"Enter"a basıp içeriğe geçin

Doğal kayısıya talep patlaması

Dünyaca ünlü doğal kayısı, bir önceki yıla göre fiyatı iki katına çıkmasına rağmen Malatya’da yoğun talep görüyor. Ağırlıklı olarak iç piyasada tüketilen ürünün bir kilogramı 100 ile 150 TL arasında satılıyor.

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin karşılandığı Malatya’da kayısı tüccarlarının yüzü gülüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) sağladığı fiyat istikrarı iki yıl önce kuru kayısı alımına başlarken, hem üretici hem de tüccarlar memnun kalırken, güneşte kurusu olarak bilinen doğal kayısıya talep artıyor.

Başta kalp hastalıkları, astım, bronşit ve mide hastalıkları olmak üzere birçok hastalıkta etkinliği bilinen doğal kayısının fiyatı geçen yıla göre olsa da vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Fiyatlar geçen yıla göre iki katına çıktı.

Doğal kayısı fiyatlarının geçen yıla göre ikiye katlandığını kaydeden Sir Pazari’nde ticaret yapan Toljan Çakır, “Kayısı satışında kuru kayısı daha öne çıkıyor. Biz çok satıyoruz, fiyatlar kaliteye göre değişirken fiyatlar değişiyor. kuru kayısı olduğu için yoğun talep görüyor.” doğal. Geçen yıl güneşte kurutulmuş jumboyu 70-80 TL’ye satıyorduk, bu yıl 150 TL’ye kadar satıyoruz.”

“Doğal olması talebi artırıyor.”

Kuru kayısıya doğal olduğu için yoğun talep olduğunu kaydeden piyasadan bir tüccar olan Mehmet Atlı, “Bu yıl fiyatlardaki artışa rağmen sarı kayısı ve kuru kayısıya talep var. sarı ve kuru kayısı hemen hemen aynı, 100 – 150 TL aralığında satıyoruz. Ancak güneşte kuru kayısıya talep sarı kayısıya göre daha fazla. mide, bağırsaklar, karaciğer ve kalp için faydalı olduğu için vatandaşlar sağlıkları için tercih etmektedir.

“Önümüzdeki günlerde talep artacak”

Doğal kayısıya olan talebin her geçen gün arttığını belirten bir diğer kayısı tüccarı Mehmet Sarıkaya, “Kuru kayısı doğal haliyle satılıyor. Sarı kayısı geçtiği için piyasada siyah kayısı yoğunluğu yüksek. Kayısı ticareti yapılmaz.Siyah çok olduğu için iç piyasada çok tüketilir.Sarı kayısı kükürt içermesi ve daha uzun ömürlü olması nedeniyle dış pazarlarda tercih edilir.Kayısında her yerin farklı bir tadı vardır,biz 100-150 TL aralığında satışa sunuyoruz.Yüksek fiyatlara rağmen siparişler geçen yıla göre biraz arttı.Doğal, işlenmemiş ürünlere talep yüksek ve insanlar daha bilinçli tüketiyor.Şu anda piyasa iyi hareket etmekten keyif alıyor. Gelecekte daha aktif olacağını düşünüyorum” dedi.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir