"Enter"a basıp içeriğe geçin

Çam balında alarm zilleri

Türkiye ve dünya çam balı üretiminin merkezi Muğla’da son üç yıldır her geçen yıl artan küresel iklim değişikliğinin, yağışların azalması ve orman yangınlarının çam balı üretiminde önemli düşüşlere neden olduğu açıklandı. .

Çam balı üretimi sadece yerel pazarı tatmin edecek

Türkiye dünya çam balı ihtiyacının yüzde 90’ını, Muğla ise Türkiye’nin çam balı ihtiyacının yüzde 80’ini karşılarken, 4-5 yıl öncesine kadar yılda 20-25 bin ton çam balı üretiliyordu. Aydın, Antalya ve Çanakkale gibi illerde yıllık 40 bin tona yakın çam balı üretilen Türkiye’nin son üç yılda rekoltede yaşanan düşüşle başa çıkmasının sadece geçtiğimiz yıl değil, Türkiye için de zor olduğu açıklandı. ihracat uğruna, ama iç pazar için bile.

Diğer illerden 400 arıcı gelecek

Çam balının üretildiği Eylül-Kasım döneminde Muğla’nın Milas, Mençi, Marmaris, Köygiz ve Dacha gibi bölgelerine 350-400 arıcı ve 2,5 milyon kovan üretim için gelmektedir. Orman yangınları ve çam balı üretiminde düşüş yaşandı.

Munchi’nin Kıran ilçesinde arıcılar için arazi kiralayan Salih Balcı, “Ağustos-Temmuz ayları arasında hafif yağmur yağdı. Bu böcek (Fars böceği) ateş gibi yanıyor. Yağmur kuvvetli olsaydı böcekler çoğalırdı” dedi. Muğla dışında kovanlarını dikmek için. “Yağmur daha az yağdığı için yanıyor” dedi.

“Küresel iklim değişikliği, azalan yağışlar ve orman yangınları bölgeleri bal ile mahvetti”

Menteşe İlçesi Sarnıç Kırsal İlçe Başkanı ve Muğla Arıcılar Derneği Başkan Yardımcısı Yılmaz Kaya, çam balı üretmek için ihtiyaç duyulan ballı tarlaların son 3-4 yılda azaldığına dikkat çekti. Kaya, 3 yıldır çam balının olmamasının üç ana nedeni olduğunu söyledi. Birincisi küresel iklim değişikliği, ikincisi Türkiye’nin en çok yağış alan illerinden biri olan Muğla’nın son yıllarda hiç yağış almaması ve üçüncüsü orman yangınları. Hepsini bir araya getirdiğimizde Basra’daki tarlaları yok etti. Eskiden 0-600 rakımda yetişen Basra böceği, küresel ısınma nedeniyle kuzeye doğru 700-800 rakımdaki bölgelere kaymıştır. Muğla, Türkiye’deki fesleğen tarlalarının yüzde 83’üne sahip, ancak bu ballı alanlar son üç-dört yılda azaldı. Bunda en büyük etken küresel ısınmadır” dedi.

“Yazın Karadeniz’de yağan yağmur kuzeyde Muğla’ya dönüyor”

Karadeniz Bölgesi’nde üç-dört yıldır yaşanan feci yağmurların Muğla’yı olumsuz etkilediğine dikkati çeken Kaya, “Karadeniz’e ne kadar yağmur yağarsa Muğla’da kuzeyli rüzgarlar o kadar fazla esecek. Her türlü doğal afet oldu. Karadeniz’de üç yıldan beri oluyor.” Ya da dört senedir Allah korusun burada etkileri kuzeye kadar uzanıyor. Ege’de bu kuzey rüzgarlarının varlığı ve nemin yüzde 5-10’a düşmesi bölge Basra’yı etkilemekte ve orman yangınlarının artmasına neden olmaktadır.

“Balçam döneminde Muğla dışından gelen iki milyon kovan vardı”

Çam balı üretim yıllarında Muğla’ya diğer illerden 2 ile 2,5 milyon arası kovan geldiğini belirten Yılmaz Kaya, bu yıl 100 kovan bile gelmediğini belirterek, “Bir milyon ile bir milyon arasında koloni var ve 100 bin Muğla’da Hasat döneminde 3-3,5 milyon arıda Çam balı oldu.Bir kovanın 17-18 kilogram çam balı ürettiğini düşünün, bu sayıyı 3,5 milyon kovanla çarptığımızda ne kadar zarar verdiği açık. 2 milyona yakın koloni (kovan) Muğla dışından geliyor. Son iki yılda bu sayı 100 bile değildi.

‘Basra’da yeni saha çalışması yapılmalı’

Çam balının üretildiği Basra’daki çam ormanlarının yüzde 13 ila 15’inin son yıllarda Muğla’da çıkan orman yangınları nedeniyle yandığını kaydeden Kaya, “Basra bölgelerindeki orman yangınları nedeniyle yüzde 13 ila 15’ini kaybettik. alanlar yeniden planlandı ve Muğla Orman Bölge Müdürü bu konuda arıcılarımıza çok yardımcı oluyor.Katılım planları yapılıyor önce bir plan yapılmalı.Basran nerede ve nasıl yaşamalı.Önce bunu bilmemiz lazım.Alır nem, rüzgar ve batıdan esen rüzgarlar ama Basra’da çalışma yapılmalı.”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir