"Enter"a basıp içeriğe geçin

Fazla kilolu kadınların meme kanserine yakalanma olasılığı daha yüksek

Profesör. Dr. Ayhan Koyuncu, meme kanseri taramasının meme kanseri riskini azalttığını belirterek, kilolu kadınlarda riskin yüksek olduğunu söyledi.

Sivas Medicana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Dr. Ayhan Koyuncu, meme kanserinin kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olduğunu belirtti. Meme kanserinin tarama programları ile erken teşhis edildiğinde tamamen tedavi edilebilen bir kanser türü olduğuna dikkat çekti. Dr. Koyuncu, “Türkiye’de her 9 kadından biri meme kanserine yakalanma riski altında. Meme kanserlerinin yüzde 10-15’i kalıtsal. Birinci derece akrabalarında meme kanseri olanlarda mamografi yaşı kadınlarda 35’e düşüyor. “Birinci derece akrabalarında meme kanseri olanlarda kansere yakalanma riski üç kat daha fazladır.”

Obez kadınlar daha fazla risk altında

Meme kanserinin en çok 50 yaşından sonra ortaya çıktığını kaydeden Koyunko, “Erken adet görmeye başlayan, geç adet görmeyen, çocuğu olmayan veya 30 yaşından sonra doğum yapan kadınlar aşırı kilolu ve radyasyon tedavisi görüyor. Meme kanseri riski. diğer kadınlardan fazladır.

Doğum kontrol ve menopoz ilaçları kullananlarda da risk vardır.

Uzun süre doğum kontrol hapı ve menopoz ilaçları kullananların, kullanmayanlara göre meme kanserine yakalanma riskinin biraz daha fazla olduğunu ifade eden Koyunko, “Egzersiz yapanlarda, organik ürünler tüketenlerde ve organik ürünler tüketenlerde meme kanseri daha az görülüyor. 16 aydan fazla anne sütü ile beslenenler.”

Semptomsuz tespit edilebilir

Meme kanserinin taranabilen bir kanser türü olduğunu vurgulayan Koyunko, “Semptom yokluğunda tespit edilebiliyor ve çok basit cerrahi müdahalelerle tedavi edilebiliyor. Düzenli olarak doktora görünüp dediğimiz meme filmi çektirmek önemli. mamografi, 40 yaşından sonra yılda bir.” Tarama yöntemleri meme kanseri mortalitesini azaltır.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir