"Enter"a basıp içeriğe geçin

Yerli Zilha Bebekleri kadınların yeni iş kapısı oldu

Adıyaman’ın patentini alan yerli ‘Zilha Bebekleri’ yeni kadın iş sektörü oldu.

Beş yıl önce annesi, halası ve yengesinin ablasının düğününde giydiği beyaz tülden etkilenerek birçok çocuğa uygulayan Fatima Bolki, yeni bir yerli oyuncak bebek yarattı.

Adıyaman Halk Eğitim Merkezi’nde evangelist bebek yapımı kursu öğretmeni Fatma Belki, yöresel peçe, beyaz keten tül ve yöresel giysiler kullanarak ‘zelha bebeğini’ yaptı. Tel, pamuk ve ikinci el giysilerden üretilen Zılha Bebek, Güneydoğu Anadolu’nun kırsal kesimlerinde yetişen yabani bir diken özsuyu olan kitreyi yapıştırıcı olarak kullanarak 2020 yılında patentini aldı. Genç kızların beyaz keten tülünü bağlama yöntemi yeni gelinlere, orta yaşlı kadınlardan yaşlı kadınlara farklıdır.

Fatma Belki Halk Eğitim Merkezi’nde açtığı kurslar sayesinde onlarca kişiye Zılha Bebek yapmayı öğrendi. Zilha Bebek yeni bir kadın işi haline geldi. Yapılan bebekler sosyal medyada satılıyor.

Ölçüye göre kesilen tel bükülerek üzeri pamukla kaplanır. Pamuk bir bez ile gerilir ve yüzey trapez ile ince bir pamuk tabakası ile kaplanır. Kragakanth’ın donmasını bekleyen çocuklara göre iç çamaşırları dikilip pamukla dolduruluyor. Kaşlar, gözler, burun ve ağız kalemle çizilir. Eski kıyafetler, çocuklara kıyafet yapmak için geri dönüştürülür ve parçalanır. Elbise giyen yerel bebekler tarafından çıkarılan çocukların başlarına bağlı iğneler, bız ve saç tokalarıyla işlenmiş beyaz keten gazlı bez. Genel eğitim kursu öğretmeni Fatma Bolki, Zılha Bebek fikrinin ağabeyinin düğününde ortaya çıktığını belirterek, “Teyzemi, teyzemi, annemi ve birçok kadını kardeşimin düğününde beyaz keten tül giymiş gördüm. Kitre bebek üzerinde çalışıyordum bu bebeğe tasarım yapmak istedim. Sonra 2020’de patentini aldım. 2020’den beri Zılha Bebek çırakları yetiştiriyoruz. Adıyaman’da çok sayıda Zılha (Zeliha) ismi olduğu için adını Zılha koyduk.”

Kursiyerler de bu kursa katılmaktan çok mutlu olduklarını ve oyuncak bebeklerin nasıl yapıldığını anlattılar.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir