"Enter"a basıp içeriğe geçin

Obezite ameliyatı ile 30 kilo verdi görenler tanıyamıyor

Tokat’ta geçirdiği gastrik bypass ameliyatından 30 kilo veren doktorun hayatı adeta değişti.

Zell bölgesindeki Sağlık Genel Müdürü, pratisyen hekim Dr. Fayza Jetin (29 yaşında) birkaç kez diyetisyene giderek kilo vermeye çalıştı. Hashimoto hastalığı nedeniyle kilo veremeyen Çetin, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Servisi’ne başvurdu. Birçok kontrolden geçen Citin’in BMI değerine göre obezite cerrahisi yapılmasına karar verildi. Profesör. Dr. Namık Özkan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen gastrik bypass ameliyatının ardından genç doktor sağlığına kavuştu. 30 kilo veren Çetin adeta hayatını değiştirdi. Kilo vermiş olan Çetin, uzun zamandır görmedikleri birinin kendisini tanıyamadığını belirterek, “Uzun süredir görüşmediğim kişiler ameliyattan sonra beni sesimden tanırlar. İlk başta, beni tanıyamıyorlar hocam Faiza siz misiniz?”

“Mutluyum, ameliyat olduğum için mutluyum”

Fazla kiloluyken yaşadığı sorunları dile getiren Çetin, “103 kiloydum ve hareketlerim kısıtlıydı. Çok çabuk yoruldum. Merdiven çıkarken çok zorlandım. Sürekli yoruldum. Ben de ağrı çekiyordum. Hashimoto hastalığı.Bu hastalık kilo vermemi zorlaştırdı.Ameliyat sırasında çok diyetisyene gittim.Sonra tekrar kilo aldım.Ameliyat olmaya karar verildi.Şimdi bu ameliyattan çok memnunum.30 kilo verdim. Daha rahat hareket edebiliyorum, yorulmuyorum Merdiven inip çıkıyorum Mutluyum iyi ki ameliyat oldum. Yemek yemeyi seven biriydim. doluydu, fazladan bir şeyler yemek istiyorum. Ama bu ameliyattan sonra rasyonum azaldı ve daha fazla yemek yeme alışkanlığım oldu. Üç çocuk annesi Arivi Mutlu (63 yaşında) da geçirdiği gastrik bypass ameliyatında yaklaşık 40 kilo verdi.Sağlığına kavuşan Mutlu, artık kendi işini kolayca yapabildiğini ve hayatının değiştiğini söyledi. Diyetisyen gözetiminde 4 ayda 16 kilo verdi, beslenme alışkanlığı kazandığını ve düzenli olarak kilo verdiğini kaydetti.

Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastalar ameliyat olabilir.

Tokat Gazi Osman Paşa, Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Prof. Dr. Namek Özkan, obezitenin artık dünyada pandemi olarak tanımlandığını kaydetti. Hastanın vücut kitle indeksine göre gastrik bypass ameliyatı yapmaya karar verdiklerini kaydeden Özkan, “BMI 40’ın üzerinde olan hastalar ameliyat olabilir. Ayrıca BMI 35’in üzerinde olanlar diyabet, uyku gibi ek hastalıklardan muzdariptir. apne, yüksek kan lipidleri. Son yıllarda eğer hastanın diyabeti varsa ve medikal tedavi ile tedavi edilemiyorsa ve insülin rezervleri yeterli ise BMI 30-35 endikasyonu olan hastalarda bu metabolik cerrahi yapılabilmektedir. Ancak bunların hiçbiri tek başına yeterlidir. Bunu yaptıktan sonra amacımız hastaya sağlıklı beslenmeyi öğretmek ve egzersizi hayatına katmaktır bu yüzden ekipte mutlaka doktor, diyetisyen, fizyoterapist ve psikolog bulunmalıdır çünkü hastaların Egzersiz yapmayı ve nasıl yapılacağını öğrenmeleri gerekir. ciddi psikolojik destek ile egzersiz yapmak. Bu nedenle hastalarda tek yöntemle %100 başarı veya yüksek başarı elde etmek uygun değildir.

Bir yılda 2,5 ton kilo verdim

Özkan, Obezite Merkezi’nde geçen yıl obezite tedavisi ile verilen kiloların yaklaşık 2,5 buçuk ton rakamına ulaştığına, operasyonun tüp mide ameliyatı olduğuna, ancak hasta şiddetli mide fıtığı, reflü vb. . Ve bazen işlemlerde farklı şeker hastalığı varsa bypass yapılabilir ve hastanın vücut ağırlığı ve ek hastalıklarına göre hangi ameliyatın yapılması gerektiğine ve her hasta için uygun olmayan bir yönteme göre karar veririz.”

Ameliyat olacak hastalar detaylı takiplere tabi tutulur.

Tokat Gazi Osman Paşa Üniversite Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Dr. Elif Erdoğu Ceylan, detaylı ölçümlerin ardından obezite cerrahisi yapılıp yapılmayacağına hastaların karar verdiğini belirterek, “Hastamızın cerrahi tedaviye ihtiyacı var mı? Diyet ve spora devam mı edelim yoksa ilaç yani ilaç tedavisi mi yapılmalı? En büyük fark ise hastalarımızı düzenli takip ediyor olmamız.Yani bir kere görüp bırakmıyoruz.Sürekli kontrol istiyoruz.Kan değerlerinde değişiklik oldu mu?Ara verme oldu mu? zayıflamalarında onları yakından takip ediyoruz.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir