"Enter"a basıp içeriğe geçin

Hz. Muhammed (s.a.v)’in testisini taşıyan sahabenin kabri açığa çıkmayı bekliyor.

Peygamberimiz, Allah rahmet eylesin, Çorum’un Osmancık ilçesinde dünyaya gelmiştir. Hz.Muhammed’in (Allah ondan razı olsun) su testisini taşıyan sahabe İbriktar’ın (Allah Ondan razı olsun) mezarı keşfedilmeyi bekliyor.

Peygamberimiz (sav)’in su testisini taşıyan sahabe İbriktar’ın Çorum’un Osmancık ilçesinde bulunan ve İstanbul’da meydana gelen büyük depremde yıkılan türbesinden eser kalmamıştır. kırklı yıllar. Türbenin bulunduğu alan zamanla imara açılmış, konut ve işyerleri yapılmıştır. Mahalle sakinleri, bölgeye İslam’ı yaymak için geldiği düşünülen sahabe İbriktar’ın mezarının yeniden ortaya çıkmasını bekliyor.

‘Türbe Osmanlı arşivlerinde resmi belgelerde geçiyor’

Osmancık’taki türbenin adının Osmanlı arşivlerinde padişah fermanında geçtiğini söyleyen işadamı Selim Bilge, “2000’li yılların başında Osmanlı arşivlerinde Osmancık’ı ararken bir padişahın bölgemizle ilgili fermanına rastladım. Bu fermanda, “Mustafa Zuwidar, Resûlullah’ın Osmancık kasabasındaki kabrinde vefat ettiğinden, Halil Halife Bey ona zaviar vermesini emretti. Bu fermanda Osmancık’ta bir sahabe kabrinin olduğu ve bu mezarın bulunması gerektiği söylenmektedir. Adı İbriktar Peygamber İbriktar diye anılan Hz. Rahmetli babama sordum: Osmancık’ta İbriktar, türbe, cami, türbe mi?” Dedi Babam: “Oğlum vardı. Hatta on yaşıma kadar bu camide seninle birkaç kez namaz kıldım. İbriktar Camii ve zaviyesiyle ilgili pek çok padişah fermanı ve resmi belge buldum.”

“Mülkiyet değişti ve bireylere geçti”

Külliye tarzındaki mezarlığın 1940’lardan sonra belediyeye devredildiğini anlatan Bilge, “O dönemin belediyesi de bu alanı bölerek sattı ve zamanla cami yıkıldı. 2003 yılında sözlü olarak anlattım. Osmancık kaymakamına, belde belediye başkanına, bölge müftüsüne çok ilgi göstermedi.Araştırmamız araştırma olduğu için elde ettiğimiz belgeleri arşivledik.Hala Osmanlı arşivlerini kontrol ediyoruz. Zaman zaman şimdiki Müftümüz Dr. Eyyüp Aydın Osmancık’a tayin edildi.Bizi ziyarete geldiğinde durumu Müftü’müze de anlattım ve Osmancık’ta bir yoldaşın mezarı olduğunu ve bugün yerinin kaybolduğunu söyledim. Belgeleri onunla paylaştım, devletten önce burayı birlikte bulmak istedim.Müftü ilgilendi ve ilgilendi, birlikte gerekli aramayı yaparak yerini bulduk ama mülkiyet değişip özel şahıslara geçti. , işyeri bir mağaza olarak kabul edilir.

“Kalbimde kaldım”

Türbeyi gösterme arzusuna değinen Bilge, “Tarihe Peygamberimiz’den hediye olarak geçen şahsın türbesinin kaldırılıp kaldırılmış olması Osmanciç’e ve bize yazıktır. Henüz tam sonuç alınamamış olsa da, mübarek şahsın mezarının ilerde bulunarak ziyarete açılmasını temenni ediyorum.Osmanlı halkı olarak gönlümüz bunu istiyor.”

Osmancık Müftüsü’nü açıklar d. Eyüp Aydın’ın dediği gibi, “Çalışmamızla ilgili olumlu ve olumsuz geri dönüşler aldık. Bölge müftüsü olarak amacımız dini ve milli kültürel köken ve değerlerimizi ortaya çıkarmak. Cevaplar için üzgünüm. Şu anda arkeoloji ilerliyor. Türkiye’de Yeraltı görüntüleme sistemleri çok gelişti.Çok Türkiye’de.Ancak Osmancık gibi bir yerde Resûlullah (s.a.v.)’in dostu olan bir sahabenin bulunması benim gözümde dini ve vatansever bir hazinedir. Günler önce otuzlu yıllardan bir resim elimize ulaştı o resim caminin gerçek halini gösteriyor.Kanıtı var kimsenin umurunda değil.geçtiğimde gözlerim doluyor dualarımı okuyorum affet beni inşallah. Osmancık’ta cennet gibi olan sahabe türbesini ihya edebilirsek bunu herkes bilir kimsenin mazereti olmaz.İnanıyorum ki biz Türk Müslüman milleti olarak değerlerimize böyle sahip çıkacağız. Hayır kimsenin mağdur olmasını ve suistimal edilmesini istemem yanlış şeyler olmasını istemem Allah bizi yoldaşlarla buluşturdu dualarım bu yönde Tapu kayıtları sağlam tutanakları var Osmancık emlak sicili ibriktar zawiya sitesi hakkında bilgisi var bu yolda arkadasım karam burada biri defnedilmiş inşallah bu arkadaşın mezarı ve yeri vardır Bilinir ve kimsenin bundan sapmaya hakkı yoktur. Bu bizim milli dini zenginliğimizdir. Bu zenginliği ortaya çıkaracak bilinçli ve bilinçli vatandaşlardan Allah razı olsun.”

“Mezarı inşa etmek istiyoruz”

Osmancık Kent Konseyi Başkanı Ayhan Yılmaz Irajcı, İbriktar’ın türbesini yapmak istediklerini belirterek, “Belgelerden aldığımız bilgilere göre 3 Çorumlu yoldaşımız yoldaşlarımızla birlikte Peygamberimizin dinini tebliğ etmek için Osmancık’a geldiler. Allah rahmet eylesin, burada defnedildi ve onun hakkında tarihi bilgiler edindik.Osmancık Kadastrosunda yer alan bilgilerden Hz. türbe caminin içindedir.Bu kayıtlarda mezarın türbesi ve mezarlığın yakınlarının gömüldüğü yer tarihi kayıtlarda kayıtlıdır.Resmi Gazete’de Osmanlı devleti için bundan bahsedilmektedir. İbriktar Hazretleri’nin türbesine her yıl belli bir miktar bütçe ayrılmaktadır.Tamiri ve hesabı köşebaşı tayini gibi pek çok yerde dile getirilmektedir.Bugün dükkanların olduğu müesseselerin eski haline dönmesini temenni ederiz. türbe inşaatı.”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir