Sinop’un Erfelek ilçesinde kestane üreticileri ‘galbee’ tehdidiyle karşı karşıya kaldı. İtalya’dan Türkiye’ye sıçrayan arı türlerinin ilkbaharda kestane çiçeğinin üzerine yumurtalarını bırakıp oluşumunu engellediği biliniyor. Hasata başlayan çiftçiler, verimin yarı yarıya düştüğünü bildirdi.
Türkiye’nin en önemli kestane üretim merkezlerinden Arvlik’te kuzu kestane hasadı başladı. Üretime ciddi zarar verdiği bilinen “gal arısı” ile bu yılki üretim düşük. Kestane yaban arısının, bahar aylarında kestane oluşumu sırasında kestanenin çiçekli kısmına yumurta bırakarak oluşumunu engellediği, kalitesini ve verimini önemli ölçüde düşürdüğü bilinmektedir.
Arflek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, rekoltenin beklentilere göre bu yıl önemli ölçüde düşeceğini belirtti. Koca, “Birkaç yıldır eşekarısı sorunumuz var, verimin düşmesine ve ağaçların kurumasına neden olduğu için ürünümüz sıkıntılı. Çiftçilerimizin gelirini etkiliyor. Örneğin üretimimiz, Bölgemizde geçen yıl 500 ton olan bu yıl 350 tona düştü.Önümüzdeki yıl daha da düşeceğinden endişe ediyoruz.Kuru kestane ağaçlarımızın da artmasını bekliyoruz” dedi.
Galli arının uğradığı zararı anlatan Koca, “Bu arı ağaçlarda tomurcuk oluşmasını engelliyor. Çiçek alanına yumurta bırakıyor ve yumurta yumruya dönüşüyor, kestane çiçek açamıyor. Bu nedenle verim düşüyor. Bazıları kestane ağaçları arıların safrasına karşı hassastır ve ağaçları kurur. İlerleyen dönemde ağaç kendine dönemez, özellikle genç ağaçlarda etkilidir ve gelecek nesiller için yeni ağaçların üremesini engeller.”
Türkiye’de ilk kez 2014 yılında görüldü
Safra arısının Türkiye’deki ilk evrelerini anlatan Koca, “2014 yılında İtalya’dan Yalova’ya geldi ve zamanla tüm Türkiye’ye yayıldı. Sinop başta olmak üzere Karadeniz bölgesinde çok yoğun bir şekilde ortaya çıkmaya başladı ve etkisi giderek artıyor. her generali artırarak 2020’de ilk Türk bölgesinde boy gösterdi ve oradan Ayancık’ta görüldü, “Artık Ervilik bölgesinde yayılıyor.”
“Kestanenin geleceği tehlikede”
“Safra arısının neslinin tükenmesini sağlayan bir ayırıcı böcek var, bu böcek tarlalara salınınca kestane ağaçlarına safra arısının verdiği zarar azalıyor. Bunun yapılmasını istiyoruz ya da daha bilimsel bir şey varsa. Biz bunu ağaçlara uygulamak istiyoruz.Bununla orman teşkilatımız ve ziraat müdürlüklerimiz çok iyi olacak çünkü kestanenin geleceği tehlikede.Kestaneler ülkemizde yaşayan hemşerilerimizin gelirlerini doğrudan etkiliyor. Çok önemli bir gelir kaynağımızı kaybederken aynı zamanda Türkiye’nin sevdiği bir lezzeti de kaybedeceğiz.”
Kestane balı üretimini de etkiler.
Kestane üretiminin yanı sıra kestane balı üretiminin de etkilendiğini kaydeden Koca, “Bölgemizde kestane ağaçlarının yoğunluğu nedeniyle kestane balı üretimimiz de yoğun. rekoltemiz her geçen gün azalıyor.İleride azalacağından endişe ediyoruz.Bu acı arıya bir an önce kesin çözüm ve yetkililerden daha fazla ilgi bekliyoruz” dedi.
Kestane üreticisi Dormus Özdemir, “Hasat zamanı geldi ama ne yazık ki kestanelerde safra arısı hastalığımız var. Mümkün olduğunca yetkili kurumlara başvurduk ve tedavi istedik ama henüz bir girişim olmadı. Baharda döneminde tomurcukların altına yumurta bırakır ve oluşumunu engeller. Tedavi edilmezse kestane 6-7 yıl sonra kök salacaktır.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın