"Enter"a basıp içeriğe geçin

Filipinler’i vuran Noro Tayfunu’nda hayatını kaybedenlerin sayısı 8’e yükseldi.

Filipinler’de sağanak yağış ve rüzgara neden olan Noro Tayfunu’nda hayatını kaybedenlerin sayısı 8’e yükselirken, kayıp 3 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Kuzey Filipinler’i vuran ve Karding olarak da bilinen Nuru Typhoon’da bilanço ağırlaşıyor. Luzon adasında hafta sonu sağanak yağış ve rüzgara neden olan tayfunun can kaybı 8’e yükseldi. Ulusal Afet Riski Azaltma ve Yönetim Konseyi (NDRRMC) tarafından yapılan açıklamada, 3 kişinin arandığı belirtildi. Başkent Manila’nın güneydoğusundaki Bicol Mahallesi’nde Kayıp Kişiler’de bulundu.

Kurtarmaya giderken öldüler

Bulacan Valisi Daniel Fernando yaptığı açıklamada, San Miguel bölgesinde sel sularında mahsur kalanları kurtarmaya giden 5 polisi taşıyan teknede duvarın çöktüğünü ve işçilerin sel sularında mahsur kaldığını söyledi. Kurtarma ekiplerinin boğularak hayatlarını kaybettiklerini ifade eden Fernando, “Felakette hemşehrilerimizin hayatını kurtarmaya çalışan kahramanlardı. Bu gerçekten üzücü.”

Kasırgadan en çok etkilenen bölgelerden biri olan San Miguel’de yaşayanlar, su basan evlerinin çatılarına tırmanırken, birçoğu bel yüksekliğindeki sularda güvenli bölgelere ulaşmaya çalıştı. Toplamda 74.000’den fazla kişi siklondan etkilenen bölgelerdeki güvenli bölgelere tahliye edildi. Quezon eyaletinde balıkçılık faaliyetleri durdurulurken, Luzon’daki resmi kurumlar kapatıldı ve eğitim geçici olarak askıya alındı. Tayfunun etkili olduğu bölgelerde uçak ve vapur seferleri iptal edildi.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., yardım malzemelerinin sel bölgelerine hava yoluyla taşınmasını ve ihtiyaç duyulan bölgelere malzemelerinin temizlenmesini emretti.

Tayland’da da bir uyarı yayınlandı.

Tayfun Noru Doğu Asya’ya doğru ilerlerken Tayland’da bir uyarı yayınlandı. Geçtiğimiz günlerde Meteoroloji Bakanlığı tarafından acil durum olarak kurulan Nuru Tayfun Takip Merkezi yetkilileri, yaptıkları basın açıklamasında Nuru’nun bugün ve yarın Vietnam’a, 29’unda da Tayland’a ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Dalga boyunun 3 metreye ulaşması bekleniyor

Tayfunun 29 Eylül’den sonraki günlerde ağırlıklı olarak Tayland’ın kuzey şehirlerinde ve tüm ülkede etkili olduğu söylenirken, Taylandlılar olası sel ve sel baskınlarına karşı uyarıldı. Seçilen günlerde deniz seviyesinin 3 metreye kadar çıkması beklenirken, küçük balıkçı teknelerine denize açılmamaları konusunda uyarıda bulunuldu. Nuru Siklon İzleme Merkezi, tahmin siklonu sırasında ülkenin farklı yerlerinde meteoroloji departmanları, kurtarma ekipleri ve STK’lar ile ortaklaşa çalışacak.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir