ı doğru anlama fırsatı veriyor. Bu vesileyle Yeşilçam emekçilerini saygıyla selamlıyorum.” Festival çerçevesinde onur ödülüne layık görülen sanatçıları tebrik eden Bakan Ersoy, eserleriyle yarışacak sanatçılara başarılar diledi.

Yeni içerik oluşturuyoruz

Toplumların büyük zorluklar yaşadığı bu çağda insanların bulundukları noktadan bir çıkış yolu bulmaları gerektiğine işaret eden Bakan Ersoy, “Bu noktada sanatın yaşamı güzelleştiren yönüne dikkat çekmek istiyorum. Sanırım büyük yönetmen Bergman, “Filmlerimin arabalar, mobilyalar ya da yollar gibi başkalarına faydalı olmasını istiyorum. Karşılaştığımız tüm olumsuzluklara rağmen kültür ve sanatın iyileştirici yönüne ve dünyayı güzelleştirme gücüne inanıyoruz. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak tarihi, kültürel ve sanatsal kapasitemizi geliştirmek için maddi imkânlarımızı artırırken bir yandan da kentlerimizde sanatı daha anlamlı kılmak için yeni içerikler üretiyoruz. Bildiğiniz gibi dünya turizm faaliyetinin yüzde 40’ını kültür turizmi oluşturuyor. İnsanlar farklı coğrafyalardaki sanat organizasyonlarını yakından takip etmek için kültür gezilerine çıkıyor. Bu festivaller ülkemizin ve şehirlerimizin uluslararası rekabeti açısından büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda Türk Kültür Yolu festivalleri ile binlerce etkinlikle sanatçılarımızı halkımızla buluşturuyoruz. Yeni sanat merkezleri kuruyor, tarihi eserlerimize sahip çıkıyor ve müzecilikte dünyanın en saygın ülkelerinden biri haline geliyoruz” dedi.

Sanatçılarımızla birlikte olacağız.

Bakan Ersoy, “Atatürk’ün ‘Sanatsız toplum, hayatın damarlarından birini kesmek demektir’ şeklindeki özlü ifadesinden ilham alarak, bakanlık olarak en büyük taahhüdün toplumdaki yaşam ruhunu beslemek olduğunu vurguladı. sinema, tiyatro, dizi, edebiyat ve çok güçlü hikayelerimizle anlatacağımız medeniyet. Film endüstrisine elimizden geldiğince ciddi destekler veriyoruz.Ayrıca desteğimizi daha da artırmayı hedeflediğimizi sizlerle paylaşmak istiyorum.Gelecekte Türkiye’nin başarıya ulaşacağına inanıyoruz. çok kısa sürede bu alanda çok daha güçlü bir konuma geldi.”

“Sanat bir kuşun kanatları gibidir”

Tablo ve ödül, Altın Portakal Film Festivali afişinde fotoğrafı bulunan Ediz Hoon’a Bakan Ersoy tarafından verildi.

Eds Hoon konuşmasında, “Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Çok önemli bir ödül de sevgili Feliz’imiz bizimle. Sen bizim canımızsın, gelemezsiniz ama duygularınızı dile getirmişsiniz. Sizleri sevgiyle kucaklıyoruz. Güzel sanatlardaki gelişmeler en mükemmel devrimlerdir.Güzel sanatlarda başarılı olamayan milletler ne yazık ki medeniyet alanında sonsuza kadar var olmaya mahkûm edilecektir.Sanat onun için çok önemlidir.Sanat ve bilim iki gibidir. bir kuşun kanatları.Bu iki kanadı kullanarak uçarlar ve özgürleşirler.Bu bağlamda Altın Portakal Film Festivali tabi ki çok önemli.İzlemekte olduğunuz Ankara Ekspresi programı 52 yıl önce 1971 yılında çekilmiştir. sinema ve tiyatro görsel sanatlarında büyük bir öneme sahiptir.Destekleriniz bu festival çerçevesinde bizlere moral veriyor ve gelişmemize ivme kazandırıyor.Sanat ülkemin kalkınmasındaki en önemli unsurlardan biridir. Sanata önem vermeyen ülkeler gelişemez.Büyük desteğiniz 1964 yılında başladı.Bu destek önemli.Altın Portakal ülkemizin en önemli festivalidir.Yolumuz aşk yoludur.Sevgiyle kucaklaşalım. Hun, konuşmasını uzatırken arkasında bekleyen Bakan Ersoy’a dönerek, “Basın bakanı bekletti” dedi.

Bakandan cevap

Bakan Ersoy, bu sözlerle, “Bakan Ersoy sanatı beklemiyorsa biz neden bekleyelim?” dedi. Bu sözler üzerine Bakan Ersoy salonda uzun süre alkışladı.

Onur ve Başarı Ödülü

Gecede ise “Başarı Ödülü” Zerrin Tekindor’a Başkan Muhittin Böcek tarafından takdim edildi.

Oditoryumda konuşan Tekindor, “Çok mutluyum. Ömür Boyu Başarı Ödülü’ne gelince inanılmaz. Bunun bana nasıl olduğunu düşündüm. Sanatçılar gece gündüz çok çalışıyor. Çok şanslıyım, çok teşekkür ederim. “

“Yaşasın sanat”

Ercan Kan’a onur ödülü Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından verildi.

Söz alan Ercan Kahn, “Söylenecek çok şey var ama bu ödülü Erdal Tosun’a ve aramızda olmayan, sinemada emeği geçen tüm emekçilere alıyorum. Yaşasın sanat” dedi.

“telif hakkı talebi”

Perihan Savaş’a bir onur ödülü daha Antalya Valisi Ersin Yazıcı tarafından takdim edildi. Savaş, ödülü almak için çok heyecanlı olduğunu belirterek, “Kalbim atıyor, bu ödül beni 48 yıl önce aldı. 17 yaşındaydım ve Altın Portakal’da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldım. 48 yıl sonra onur ödülü. işini sevgi, saygı ve özveri ile yap.” , emek her zaman karşılığını verir. Bugün Corteg’de eski yıllara gittin. Bugün çok güzeldin, ona ne kadar iyi baktın. Yollarda bekledik. 40 derecede sevginizi sundunuz. Haklarınız ödenmedi. Bakanımız az önce emekler harcanmaması gerektiğini söyledi. Telif haklarının en kısa sürede sanatçıların eserlerine verilmesi ümidiyle. Daha özgür sanat, daha özgür sanatçı “dedi.

“İlk Oluşturulan”

Elif Refiğ ve Murat Mahmutyazıcıoğlu, “Yalnız” adlı senaryo ile bu yıl ilk kez düzenlenen Edebi Uyarlama Senaryo Yarışması’nda birer “Jüri Özel Ödülü” ve 40.000 lira kazandı. Porcu Aykar, ‘Gölgeler Çekilince’ filminin senaryosuyla 80 bin liralık ‘En İyi Senaryo’ ödülünün sahibi oldu. Festivalde gösterilecek filmlerin jüri ve ekip üyelerinin katıldığı açılış töreni, Mustafa Sandal’ın verdiği konserle sona erdi.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir