"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bosna-Hersek’te genel seçimlerin ilk sonuçları açıklandı

Bosna Hersek Merkez Seçim Komisyonu bugün yapılan genel seçimlerin ilk sonuçlarını açıkladı.

İlk gayri resmi sonuçlara göre, oyların yüzde 54,73’ü sayıldı ve ortak muhalefet adayı Denis Beciroviç, Başkanlık Konseyi’nde Boşnak üyeliği için en fazla oyu aldı. Sosyal Demokrat adayın seçmen katılımı yüzde 55,7 oldu. Demokratik Hareket Partisi (SDA) lideri Bekir İzzetbegoviç’in seçmen katılımı yüzde 39,31 olarak açıklandı.

Sırp Konseyi üyeliği için yarışan adaylar arasında en fazla oyu Bağımsız Sosyalist Demokratlar İttifakı’nın (SNSD) adayı Zelica Svijanoviç aldı. SNSD’nin ayrılıkçı lider Milorad Dodik liderliğindeki adayı oyların yüzde 51,65’ini aldı. Yenilgiyi kabul eden rakibi Mirko Sarovic ise yüzde 36.83’te kaldı.

Ön sonuçlara göre, Hırvat milliyetçi partisi Hırvat Demokrat Birliği’nin (HDZ) adayı Borjana Kristo, konseydeki Hırvatların yarışını kazandı. Christo’nun oy oranı yüzde 51,36 iken, Demokratik Cephe adayı Zeljko Komsic’in oy oranı yüzde 48,64 oldu. Demokratik Hareket Partisi (SDA) tarafından açıklanan seçim sonuçlarına ilişkin ön veriler, Komsiç’in ezici bir avantajı olduğunu gösterdi.

Bekir İzzetbegoviç yenilgiyi kabul etti

Merhum Aliya İzzetbegoviç’in oğlu Bakir İzzetbegoviç, Boşnakların Cumhurbaşkanlığı Konseyi’ne seçilmesinde yenilgiyi kabul etti. İzzetbegoviç, on bir partiyi yenmenin zor olduğunu vurguladı ve seçimlerde oy payını koruduğunu söyledi. Bosnalı lider, partisi Demokratik Hareket Partisi’nin yüksek seçmen katılımıyla Bosna-Hersek’te bugüne kadarki en güçlü parti olmaya devam ettiğini kaydetti.

Muhalefet partilerinin ortak adayı Denis Beciroviç, zaferini açıkladığı konuşmasında, “Kazandık. Biz farklıyız. Birleşik muhalefet kanadının artık bir Başkanlık Konseyi üyesi var” dedi.

MSK, daha güncel verilerin yarın yayınlanacağını duyurdu.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir