"Enter"a basıp içeriğe geçin

2 milyon 171 bin çiftçi artık ÇKS başvurusunu e-devlet üzerinden yapacak

Tarım ve Orman Bakanı Fahit Kirichi, 2 milyon 171 bin 646 çiftçinin e-devlet üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) başvurabileceği sistemi hizmete açacaklarını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, e-Devlet üzerinden ÇKS başvurularının yapılmasına ilişkin Bakanlık merkezinde basın toplantısı düzenledi. Kısıtlı kaynakların daha etkin kullanılması için tarımda inovasyon ve dijitalleşmenin şart olduğunu söyleyen Bakan Kirishi, “Bakanlık olarak temel amacımız teknolojik dönüşümleri üretime en verimli şekilde aktarmak. Yerel ve ulusal duyarlılığımızı sürdürerek yenilikçi dönüşümü gerçekleştirmeliyiz.Bunu yaparken hem çevreyi koruyacak hem de çiftçilerimizin gelirlerini artıracak duyarlı uygulamaları dikkate alıyoruz.”

27-29 Eylül tarihleri ​​arasında G20 zirvesi çerçevesinde Endonezya’da gerçekleştirilen tarım bakanları toplantısına ilişkin izlenimlerini paylaşan Bakan Kirichi, toplantının en önemli başlıklarından birinin tarım sektörünün dijital dönüşümü olduğunu söyledi. Türkiye’nin tarımla ilgili dijital fikirlerinin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Kirishi, “Dijital dönüşüm açısından ülkemizde tarım için planladığımız ve şu anda uygulamakta olduğumuz şeyler zirve oturumlarında büyük ilgi ve beğeni topladı. Benzer konularda işbirliği yapmak isteyen meslektaşlarımdan birçok teklif aldığımı açıkça belirtmek isterim.”

Kırsal kesimdeki müreffeh yaşamın şehirlerdeki sosyal ve kültürel yapıyı da iyileştireceğini ifade eden Kirişci, bununla ilgili teşvik ve desteklerin alınması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tüm birimlerinin yoğun bir şekilde çalışmaya devam ettiğini ifade etti. Bakan Kirishi, sübvansiyonların uygulanmasının, üreticilerin işini kolaylaştırmaya yönelik dijital dönüşüm çabalarının öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, “Özellikle tarımsal sübvansiyonları basitleştirme hedefimiz açısından dijital hizmetlerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz. 130 farklı başlık altında 65 farklı kalemde üreticilerimizi desteklediğimizi çeşitli konuşmalarımızda dile getirdik” dedi.

“2 milyon 171 bin çiftçi artık CKS başvurusunu e-Devlet üzerinden yapacak”

Bakan Kirishi şöyle devam etti:

“Üreticilerimiz her türlü destek taleplerini ilçe müdürlüklerine veya diğer birimlere bizzat başvurarak değil, e-devlet üzerinden zahmetsizce iletebilecekler. 2 milyon 171 bin 646 çiftçinin e-devlet üzerinden bugün gece 00.00’da başlayan Çiftçi Kayıt Sistemi 21 Haziran 2001’de başlayan ÇKS artık bir evrim, değişim ve dönüşüm geçirecek.”

“Çiftliklerimiz dijital çağın fırsatlarından yararlanacak”

Bakan Kirishi, 23 Eylül 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan EQS Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle geçmişte tespit ettikleri bazı sorunları düzelttiklerini ve ilçe teşkilatında uygulama birliğini sağladıklarını kaydetti. CKS’de başvuru süreci ve koşulları Dijitalleşmenin amacı bürokrasiyi ve üretim planlamasını azaltmaktır. Yani çiftçilerimiz dijital çağın olanaklarından yararlanacak, daha kolay bir süreç izleyerek ilerleyecek ve bakanlığımız ÇKS verilerini kullanarak üretim planlamasına zemin hazırlayacak. “

e-Devlet portalı hizmetinin sadece arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan çiftçiler tarafından kullanılacağını ve sadece ürün güncellemesi için gideceğini kaydeden Kirişci, sistemin çiftçiler için kullanıcı dostu olarak tasarlandığını ve çiftçilerin bu hizmeti alabileceklerini belirtti. bölge müdürlükleri/ilçeleri aracılığıyla başvurunuz. Başarılı bir üretim planlaması yapabilmek için 1 Eylül’de başlayan ve takip eden yılın 30 Haziran’ında sona eren, yani 10 ay süren başvuru süresinin 4 aya indirildiği bilgisini paylaşan Kirişci, “Bu nedenle başvurular, 1 Eylül 2022 tarihinde üretime başlayan 2023 yılı için 31 Eylül 2022 tarihinde sona erecektir. Aralık 2022 tarihinde sona erecektir. Her yıl sipariş verme süreleri bu şekilde uygulanacaktır. 31 Aralık tarihine kadar sipariş vermiş olan çiftçilerimiz, Şubat ayında ürün değişiklik bildirimleri gönderebilecek.

Bakan Kirichi, e-devlet portalı üzerinden alınacak ÇKS belgeleri için herhangi bir ücret talep edilmeyeceğini de söyledi.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir